Dodanie narzedzia w AlphaCam

Alphacam

Autor tematu
kidrock7
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Dodanie narzedzia w AlphaCam

Post napisał: kidrock7 » 07 lip 2008, 20:46

Witam serdecznie!
Od kilku dni zacząłem pracować z granitem na maszynie BRETON i sofcie AlphaCam(bretonCam - to samo w sumie) i mam baze narzedzi ktore uzywam. po obrobce krawedzi musze podmieniac numer dodatkowego narzedzia z numerem frezu, mierzyc go laserem jako nowy frez i wtedy wygladzic promienie w naroznikach do ktorych nie doszly narzedzia o srednicy 80mm.
chcialem to troche uproscic i po prostu dodac narzedzie do magazynku. mamy tam wolne sloty itd ale w alphacam nei moge zmienic ID narzedzia. w pomocy cos pisza ze jest osobny folder z narzedziami w ktorym sa tzw. "dummy tools" i za nie mozna sobie wkladac nowo zakupione narzedzia.
chcialem prosic o pomoc ktora metoda jest lepsza i ktora zadziala:
1. utworzyc caly tool storage od nowa i skopiowac wiekszosc narzedzi
2. dodac do instniejacego/gdzie w takim razie edytuje sie ID narzedzia/ ?

sinumerik810D + alpha cam na PC

czekam na odzew dzieki!

Tagi:

pkar
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pkar » 08 lip 2008, 10:57

Witam,
Doświadczenia z pracą CNC w kamieniu nie mam żadnego, ale AlphaCAM trochę znam, więc spróbuje Ci pomóc. Poprosił bym Cię jednak byś zamieścił jakiś zrzut ekranu z tego Twojego softu bo coś mi się wydaje, że jednak nie jest „to samo co AlphaCAM”. Dla porównania zamieszczam zrzut z AC Stone.
Załączniki
AC_Stone.png
AlphaCAM Stone
AC_Stone.png (38.36 KiB) Przejrzano 1777 razy
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje

Autor tematu
kidrock7

Post napisał: kidrock7 » 08 lip 2008, 20:22

Witam serdecznie!

Patrząc na twoj zrzut ekranu AC stone wszystko jest tak samo, moze z wyjatkiem tego kolorowego menu po lewo z kolorowymi kwadracikami ale mozliwe ze mam to wylaczone z widokow.

Reszta wyglada identycznie.

zrzuce ekran i wrzuce jutro.

generalnie patrzylem foldery i jest w helpie ze moge uzyc innego folderu z narzedziami, myslalem takze zeby przekopiowac plik z jakims dummy tool do folderu ktory jest uzywany ale boje sie ze moze miec to samo id czy numer i zastapi mi jakies potrzebne moje narzedzie.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoti » 09 lip 2008, 01:46

Kolego katalog z narzędziami znajduje się w katalogu C:\LICOMDAT . Prawdopodobnie ma nazwę STOOLS.ALP , nie jestem pewien bo nigdy nie mialem do czynienia z modulem do obróbki kamienia . Każde narzędzie jest zapisane jako osobny plik . Jego dane można zmienić podczas wyboru narzędzia do obróbki , klikamy prawym klawiszem i wyświetla się menu "edycja narzędzia" tam można zmienić odpowiednie dane a następnie zapisać . Jeżeli trzeba zmienić nr narzędzia doraźnie to można to zrobić w wykazie operacji . Na operacji w której chcemy zmienić nr narzędzia klikamy prawym i "edycja "
W programie własne narzędzia tworzymy w menu Technologia/definiowanie narzędzia , jeśli narzędzie ma nietypowy kształt to rysujemy jego polprzekroj i używamy funkcji "kształtowy"

pkar

Post napisał: pkar » 09 lip 2008, 08:35

Trzeba przyznać, że forma w jakiej kolega to wyłożył świadczy o bogatym doświadczeniu dydaktycznym, ja tu planowałem zrzuty robić co i jak po kolei robić ale widzę, że niema sensu;)

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: skoti » 09 lip 2008, 12:27

Zalozylem ze kolega kidrock7, ma jakieś doświadczenie z AC skoro umie robić w nim programy i taka wiedza w pigolce powinna mu wystarczyć . Jeśli nie to pewnie poprosi o dokładniejsze wyjaśnienia . Ja niestety nie mam mozliwosci zrobienia zrzutów bo w domu nie mam programu a jestem obecnie na L4 . Wiem ze przekazywanie wiedzy jest trudne szczególnie jeśli nie ma się czasu na pisanie elaboratów na kilka stron ale uwazam ze uczący się lepiej zatrybi jeśli musi sam nieco pokombinować .

