Wolałbym widzieć optyczno-laserowy czujnik odległości (w sensie skaner obiektów 3D).małpierz pisze:Witam wszystkich.
Jestem raczej laikiem, ale nieraz mam różne pomysły z dziedziny mechaniki.
Co sądzicie o pomyśle optyczno-laserowego układu kompensującego ugięcia i niedokładności w konstrukcjii wsporczej oraz sterowaniu?
Duża frezarka z MDF o konstrukcji skrzynkowej
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
- Kontakt:
Re: Kompensacja laserowa?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Kompensacja laserowa?
No pomysł jest ale nie widzę, założeń, projektu, obliczeń...małpierz pisze: Co sądzicie o pomyśle optyczno-laserowego układu kompensującego ugięcia i niedokładności w konstrukcjii wsporczej oraz sterowaniu?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Witajcie.
Nie rzucę Wam gotowego projektu.
Jestem wszakze technikiem budowlanym i "niekompletnym" architektem.
Podrzucę jedynie kierunek myślenia nad problemem.
Najważniejsze jest przecyzyjne prowadzenie narzędzia obrabiającego materiał, a to można osiągnąć pewniej poprzez ciągłe naprowadzanie tegoż narzędzia odpowiednio umieszczonymi laserami i precyzyjnymi układami optycznymi z elementami swiatłoczułymi.
Druga kwestia.
Współrzędne w przestrzeni można określić w dwojaki sposób:
1 - wartości na trzech osiach x,y,z
2 - dwie współrzędne kątowe w prostopadłych płaszczyznach i odległość
Oczywiście w tym drugim przypadku byłoby konieczne przeliczenie współrzędnych z prostokątnych na kątowe, za pomocą odpowiedniego algorytmu w programie komputerowym.
Proponuję również odejście od koncepcji prostopadłosciennej podstawy urządzenia.
pomyślcie jaką figurę można wytyczyć prawie idealnie, stosując proste zasady geometrii.

Co specjaliści na to?
Pozdrawiam serdecznie.
Nie rzucę Wam gotowego projektu.
Jestem wszakze technikiem budowlanym i "niekompletnym" architektem.
Podrzucę jedynie kierunek myślenia nad problemem.
Najważniejsze jest przecyzyjne prowadzenie narzędzia obrabiającego materiał, a to można osiągnąć pewniej poprzez ciągłe naprowadzanie tegoż narzędzia odpowiednio umieszczonymi laserami i precyzyjnymi układami optycznymi z elementami swiatłoczułymi.
Druga kwestia.
Współrzędne w przestrzeni można określić w dwojaki sposób:
1 - wartości na trzech osiach x,y,z
2 - dwie współrzędne kątowe w prostopadłych płaszczyznach i odległość
Oczywiście w tym drugim przypadku byłoby konieczne przeliczenie współrzędnych z prostokątnych na kątowe, za pomocą odpowiedniego algorytmu w programie komputerowym.
Proponuję również odejście od koncepcji prostopadłosciennej podstawy urządzenia.
pomyślcie jaką figurę można wytyczyć prawie idealnie, stosując proste zasady geometrii.

Co specjaliści na to?
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam !! zdecydowanie najdoskonalszą formą przestrzenną jest jest kula można ją wytyczyć mając do dyspozycji jedynie promień ( najmniejsza możliwość pomyłki ! ) . a czego to dowodzi ? . jako że przebywamy w rzeczywistośći trójwymiarowej do opisania krztałtu potrzebujemy trzech wymiarów , zapominamy o czwartym ( czas ) . czymże byłby najdoskonalszy nawet opis bryły gdybyśmy nie brali pod uwagę tego wymiaru ? . przecież w funkcji czasu zmieniają się wymiary - a więc dany wymiar obowiązuje jedynie tymczasowo i tylko przez chwilę jest prawdziwy . właściwie chwila ta może być zredukowana do tak krótkiego odcinka czasu że właściwie dąży ( nieubłaganie ) do nicości . czy to oznacza że fundamentem wszystkiego jest nicość ? . uporządkowanie rzeczywistośći proponowane przez nas ( ludzi ? ) jest ułomne z założenia ! - pierwotną postacią wszystkiego jest CHAOS ( na początku był chaos i tak już pozostało
) pozdrawiam !! ( dalsze rozważania kiedy indziej ) 

Mane Tekel Fares
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Pewne jest to, że z odpowiednio wybranej perspektywy nic nie ma sensu, jednakże pozostańmy moze przy założeniu, ze chcemy opracować maszynę jak najbardziej doskonałą, przy jak najmniejszym nakładzie środków i w tym zakresie dywagujmy.
[ Dodano: 2006-10-29, 02:51 ]
Zresztą z jeszcze innej strony patrząc, jaki ma sens dzielenie się pomysłami w dobie drapieżnego kapitalizmu i wyścigu szczurów?

[ Dodano: 2006-10-29, 02:51 ]
Zresztą z jeszcze innej strony patrząc, jaki ma sens dzielenie się pomysłami w dobie drapieżnego kapitalizmu i wyścigu szczurów?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
witam !! przecież to tylko bełkot
( myślę o moim poście ) . wiadomo że pomysłów jest wiele - ale z realizacją są problemy . poza tym nie napisałem że wszystko nie ma sensu ! . napisałem o naturalnym porządku rzeczy - chaosie
. czy pomysłami należy się dzielić - pewnie . jednakże jeżeli ktoś z czegoś żyje i w opanowanie jakieś technologi wpakował mnóstwo czasu/kasy/itp to trudno żeby wszystko podał na tacy . ( nie myślę tu o sobie - uchowaj Bóg ! ) pozdrawiam !!

Mane Tekel Fares