Dokąd zmierza świat

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 20

Re: Dokąd zmierza świat

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 10:35

Tak marudzisz żeby marudzić i robi to znaczna większość społeczeństwa.. Co by ustawodawca nie zrobił to źle.
Chodzi o to żeby ograniczyć spożywanie słodkich napojów. A czy one są słodzone, cukrzone czy slodzikowane to jeden ch… jakby wypisali konkretne składniki to producenci by to obeszli innymi, jeszcze bardziej szkodliwymi. Przypomnij sobie jak było z dopalaczami. A wtedy pisałbyś o nieudolności rządzących.
Rozglądnij się jak wyglądają ludzie wokół, zwłaszcza młodzi, może jak zaczniesz zwracać na takie rzeczy uwagę to zmienisz podejście do tego.
Zdarza mi się oddawać nieraz butelki do automatu i przyglądam się co ludzie spożywają.. Z tych worów cuchnących fermentowanymi odpadami wyciągają puszki po browarze, butelki po colce, sokach, energetykach czy innych wojankach. Mało jest butelek po wodzie… oczywiście woda z plastiku też du** nie urywa, ale napewno zdrowsza od tych zajzajerow…
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach i co to daje… to ustawodawca postanowił z tego wyciągnąć coś ekstra..

A Ty jak lubisz słodkie napoje to napij się lepiej herbaty z miodem.. podatku nie zapłacisz..
* póki jest miód bo Unia nowe regulacje wprowadziła.. 🤪

„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 10:45

Daniu pisze:
29 sie 2026, 10:35
Tak marudzisz żeby marudzić i robi to znaczna większość społeczeństwa.
Nieprawda. Robimy więcej. Głosujemy. Tylko tacy jak Ty głosują nam na przekór.
Daniu pisze:
Co by ustawodawca nie zrobił to źle.
No niestety w większości to prawda.
A tu masz dowód:
Daniu pisze:
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach i co to daje… to ustawodawca postanowił z tego wyciągnąć coś ekstra..
Ustawodawca nie wziął pod uwagę opinii obywateli, tylko postanowił coś ugrać dla siebie.
Obywatele już zdecydowali że chcą spożywać cukier. To po co ustawodawca się wtrąca?
Daniu pisze:
Chodzi o to żeby ograniczyć spożywanie słodkich napojów. A czy one są słodzone, cukrzone czy slodzikowane to jeden ch…
Nieprawda.
Daniu pisze:
jakby wypisali konkretne składniki to producenci by to obeszli innymi, jeszcze bardziej szkodliwymi.
Stosowanie niewymienionych składników nie jest obchodzeniem przepisów, tylko ich egzekwowaniem.
Czy jak producent stosuje ekologiczne farby to obchodzi przepisy? (te przepisy zakazujące stosowania farb ołowiowych).
Dla ciebie widocznie tak, i należałoby zakazać stosowania dowolnych farb.
Tak samo zakażmy stosowania dowolnej cyny (nie tylko ołowiowej). Zakażmy stosowania dowolnych paliw, dowolnych środków piorących, itp. Nie?

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 12:58

- W jaki sposób robię Ci na przekór? Co tym glosowaniem zmienisz? Serio jesteś tak zauroczony tą konfederacją? Myślisz, że jak będą rządzić to świat się zmieni i ludziom będzie żyło się lepiej? 😃

- ile Ty żyjesz na tym świecie żeby nie wiedzieć, że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził?!?

- jak widzisz nikt obywatelom nie broni tego cukru spożywać, tylko widocznie ktoś podjął decyzję, że muszą się dołożyć do swojego leczenia tak jak palacze i pijoczki…

- co jest nieprawdą w tym co napisałem?

- producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma. Tak to przynajmniej zostaje w budżecie. Co wg Ciebie też jest złe. Czyli koło się zamyka, jakbyś sie nie obrócił to du** z tyłu, a chodzi o zwykłe marudzenie…
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: atom1477 » 29 sie 2026, 13:35

Daniu pisze:
29 sie 2026, 12:58
- ile Ty żyjesz na tym świecie żeby nie wiedzieć, że jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził?!?
Przecież to Ty chcesz żeby Ci władza dogadzała.
Ja jestem z tych:
Czyli chcę żeby władza przestała mi na siłę dogadzać.
Daniu pisze:
jak widzisz nikt obywatelom nie broni tego cukru spożywać, tylko widocznie ktoś podjął decyzję, że muszą się dołożyć do swojego leczenia tak jak palacze i pijoczki…
Nie podjęli takiej decyzji. Podjęli inną: że użyją pretekstu leczenia, żeby wyciągać kasę od obywateli.
Jeżeli wierzysz w inne intencje to jesteś naiwniak.
Daniu pisze:
producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma.
Nie wiesz czy bym marudził czy nie.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sie 2026, 13:36

Daniu pisze:
28 sie 2026, 15:13
Bo chyba tego, że słodzone napoje to nie jest nic dobrego nikt nie neguje.
Znajdę takich :) Słodzone napoje to może nic dobrego ale o niebo lepsze niż nie słodzone.
Sukcesem dotychczasowych rządów jest to, że sypię tylko dwie łyżeczki do kawy czy herbaty.
I na tym koniec niezależnie ile podatków jeszcze wymyślą.
To samo z wodą gazowaną. Moja ostatnia dyskusja z lekarzem domowym
zakończyła się konkluzją, że bez używek pożyję dłużej, tylko po co :)