pkar

Post napisał: pkar » 09 lip 2008, 12:35

Biorąc pod uwagę charakter pytania w tym wątku wydaje mi się, że zainteresowany ma raczej niewielkie doświadczenie z AC. Ale faktycznie jeśli sam sobie poradzi z tą "pigułką" to na pewno dużo lepiej zrozumie zasadę pracy.

Autor tematu
kidrock7

Post napisał: kidrock7 » 09 lip 2008, 21:07

Witam Panowie!

Otoz faktycznie narzedzia znajduja sie w tym folderze o ktorym napisal kolega Skoti.

Generalnie edytowalem narzedzia ktore znajduja sie na liscie wyboru narzedzia do obrobki ale dochodze do momentu w ktorym ID narzedzia jest takie samo jak innego w tej liscie.
Sprobuje zrobic pare zrzutow ekranu jutro oraz sprawdze czy uda mi sie dodac nowe narzedzie sposobem ktory podal Skoti.

Dzieki!

pkar

Post napisał: pkar » 10 lip 2008, 12:01

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o ID narzędzia, jeśli chodzi Ci o nr. narzędzia, to jest to nr. w narzędziowni pod jakim ma znajdować się to narzędzie. Definiując narzędzie wartości te będą domyślnymi wartościami dla tego narzędzie. Wartości te mogą się powtarzać w zdefiniowanych narzędziach. Tworząc obróbkę i następnie uruchamiając program na maszynie musisz zapewnić by użyte narzędzia znajdowały się pod wskazanymi nr. w narzędziowni. Oczywistym jest, że jeśli w jakimś programie używasz dwóch różnych narzędzi muszą one mieć dwa różne nr. narzędzia(zdaje się że od tej reguły mogą być wyjątki ale to w szczególnych przypadkach)
Załączniki
ParamNarzedzia.png
parametry nowo definiowanego narzędzia
ParamNarzedzia.png (19.98 KiB) Przejrzano 1728 razy
OknoParamObrobki.png
Parametry obróbki - nr. narzędzia
OknoParamObrobki.png (12.3 KiB) Przejrzano 1732 razy

Autor tematu
kidrock7

Post napisał: kidrock7 » 10 lip 2008, 20:03

Sprobuje wyjasnic co robie:

Mam liste narzedzi ktora jest w wiekszosci zajeta potrzebnymi narzedziami:

jpg 1

dodalem narzedzie "flat corners" ktore ma numer 13 i nie wiedziec czemu offset 19(od frezu 19) ale doszedlem, juz jak zmieniac offset wiec wpisalem ustawienia recznie.

maszyna trzyma narzedzie w slocie nr. 13 i do tego slotu przypisalem nr narzedzia - 13 (taki sam bo byl wolny)

Potem chcialem zrobic sprawdzenie narzedzia - czyli dokonanie laserem dokladnego pomiaru przez maszyne i narzedzie sie zatrzymuje i na tym koniec.

Wiec wpadlem na inny pomysl i
1.zmienilem dane w narzedziu "tool type Z" jpg3 jpg2 i
2.nadalem numer 150 (bo jak dalbym jakies mniejsze to obawialem sie ze automatem doda wiecej numerow np: narzedzie nr 20 bedzie zawieralo dodatkowe stopnie obrobki narzedziami 21,22,23,24,25,26,27 itd a pod nr 27 jest juz inne potrzebne mi narzedzie i niechcialbym usunac jego ustawien czy usunac je w calosci.)
3.wpisalem w maszynie ze slot 13 ma narzedzie numer 150 i chcialem dokonac pomiaru laserem. maszyna wywalila mi "illegal tool number 150" wiec moze nr byl za wysoki.
Ale musialem juz leciec do domu wiec jutro sprobuje na mniejszym numerze...

:-(
Załączniki
3a.jpg
3a.jpg (125.6 KiB) Przejrzano 1747 razy
2a.jpg
2a.jpg (79.83 KiB) Przejrzano 1743 razy
1a.jpg
1a.jpg (107.09 KiB) Przejrzano 1751 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Alphacam”