drut kształtowy

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 20 lis 2008, 16:35
Lokalizacja: znikąd

drut kształtowy

#1

Post napisał: d.b.c » 22 gru 2009, 14:42

Witam,
Chciałbym się dowiedzieć gdzie można kupić drut kształtowy, szukam i jakoś mi nie idzie.
Oporowy znalazłem , ale chciałbym kształtowy.

Pozdrawiam.



Tagi:

Awatar użytkownika

Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#2

Post napisał: Piotr Rakowski » 08 sty 2010, 08:38

Kształtowy, to przecież oporowy o odpowiedniej grubości, który odpowiednio sobie ukształtujesz. Poszukaj sprzedawców drutu Kanthalowego i sprawdzaj drut o grubości co najmniej 1 mm.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#3

Post napisał: pukury » 08 sty 2010, 09:44

witam.
w krakowie jest firma "elektrotermia" .
mają i druty i taśmy oporowe .
może z taśmy by było lepiej coś ukształtować .
tylko o co właściwie chodzi ? - jaki ma być kształt .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


Autor tematu
d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 20 lis 2008, 16:35
Lokalizacja: znikąd

#4

Post napisał: d.b.c » 08 sty 2010, 18:02

ok , dzięki, nie wiedziałem że to też oporowy.

taśma chyba odpada, chcę sobie takie proste wkładki styropianowe do pudełek , wycinać,
pozdr.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#5

Post napisał: pukury » 08 sty 2010, 18:55

witam.
narysuj może jak to ma wyglądać .
robiłem parę " dziwacznych " ustrojstw do wycinania w stryropianie .
dla znajomej plastyczki taki " miecz " do rzeź - w styro .
żeby się nie wyginał to skończyło się na drucie fi 2.5 mm .
napięcie około 4.5V - a o prądzie to lepiej nie mówić .
zależy czy to ma być coś większego czy jakieś małe pudełka .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


Autor tematu
d.b.c
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 86
Rejestracja: 20 lis 2008, 16:35
Lokalizacja: znikąd

#6

Post napisał: d.b.c » 12 sty 2010, 13:20

Coś takiego jak w czerwonym okręgu sam kształt drutu, jeszcze nie jestem pewien jaka będzie długość , jak będę wiedział to napisze ale myślę że drut będzie miał (po wyprostowaniu) z 12 cm .
Pytanie da się to tak wygiąć? kąty proste im dokładniejsze tym lepiej. Każda podpowiedz odnoście grubości, napięć się przyda :)
Pozdrawiam
Załączniki
Untitled-2.jpg
Untitled-2.jpg (34.23 KiB) Przejrzano 4241 razy


Supremo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 127
Rejestracja: 30 paź 2006, 08:56
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: Supremo » 13 sty 2010, 16:39

Jeśli chcesz wycinać takie profile to polecam jednak taśmę. Ma większą wytrzymałość na zginanie podczas wycinania, a ponieważ jest jest cieńsza to uda się zrobić dokładniejsze kąty proste. Jeśli tego chcesz wycinać więcej to z doświadczenia wiem, że największą żywotność mają taśmy z wycieraczek samochodowych (nadają się chinki z marketu za 10złociszy za parę).


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#8

Post napisał: pukury » 13 sty 2010, 17:58

witam.
nadal jestem zdania że lepiej kupić taśmę oporową " kantal " po - o ile pamiętam - 3 pln za metr .
do tego trafo z odczepami - lub lepiej nawinięte pod to zastosowanie .
tylko uzwojenie wtórne .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares


Supremo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 127
Rejestracja: 30 paź 2006, 08:56
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: Supremo » 14 sty 2010, 16:03

Z tego co pamiętam, to nie ma w ofercie taśmy kantal grubej na ok.1mm. Zaproponowałem tą od wycieraczek bo naprawdę sprawdza się super. Po uformowaniu można ciąć setki metrów bieżących bez poprawek. Każdy wycięty element jest taki sam, a o to chodzi w masowej produkcji. Nie twierdzę że taśma kantal jest zła uważam natomiast że powinno się ją stosować do profilów w których długość taśmy jest poniżej 5cm.

Co do zasilania to popieram trafo z licznymi odczepami. Ja stosowałem taki z 8 wyprowadzeniami od 1,2 do 4,6 V. Sprawdzał się doskonale.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6975
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 14 sty 2010, 16:58

witam.
prawdę powiedziawszy nie sprawdzałem jaką grubą mają tam taśmę .
tak się składa że dość często tamtędy przechodzę .
jak sprawdza się co innego to dlaczego nie ?
ważne żeby zrobić co się chce .
co prawda nie do końca rozumiem rys kol. - ale nie jest to duże .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”