Edukacyjna frezarka CNC(350zł)

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
rafalgeek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2011, 21:39
Lokalizacja: Polska

Edukacyjna frezarka CNC(350zł)

#1

Post napisał: rafalgeek » 07 wrz 2011, 23:36

Witam Na początku chciałem podziękować wam użytkownikom na całą pomoc i wiedzę ogólnodostępna na tym forum !!!
Z racji zapotrzebowania dla edukacji gdyż jestem w
technikum mechanicyzm o specjalizacji obróbki skrawaniem chciałem
dokształcać się we własnym poziome i zbudowałem własna
edu frezarkę cnc
Wiek to na razie 18 ;) wiec i doświadczenie jest niewielkie
ale staram się...
Fundusze uzyskałem sobie prawie sam przez wakacje na
pr. dorobkowych itp...
Budowa frezarki bardzo wiele mnie nauczyła ale to tylko
wer. edu. i wec nie oczekiwałem ze będę frezował turbiny i jakieś tam nonsensy,
ogólnie chodziło o naukę cad/cam,pisanie programów,Zabawę i ogół rzeczy z tym związanych!
Forum czytałem chyba codziennie z zapałem ! :) Cały czas coś gdybałem przerabiałem gdyż urządzeń mi do tego nie brakuje i nast.
planowana będzie o wiele lepsza spawana i z droższych materiałów
Co do wykonywanych rzeczy na niej to będę robił co się uda i ile wyciągnie...
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Oczywiscie satysfakcja zbudowania tego czegoś jest bardzo ogromna :)


INFO
Frez. wykonałem z płyt meblowych które miałem dostępne w domu wycinane krajzega ręczna. Niby stół teowy z paneli podł. wkręty i inne tego typu sprawy tez posiadałem w domu

Napędy
Do poruszania osiami użyłem silników krokowych z all około 0,6Nm 1,2A 24V sprzęgło : waz ogrodowy i prowadnice meblowe
Obrazek
Śruby trapezowe chyba tr 12x2 i okrągła nakrętka

Sterowniki
Sterowniki z alle TB6560AHQ z zasilaczem z laptopa 19V i 3,4A
Obrazek
Pole robocze to coś jak A3.
Obrazek
Filmy wstawie pozniej...

Zbieram na wrzeciono jakieś słabe z alle za 50 zł...
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 22:11 przez rafalgeek, łącznie zmieniany 3 razy.



Tagi:


PiotrCz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 146
Rejestracja: 08 cze 2007, 16:02
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: PiotrCz » 08 wrz 2011, 10:11

Gratuluję zapału! Bardzo fajna maszynka!

Najważniejsze, że udało się zrealizować plan i działa :D

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3421
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#3

Post napisał: Zienek » 08 wrz 2011, 11:13

Cześć.

Mam pytanko o sterownik. Dwa dni temu zamówiłem taki z hong-kongu ;)
http://cgi.ebay.pl/3-Axis-TB6560-CNC-St ... 3efe0129b0

145 zł.

Jak się spisuje?


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1223
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#4

Post napisał: kak » 08 wrz 2011, 11:16

Wyglada na dobrze skonstruowaną.
Ja bym tylko nie robil tych wycieć z tylu w bokach bramy - byloby sztywniej i masywniej.
Takie wyciecia sie robi w ruchomych bramach, zeby pole robocze powiekszyc.
No i po to zeby wrzeciono nie wystawalo przed boki bramy, bo to tez moze zabierać pole.
Do czego sluzy ten profil stalowy na górze bramy?
Lozysko na koncu zamontowales bo szyna ma luzy?

Jakbys wyjal ta czesc z kulkami, to zewnatrzna czesc prowadnicy mozna w imadle troche zacisnąć i zobaczyc czy kulki wchodza ciasno - skasowac luz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
rafalgeek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2011, 21:39
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: rafalgeek » 08 wrz 2011, 13:55

Sterownik działa sprawnie radiator sie wgl nie grzeje nic sie narazie nie pali nawet jak wyciągnie kable z silnika:)...

Te wycięcie to tak okazyjnie...Na sztywność konstrukcji nie narzekam

Pomyłs z tym ścisnieciem nie jest zły;p

małe frezowanie
Zrobiłem mały błąd iż średnica wiertla była za duza do cienkich ścianek(mala nauczka:P)...
ale rezultat w miarę zadowalający.
Muszę kupić styroodur bo ponoć lepszy...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Ktos tam z forum pytał niedawno jak podłączyć stół ze śruba więc w tym klocku wywiercona jest dziura i nabita jest środek nakrętka . Pozdro


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1223
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#6

Post napisał: kak » 11 wrz 2011, 20:04

No i ile cie to wszystko wynioslo?

Styrodur jest o wiele lepszy. Mozna go w plastry rozgrzanym drucikiem pokroic na "wymiar".
Napis ma z 50mm na dlugosc. Grubosc 10mm
Robiony na maszynce troche slabszej od twojej.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
rafalgeek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2011, 21:39
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: rafalgeek » 11 wrz 2011, 20:32

no eleganckie i pomysłowe...

: ster 200,-
silniki 50,-
prowadnice 45,-
śruba trapezowa 1 metr 16,-
2 nakrętki okrągłe(o dziwo luz jest nie wyczuwalny)16,-
resztę wszytko miałem (wrety srubki płyty kable)

Maszynę miałem już w głowie, ciągle czytanie forum aż nagle przypadkiem weszłem do jakiegoś sklepu hydraulicznego :roll: i leżały tam prowadnice to długo nie myśląc kupiłem i od razu zaczęła się budowa :)

[ Dodano: 2011-09-12, 00:00 ]
Próba podpisywania zeszytów i sprawdzenie dokładności i możliwości...
Jak dla mnie zadowalająco chociaż nie miałem cienkopisu ale
gdy kupie postaram się zrobic jeszcze mniejsze! :mrgreen:
Obrazek
Obrazek


deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 592
Rejestracja: 24 lip 2008, 22:53
Lokalizacja: Szczecin

#8

Post napisał: deflection » 13 wrz 2011, 21:00

hehe zabawy z rysowaniem są najfajniejsze:)
ogólnie to gratuluję popełnienia pierwszej maszynki :)

kup żelowy długopis obetnij końcówkę wkładu i daj tam sprężynkę :)
zniweluje to nierówności stołu przed planowaniem :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
rafalgeek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6
Posty: 16
Rejestracja: 01 mar 2011, 21:39
Lokalizacja: Polska

#9

Post napisał: rafalgeek » 14 wrz 2011, 16:13

nie aż tak dokładna to ona nie musi być, abym jeszcze stół planował :P


gras107
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 297
Rejestracja: 09 wrz 2011, 14:37
Lokalizacja: Zagorzyce

#10

Post napisał: gras107 » 09 paź 2011, 20:05

Ostatni post został nadany 20 dni temu. Nie wiem czy Twój był konieczny. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”