Drut TIG TANIE ROZWIĄZANIE!!

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 627
Rejestracja: 20 wrz 2010, 21:15
Lokalizacja: rypin

Drut TIG TANIE ROZWIĄZANIE!!

#1

Post napisał: spawacz21 » 18 lis 2010, 16:04

Witam, znalazłem w internecie niezłą metodę wykonywania drutów do spawania metodą TIG, z drutu od miga. Niektórzy może ją znają.Mianowicie: Odcinamy kawałek drutu do migomatu, o i końce wkładamy do imadła. Na wkrętarkę nakładamy haczyk(kołek rozporowy z hakiem, lub wygięty z drutu do spawania 3,25) na ten haczyk zakładamy powstałą pętlę i kręcimy, aż drut się gęsto zkręci. Odcinamy UWAGA, MOŻE WALNĄĆ W PALCE!!!!!(drut się ropręży) poniżej podaję lik do tego filmu Pozdrawiam Bartek.



DUŻO TANIEJ WYCHODZI I JEST PRAKTYCZNIE TAKIE SAME.


Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Tagi:


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#2

Post napisał: Mariuszczs » 18 lis 2010, 19:04

gruby drut do miga jest dużo tańszy i nie trzeba skręcac


Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 627
Rejestracja: 20 wrz 2010, 21:15
Lokalizacja: rypin

#3

Post napisał: spawacz21 » 18 lis 2010, 20:46

A odpowiedz gdzie kupisz drut 1.6 i 2,4 do miga?? Jak ktos ma miga i tiga a drut o,8 na przykład to po co ma kase wydawać, jak nie musi?
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#4

Post napisał: Mariuszczs » 18 lis 2010, 23:36

1,6 są napewno dostępne po sklepach , ale jak kiedyś pytałem o 2,0 albo 2,4 to sprzedawca nie wiedział czy da rade sprowadzic, a pytałem bo mój migomat takie rozmiary przyjmuje.


acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 577
Rejestracja: 12 mar 2006, 21:46
Lokalizacja: Kraków/Olkusz

#5

Post napisał: acetylenek » 19 lis 2010, 08:26

Jakoś nie zauważyłem żeby przy spawaniu TIG koszt drutu był przeważający w związku z tym nie widzę potrzeby tak kombinować (chyba że w warunkach polowych). Poza tym trzeba trochę czasu żeby wspawać dużą rolkę z półautomatu metodą TIG.

Jak usunąć ewentualne zanieczyszczenia z takiej skrętki?


Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 627
Rejestracja: 20 wrz 2010, 21:15
Lokalizacja: rypin

#6

Post napisał: spawacz21 » 19 lis 2010, 16:40

No właśnie masz więcej drutu za mniejsze pieniądze, a jego wykonanie zajmie Ci 5 minut dodam jeszcze że ja mowię o spawaniu w domu.

FOSOLEM!!! ;D

(żart) Nie wiem może papierem sciernym jakos podejsc. Albo rozgiąć i oczyścić.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21


szamann1
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 42
Rejestracja: 04 paź 2010, 14:25
Lokalizacja: Ryglice

#7

Post napisał: szamann1 » 20 lis 2010, 20:36

W sumie do drutu 0.8 i 1,0 dobre rozwiązanie (ale chyba troszku zejdzie wyspawać całą 15kg rolkę drutu 0.8 :wink:). Pozostałe można kupić proste i chyba raczej nie chciało by mi się "kombinować" , bo aż takie drogie nie są.


Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 627
Rejestracja: 20 wrz 2010, 21:15
Lokalizacja: rypin

#8

Post napisał: spawacz21 » 29 sty 2011, 21:41

Witam ponownie, myślę nad drutem, konkretnie firmą. Czy drut GOLD będzie dobry, żeby go skręcić i pospawać tigiem. Chodzi mi żebym miał drut 2,4. Potrzebuję kupić tanio 15 kg drutu 1,2 żeby nim się dobrze spawało tigiem po skręceniu.
NIE CHCĘ INWESTOWAĆ W PROSTY DRUT, WOLĘ SKRĘCANY.
Pozdrawiam spawacz21
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21


numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1541
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:23
Lokalizacja: trójmiasto

#9

Post napisał: numerek » 29 sty 2011, 22:36

tak sobie myślę że z braku laku to można i skręcać ale jeśli spawamy poważnie tigiem to uważam że raczej powinno się dobierać drut do materiału
spawałem drutem od miga - bo mi zbrakło i powiem że to porażka
jak dojechał wlaściwy drut do tiga praca kilka razy szybsza i bardziej komfortowa

można by rzec że wlaściwym drutem to jakby "lutowanie" wystarczy zbliżyć się do jeziorka a już drut się ładnie topi i wlewa w jeziorko
a drutem z miga ... trza podawać centralnie pod języczek aby się wytopił to skutkuje chwilową zmianą temp i jeziorko już trzeba tworzyć od nowa


Autor tematu
spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7
Posty: 627
Rejestracja: 20 wrz 2010, 21:15
Lokalizacja: rypin

#10

Post napisał: spawacz21 » 30 sty 2011, 08:42

Spawam tylko w wdomu tigiem, tylko nie wiem czy warto bardziej kupic drut tysweld czy gold?
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”