Dodanie narzedzia w AlphaCam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Dodanie narzedzia w AlphaCam
Witam serdecznie!
Od kilku dni zacząłem pracować z granitem na maszynie BRETON i sofcie AlphaCam(bretonCam - to samo w sumie) i mam baze narzedzi ktore uzywam. po obrobce krawedzi musze podmieniac numer dodatkowego narzedzia z numerem frezu, mierzyc go laserem jako nowy frez i wtedy wygladzic promienie w naroznikach do ktorych nie doszly narzedzia o srednicy 80mm.
chcialem to troche uproscic i po prostu dodac narzedzie do magazynku. mamy tam wolne sloty itd ale w alphacam nei moge zmienic ID narzedzia. w pomocy cos pisza ze jest osobny folder z narzedziami w ktorym sa tzw. "dummy tools" i za nie mozna sobie wkladac nowo zakupione narzedzia.
chcialem prosic o pomoc ktora metoda jest lepsza i ktora zadziala:
1. utworzyc caly tool storage od nowa i skopiowac wiekszosc narzedzi
2. dodac do instniejacego/gdzie w takim razie edytuje sie ID narzedzia/ ?
sinumerik810D + alpha cam na PC
czekam na odzew dzieki!
Od kilku dni zacząłem pracować z granitem na maszynie BRETON i sofcie AlphaCam(bretonCam - to samo w sumie) i mam baze narzedzi ktore uzywam. po obrobce krawedzi musze podmieniac numer dodatkowego narzedzia z numerem frezu, mierzyc go laserem jako nowy frez i wtedy wygladzic promienie w naroznikach do ktorych nie doszly narzedzia o srednicy 80mm.
chcialem to troche uproscic i po prostu dodac narzedzie do magazynku. mamy tam wolne sloty itd ale w alphacam nei moge zmienic ID narzedzia. w pomocy cos pisza ze jest osobny folder z narzedziami w ktorym sa tzw. "dummy tools" i za nie mozna sobie wkladac nowo zakupione narzedzia.
chcialem prosic o pomoc ktora metoda jest lepsza i ktora zadziala:
1. utworzyc caly tool storage od nowa i skopiowac wiekszosc narzedzi
2. dodac do instniejacego/gdzie w takim razie edytuje sie ID narzedzia/ ?
sinumerik810D + alpha cam na PC
czekam na odzew dzieki!
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Witam,
Doświadczenia z pracą CNC w kamieniu nie mam żadnego, ale AlphaCAM trochę znam, więc spróbuje Ci pomóc. Poprosił bym Cię jednak byś zamieścił jakiś zrzut ekranu z tego Twojego softu bo coś mi się wydaje, że jednak nie jest „to samo co AlphaCAM”. Dla porównania zamieszczam zrzut z AC Stone.
Doświadczenia z pracą CNC w kamieniu nie mam żadnego, ale AlphaCAM trochę znam, więc spróbuje Ci pomóc. Poprosił bym Cię jednak byś zamieścił jakiś zrzut ekranu z tego Twojego softu bo coś mi się wydaje, że jednak nie jest „to samo co AlphaCAM”. Dla porównania zamieszczam zrzut z AC Stone.
- Załączniki
-
- AlphaCAM Stone
- AC_Stone.png (38.36 KiB) Przejrzano 1777 razy
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje
-
Witam serdecznie!
Patrząc na twoj zrzut ekranu AC stone wszystko jest tak samo, moze z wyjatkiem tego kolorowego menu po lewo z kolorowymi kwadracikami ale mozliwe ze mam to wylaczone z widokow.
Reszta wyglada identycznie.
zrzuce ekran i wrzuce jutro.
generalnie patrzylem foldery i jest w helpie ze moge uzyc innego folderu z narzedziami, myslalem takze zeby przekopiowac plik z jakims dummy tool do folderu ktory jest uzywany ale boje sie ze moze miec to samo id czy numer i zastapi mi jakies potrzebne moje narzedzie.
pozdrawiam
Patrząc na twoj zrzut ekranu AC stone wszystko jest tak samo, moze z wyjatkiem tego kolorowego menu po lewo z kolorowymi kwadracikami ale mozliwe ze mam to wylaczone z widokow.
