Esprit- kto z was na nim pracuje?

Dyskusje dotyczące programu Esprit
Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 265
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

#11

Post napisał: -=JaNeK=- » 04 lis 2017, 22:05

Jak śpiewał klasyk "trzeba po prostu pytać a nie czaić się z kwiatami".

Gdyby ktoś miał jakiś problem z Espritem proszę pytać - na większość pytań odpowiadam nawet bez konserwacji (to o mnie pisał kolega powyżej) - najlepiej wysłać powiadomienie na priv bo ostatnio mam mało czasu na przeglądanie forum :)

Jeśli zastaliście w firmie program nie w pełni nieużywany i ciężko wam dojść do czegoś na początku to polecam:
Bezpłatne doszkolenia dla klientów ABPLANALP
wystarczy podjechać do najbliższego HFO (w Legnicy WEDM w reszcie frezowanie/toczenie) - najlepiej z własnym komputerem - wtedy zdobyte informacje już zostają i nie trzeba robić drugi raz w domu.

Dodatkowo w plikach instalacyjnych (np. na płycie DVD) jest katalog Get Started - tam też się można sporo nauczyć. No i pomoc w programie - tam na prawdę jest wszystko opisane :)

Dzięki za opinie powyżej bo w sumie dobrze obrazują program. Rzeczywiście może być trochę trudny na początku ale później ta wada staje się zaletą - trzeba się tylko trochę pouczyć.


Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU

Tagi:


jumper13
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 23 lut 2015, 19:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#12

Post napisał: jumper13 » 11 lis 2017, 17:15

Czy posiada ktoś postprocesory do Fanuca 21i-T i na maszynę Miyano BNA 42 MSY?


wampiros6
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 20
Rejestracja: 05 sty 2018, 11:31

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#13

Post napisał: wampiros6 » 07 sty 2018, 15:50

Mam bład instalacji esprita 2017 "instalacja nie może być zakończona. Upewnij się że żadne aktualizacje Windows nie są obecnie instalowane i zrób restart po ich instalacji."

Jestem pewny że żadna aktualizacja nie instaluje się w tyle.


fcvistula
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 18 sie 2016, 16:56
Lokalizacja: Kraków

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#14

Post napisał: fcvistula » 05 kwie 2018, 10:07

Mam ten sam problem. Czy juz go rozwiązałeś?


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#15

Post napisał: lotnik11 » 08 kwie 2018, 01:02

witam
Pracuję na Espricie już ponad rok i nawet dobrze sobie radzę.
Jeśli ktoś będzie miał problem proszę pisać. Spróbuję odpowiedzieć.
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#16

Post napisał: maras-1232 » 23 kwie 2018, 11:19

Witam od niedawna zacząłem prace z tym oto narzędziem i coraz bardziej mi się ono podoba wcześniej pisałem z reki
miałem szkolenie 3 dniowe ,pamiętam że szkoleniowiec mi to pokazywał ale nie potrzebowałem tego (do teraz) i właśnie zapomniałem jak to było chodzi mi o zorientowanie części
gdy nacisnę dwa razy na kule wyskakuje mi taki błąd https://zapodaj.net/d3bf1eb00c73e.png.html w tym przypadku akurat czesc jest dobrze zorietowana :shock: ale czasami jest inaczej i wtedy nie wiem ja sobie z tym poradzić w


lotnik11
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 196
Rejestracja: 28 wrz 2009, 10:54
Lokalizacja: ze ściany wschodniej

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#17

Post napisał: lotnik11 » 14 lip 2018, 23:15

a co chcesz zrobić z tą kulą ?
Klikam w Solid Works, NX a kiedyś w Solid Edge
Teraz zmuszony jestem w Esprit.

Awatar użytkownika

-=JaNeK=-
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 265
Rejestracja: 23 kwie 2008, 22:34
Lokalizacja: WarSZawkA

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#18

Post napisał: -=JaNeK=- » 26 lip 2018, 22:35

maras-1232 pisze:
23 kwie 2018, 11:19
Witam od niedawna zacząłem prace z tym oto narzędziem i coraz bardziej mi się ono podoba wcześniej pisałem z reki
miałem szkolenie 3 dniowe ,pamiętam że szkoleniowiec mi to pokazywał ale nie potrzebowałem tego (do teraz) i właśnie zapomniałem jak to było chodzi mi o zorientowanie części
gdy nacisnę dwa razy na kule wyskakuje mi taki błąd https://zapodaj.net/d3bf1eb00c73e.png.html w tym przypadku akurat czesc jest dobrze zorietowana :shock: ale czasami jest inaczej i wtedy nie wiem ja sobie z tym poradzić w
wiem, że późno ale będzie dla potomności :)
mając włączone HI i SUB-ELEMENTY (na dole po prawej) klikasz na ścianę z tyłu detalu (nie może być kula - musi być płaskie). Z klawiszem SHIFT klikasz ikonkę X z paska zorientuj część (widok/paski narzędziowe/zorientuj część). Zaznaczasz bryłę, prawy przycisk myszy i opcją przenieś przesuwasz detal o jego długość.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne

Instrukcje HAAS są dostępneTU

Awatar użytkownika

maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#19

Post napisał: maras-1232 » 30 lip 2018, 13:48

JANEK właśnie o to mi chodziło dziękuję (lepiej pózno niż wcale hehe)

Awatar użytkownika

maras-1232
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 3
Posty: 46
Rejestracja: 07 lip 2015, 20:47
Lokalizacja: haas st25 i st35y st30y st20

Re: Esprit- kto z was na nim pracuje?

#20

Post napisał: maras-1232 » 21 sie 2018, 12:22

witam mam kolejne pytanie ,mam do zrobienia kule z modelu , otóż po nacisnieciu ikony(ROZPOZNAWANIE STRUKTUR TOKARSKICH) program tworzy mi dwie struktury jak na zdieciu Obrazek
a ja chciał bym żeby to była jedna struktura bo przy obróbce robi mi wykończenie na dwa razy,najpierw jedną strukturę a potem drugą wolałbym żeby to było za jednym przejściem zrobione.
z góry dzieki za pomoc :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Esprit”