Dokładność termostatu KSD9700

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Dokładność termostatu KSD9700

#1

Post napisał: oprawcafotografii » 12 lut 2020, 18:27

Hejka

Może ktoś z Was wie z doświadczenia na jaką dokładność można liczyć stosując
do regulacji grzania termostat KSD9700? Potrzebuje 25stC NC do sterowania grzałką.
Ma być jak najprościej i jak najtaniej. Może ktoś z Was już to przerabiał?

Zadowoli mnie jeśli będzie to dokładność na poziomie 1stC...

Z góry dzięki...

Będę tego potrzebował w porywach ze 20szt - nie chce mi się robić regulatorów
na czymkolwiek bardziej skomplikowanym ;)

q



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3458
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#2

Post napisał: pitsa » 12 lut 2020, 21:38

To są wyłączniki bimetaliczne. Tolerancja ± 2°C. W zależności od mocy grzałki i pojemności cieplnej grzałki oraz tego co grzejesz temperatura może ci pływać w dużo większym zakresie.
Takie coś używa się jako zabezpieczenie termiczne w sprzętach AGD, np. w mikrofalówkach.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3966
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#3

Post napisał: tuxcnc » 12 lut 2020, 22:08

pitsa pisze:
12 lut 2020, 21:38
W zależności od mocy grzałki i pojemności cieplnej grzałki oraz tego co grzejesz temperatura może ci pływać w dużo większym zakresie.
Nie może, tylko musi.
Układ sterowany dwupunktowo wpada w oscylacje, taka jego uroda.
Za regulator PID REX-C100 płaciłem na Aliexpress poniżej 25 PLN z dostawą, ale nie napiszę recenzji, bo leży w szufladzie i czeka na swój wielki dzień ...


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 354
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#4

Post napisał: emsc » 13 lut 2020, 05:22

Pytanie o łatwość/możliwość regulacji, w tym temperatury, zaczyna się od możliwie dokładnego opisania obiektu i jego właściwości a nie od podania numeru modelu jakiegoś elementu. Czyli najpierw cel a potem środki. A nie "od d.py strony".


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 13 lut 2020, 07:37

Znalazłem trochę informacji i niestety chyba do regulacji się nie nadaje -
to działa jako typowe zabezpieczenie czyli zadziałanie następuje wmiare
dokładnie ale już "reset" ze sporym błędem czyli kiszka...

Dzięki za dobre chęci :)

q

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3458
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#6

Post napisał: pitsa » 13 lut 2020, 20:44

tuxcnc pisze: PID REX-C100
https://pl.aliexpress.com/item/32874768365.html - fajny zestaw. Regulator + SSR + termopara. Krajowy Lumel to parę stów.

Stabilizację temperatury grzałki zrobiłem z takich elementów:

HLK-PM01 - zasilacz 5V
Pro Mini - takie małe arduino bez programatora na pokładzie
LM35 - analogowy czujnik temperatury
SSR 40A - przekaźnik którym można sterować bezpośrednio z arduino

Wychodzi drożej niż regulator chińczyków ale jak to ma być na konkretną temperaturę, to nie ma potrzeby wyświetlania temperatury i grzebania w parametrach. Wystarczy dobrać parametry w programie. Dobrać grzanie startowe po włączeniu zasilania, a potem proporcjonalne pykanie przekaźnikiem w zależności od "odległości od temperatury zadanej".

No ale to wszystko zależy dla kogo to, jaki obiekt jest grzany... i czy kontrola stabilizacji temperatury ma być dostępna online. ;-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#7

Post napisał: oprawcafotografii » 13 lut 2020, 21:30

Niestety to zabawa i kaska się liczy. Chciałem podgrzewać miejsca szczepienia winorośli :)
Temperatura 25-30stC bardzo pomaga w tworzeniu się zrostów. Wic w tym, że to może być
ze 20 miejsc naraz więc nie wydam na to 1000zł :)
Już raczej zrobię na Arduino Mega (mam spory zapas płytek) układ, który będzie sprawdzał
temperaturę na powiedzmy pięciu punktach, liczył średnią i na tej podstawie grzał dowolną
większą ilość punktów identycznymi grzałkami...

q

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3458
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#8

Post napisał: pitsa » 14 lut 2020, 08:30

To musi być elektryczne?
Może wygodniej byłoby grzać jeden zaizolowany termicznie zbiornik z wodą i pompką obiegową zasilić małe kaloryferki. ;-)
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara
ostatni zawód świata - konsument


emsc
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 354
Rejestracja: 13 wrz 2018, 02:19
Lokalizacja: Pisdecka Republika Ludowa

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#9

Post napisał: emsc » 14 lut 2020, 20:01

Naturze lepiej w taki sposób nie pomagać, bo lepiej dla niej żeby wszystko odbywało się naturalnie. Są gatunki winogron, które świetnie sobie radzą w naszym klimacie i są takie (znaczna większość) które sobie nie radzą. I taka roślina prędzej czy później zdechnie. A nawet jeśli nie zdechnie, to ciężko się jej będzie żyło.
O szczepieniu nic nie wiem, ale np kiedy rozmnażałem sadzonki to zabezpieczałem je na zimę zasypując warstwą liści. A wiosną, przed ostatnimi mrozami, wysadzałem je tworząc wokół nich niewielkie kopczyki z mokrego siana. Siano przez kilka tygodni gniło sobie wytwarzając ciepło i jednocześnie lekko nawożąc grunt. Jedna z sadzonek już w pierwszym sezonie po sadzeniu miała owoce!


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5363
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Dokładność termostatu KSD9700

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 15 lut 2020, 17:31

emsc pisze:
14 lut 2020, 20:01
...
O szczepieniu nic nie wiem...
Prawda :)

q

Dodane 40 sekundy:
pitsa pisze:
14 lut 2020, 08:30
To musi być elektryczne?
Może wygodniej byłoby grzać jeden zaizolowany termicznie zbiornik z wodą i pompką obiegową zasilić małe kaloryferki. ;-)
Podciągnę PEX16 z mieszalnika do podłogówki ;)

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”