A kogo to interesuje co Ty masz i gdzie sobie możesz wsadzić ?Adalber pisze:Kto powiedział, że muszę kupować może mam wystarczającą ilość.
To Kamar potrzebuje kupić graty na 60 szt. ekoderów, jak nie umiesz mu pomóc, to się zamknij.
.
Miało być na poziomie !!!Adalber pisze: Ci jeszcze jakaś zyłka jeb... , o ile już nie pieprznąła.
.
Bardziej bym się skłanial do zrobienia większej tarczki, ok.fi 50. Spokojnie na niej moge naciąćtuxcnc pisze: Proponuję HEDS 9720 ( data sheet ) i do tego tarcze wykonane fotograficznie, fotochemicznie lub w naświetlarni poligraficznej.
.
Nie możesz.kamar pisze:Spokojnie na niej moge naciąć
200 szczelin =0.3mm.
Dzisiaj w wolnej chwili wyciąłem zębate kółko wstawiłem na silnik krokowy i sprawdziłem czy mój pseudo enkoder na heds-974 dobrze liczy kroki.tuxcnc pisze: Poradzą sobie, tylko te wymiary ...
Coś Ci się popieprzyło.Adalber pisze:Dzisiaj w wolnej chwili wyciąłem zębate kółko wstawiłem na silnik krokowy i sprawdziłem czy mój pseudo enkoder na heds-974 dobrze liczy kroki.
Okazało się,że liczy prawidłowo - musi być - wyciąłem zęby z dokładnością do setek i osiągnąłem 180 LPI, trochę to dziwne bo zębów na obwodzie jest 16 a kółko ma 6 cm średnicy w dodatku tarcza z cienkiego kartonu, ale dziś jest święto - pewnie cud.
Ja myślę że takie kombinacje mają sens jak zamiast sześciu pasków na milimetr (150 lpi) da się pięć żeby pomiar był metryczny (enkoder liniowy), wtedy niesymetryczność przebiegu można olać.mc2kwacz pisze:Aczkolwiek przesunięcie fazowe nadal powinno działać i powinno dać się spokojnie odczytać kierunek z tego.