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 14:21

Kamar, to chyba zawdzięczasz poprzednim rządom.. 😃

atom1477 pisze:
29 sie 2026, 13:35
Daniu pisze:
Przecież to Ty chcesz żeby Ci władza dogadzała.
Zrozumiałeś jak umiałeś…

AI Ci podpowie..
To popularne polskie przysłowie oznacza, że nie da się zadowolić wszystkich ludzi, ponieważ każdy ma inne potrzeby, poglądy i oczekiwania.
atom1477 pisze:
Ja jestem z tych:
Czyli chcę żeby władza przestała mi na siłę dogadzać.
Tak jak większość społeczeństwa, każdy da sobie radę wystarczy żeby władza nie przeszkadzała. Tylko to tak nie działa bo jak nie będzie regulacji to znajdzie się jakiś cwany silniejszy co Cię wydyma (w różnym tego słowa znaczeniu) to wtedy będzie lament, że Państwo z dykty itp, itd.
atom1477 pisze:
Daniu pisze:
jak widzisz nikt obywatelom nie broni tego cukru spożywać, tylko widocznie ktoś podjął decyzję, że muszą się dołożyć do swojego leczenia tak jak palacze i pijoczki…
Nie podjęli takiej decyzji. Podjęli inną: że użyją pretekstu leczenia, żeby wyciągać kasę od obywateli.
Jeżeli wierzysz w inne intencje to jesteś naiwniak.
Nie wiem czym kierowali się ludzie uchwalający tą czy jakąkolwiek inną ustawę.. próbowałem tylko zasugerować różne możliwości.
atom1477 pisze:
Daniu pisze:
producent farby czy czegokolwiek jak mu zakażą stosować jakis składnik to opracuje inny i koszty z tym związane poniesie konsument.
Jakby tak zrobili z napojami to marudziłbyś, że unia przy współpracy z producentami pod płaszczykiem dbania o zdrowie wyciąga pieniądze od konsumentów, a Państwo nic z tego nie ma.
Nie wiesz czy bym marudził czy nie.
Biorąc pod uwagę twoje rozumowanie sądzę, że tak..

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: pukury » 29 sie 2026, 14:26

Mane Tekel Fares

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 67

Post napisał: jasiu... » 29 sie 2026, 14:34

Daniu pisze:
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach
Podobno największym zagrożeniem dla człowieka jest to, że człowiek w ogóle się narodził. Gdyby nie przyszedł na świat, wszystkie plagi i choroby by go ominęły.

Ale temat dotyczy innego problemu. Ten podatek cukrowy jest po to, żeby ściągnięte w ten sposób pieniądze przekazać tym, którym - zdaniem aktualnie akurat panujących - się takie pieniądze należą. I nie ma znaczenia, czy akcję promocji "zdrowego odżywiania" przeprowadzi jakaś działaczka osobiście, czy zleci to sztucznej inteligencji.

Należy się, bo popierasz władzę, to ci władza ściągnie od innych i tobie przekaże.
kamar pisze:
29 sie 2026, 13:36
bez używek pożyję dłużej, tylko po co :)
Niekoniecznie dłużej. Wiele osób żyje w tak wielkim stressie, żeby wyeliminować ze swojego życia wszystko, co im szkodzi, że ten stress ich dość szybko zabija.

Paradoks, pamiętasz też pewnie Hopfera, tego co to wymyślił „Bieg po zdrowie”. Biegał, biegał, aż odszedł w wieku 47 lat na wirusowe zapalenie płuc. Od czego to zapalenie płuc złapał w grudniu, czy od biegania po zdrowie - nie wiem. Wiem, że jemu bieganie nie pomogło.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: kamar » 29 sie 2026, 14:37

pukury pisze:
29 sie 2026, 14:26
Hej.
Kamar - https
pzd.
Na tych filmach się wychowałem, spaczony na zawsze :)
Swoje dołożyła Czubaszek z jej " przez sport do kalectwa "
I " stara ale jara " - 3 paczki dziennie.

Daniu

Post napisał: Daniu » 29 sie 2026, 14:44

jasiu... pisze:
29 sie 2026, 14:34
Daniu pisze:
Były kampanie o szkodliwości cukru, są artykuły o słodzikach
Ale temat dotyczy innego problemu. Ten podatek cukrowy jest po to, żeby ściągnięte w ten sposób pieniądze przekazać tym, którym - zdaniem aktualnie akurat panujących - się takie pieniądze należą. I nie ma znaczenia, czy akcję promocji "zdrowego odżywiania" przeprowadzi jakaś działaczka osobiście, czy zleci to sztucznej inteligencji.

Należy się, bo popierasz władzę, to ci władza ściągnie od innych i tobie przekaże.
Jasiu, czyli tak jak w przypadku wszystkich innych podatków… Chyba jednak o coś innego Ci chodziło zakładając ten temat.. 😃

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”