ESS + Mach4 - feedrate problem

Problem z posuwem

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

ESS + Mach4 - feedrate problem

#1

Post napisał: MarLip » 13 sie 2022, 20:15

Cześć,
trafiłem wczoraj na taki problem. Zrobiłem sobie program we fusion360 i początek leci sobie tak:
(T11 D=5. CR=0. - ZMIN=-4.5 - FLAT END MILL)
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21

(MORPHED SPIRAL1 3)
M5
S12732 M3
M8
G0 X173.738 Y-79.926
Z15.
Z1.999
G1 Z-0.01 F450.
X173.288 Y-80.784 Z-0.011 F1273. <- zdefiniowany posuw, poniżej już tylko rampa
X172.821 Y-81.507
X172.289 Y-82.196 Z-0.012
X171.616 Y-82.916 Z-0.013
X170.877 Y-83.566 Z-0.014
X170.083 Y-84.138 Z-0.015

A na frezarce mam coś takiego:
https://youtu.be/4e817qN6ATM

Póki co wiem ze nie mam zamienionych mm na cale, mam dobrze opisane silniki (kroki itd) bo frezarka w jogu robi sobie na spokojnie 1mm w te i z powrotem, zwiększyłem podział z 800 na 1600 ale nadal nic. W tej chwili wygląda to tak że żeby to w ogóle chodziło to muszę mieć skręcone w machu na 30% - wtedy posuw jest mniej więcej taki jak zadany w F360.

Kontroler Ethernetsmooth stepper razem z Mach4.

Ktoś coś??



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6283
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: ESS + Mach4 - feedrate problem

#2

Post napisał: tuxcnc » 14 sie 2022, 08:35

Chyba jedziesz na G61 i masz ustawione kretyńskie rampy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Re: ESS + Mach4 - feedrate problem

#3

Post napisał: MarLip » 14 sie 2022, 10:50

Kretyńskie to są Twoje wypociny na tym forum. Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie marnuj tlenu - gdzieś istnieje drzewo dzięki któremu oddychasz - powinieneś iść je przeprosić.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6283
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: ESS + Mach4 - feedrate problem

#4

Post napisał: tuxcnc » 14 sie 2022, 19:31

MarLip pisze:
14 sie 2022, 10:50
Kretyńskie to są Twoje wypociny na tym forum. Jeżeli nie masz nic ciekawego do powiedzenia to nie marnuj tlenu - gdzieś istnieje drzewo dzięki któremu oddychasz - powinieneś iść je przeprosić.
Przypominam ci, że to tobie nie działa, a ja na swoich frezarkach takich cyrków nie mam.
Przeczytaj co napisałem powyżej i sprawdź co masz poustawiane.
A jeśli nie chcesz pomocy, to o nią nie proś.
EOT.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”