Reszta wyglada identycznie.
zrzuce ekran i wrzuce jutro.
generalnie patrzylem foldery i jest w helpie ze moge uzyc innego folderu z narzedziami, myslalem takze zeby przekopiowac plik z jakims dummy tool do folderu ktory jest uzywany ale boje sie ze moze miec to samo id czy numer i zastapi mi jakies potrzebne moje narzedzie.
pozdrawiam
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kolego katalog z narzędziami znajduje się w katalogu C:\LICOMDAT . Prawdopodobnie ma nazwę STOOLS.ALP , nie jestem pewien bo nigdy nie mialem do czynienia z modulem do obróbki kamienia . Każde narzędzie jest zapisane jako osobny plik . Jego dane można zmienić podczas wyboru narzędzia do obróbki , klikamy prawym klawiszem i wyświetla się menu "edycja narzędzia" tam można zmienić odpowiednie dane a następnie zapisać . Jeżeli trzeba zmienić nr narzędzia doraźnie to można to zrobić w wykazie operacji . Na operacji w której chcemy zmienić nr narzędzia klikamy prawym i "edycja "
W programie własne narzędzia tworzymy w menu Technologia/definiowanie narzędzia , jeśli narzędzie ma nietypowy kształt to rysujemy jego polprzekroj i używamy funkcji "kształtowy"
W programie własne narzędzia tworzymy w menu Technologia/definiowanie narzędzia , jeśli narzędzie ma nietypowy kształt to rysujemy jego polprzekroj i używamy funkcji "kształtowy"
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Zalozylem ze kolega kidrock7, ma jakieś doświadczenie z AC skoro umie robić w nim programy i taka wiedza w pigolce powinna mu wystarczyć . Jeśli nie to pewnie poprosi o dokładniejsze wyjaśnienia . Ja niestety nie mam mozliwosci zrobienia zrzutów bo w domu nie mam programu a jestem obecnie na L4 . Wiem ze przekazywanie wiedzy jest trudne szczególnie jeśli nie ma się czasu na pisanie elaboratów na kilka stron ale uwazam ze uczący się lepiej zatrybi jeśli musi sam nieco pokombinować .
Moj chomik
-
Witam Panowie!
Otoz faktycznie narzedzia znajduja sie w tym folderze o ktorym napisal kolega Skoti.
Generalnie edytowalem narzedzia ktore znajduja sie na liscie wyboru narzedzia do obrobki ale dochodze do momentu w ktorym ID narzedzia jest takie samo jak innego w tej liscie.
Sprobuje zrobic pare zrzutow ekranu jutro oraz sprawdze czy uda mi sie dodac nowe narzedzie sposobem ktory podal Skoti.
Dzieki!
Otoz faktycznie narzedzia znajduja sie w tym folderze o ktorym napisal kolega Skoti.
Generalnie edytowalem narzedzia ktore znajduja sie na liscie wyboru narzedzia do obrobki ale dochodze do momentu w ktorym ID narzedzia jest takie samo jak innego w tej liscie.
Sprobuje zrobic pare zrzutow ekranu jutro oraz sprawdze czy uda mi sie dodac nowe narzedzie sposobem ktory podal Skoti.
Dzieki!
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 4
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o ID narzędzia, jeśli chodzi Ci o nr. narzędzia, to jest to nr. w narzędziowni pod jakim ma znajdować się to narzędzie. Definiując narzędzie wartości te będą domyślnymi wartościami dla tego narzędzie. Wartości te mogą się powtarzać w zdefiniowanych narzędziach. Tworząc obróbkę i następnie uruchamiając program na maszynie musisz zapewnić by użyte narzędzia znajdowały się pod wskazanymi nr. w narzędziowni. Oczywistym jest, że jeśli w jakimś programie używasz dwóch różnych narzędzi muszą one mieć dwa różne nr. narzędzia(zdaje się że od tej reguły mogą być wyjątki ale to w szczególnych przypadkach)
- Załączniki
-
- parametry nowo definiowanego narzędzia
- ParamNarzedzia.png (19.98 KiB) Przejrzano 1728 razy
-
- Parametry obróbki - nr. narzędzia
- OknoParamObrobki.png (12.3 KiB) Przejrzano 1732 razy
Na pochyłe drzewo i Salomon nie naleje
-
Sprobuje wyjasnic co robie:
Mam liste narzedzi ktora jest w wiekszosci zajeta potrzebnymi narzedziami:
jpg 1
dodalem narzedzie "flat corners" ktore ma numer 13 i nie wiedziec czemu offset 19(od frezu 19) ale doszedlem, juz jak zmieniac offset wiec wpisalem ustawienia recznie.
maszyna trzyma narzedzie w slocie nr. 13 i do tego slotu przypisalem nr narzedzia - 13 (taki sam bo byl wolny)
Potem chcialem zrobic sprawdzenie narzedzia - czyli dokonanie laserem dokladnego pomiaru przez maszyne i narzedzie sie zatrzymuje i na tym koniec.
Wiec wpadlem na inny pomysl i
1.zmienilem dane w narzedziu "tool type Z" jpg3 jpg2 i
2.nadalem numer 150 (bo jak dalbym jakies mniejsze to obawialem sie ze automatem doda wiecej numerow np: narzedzie nr 20 bedzie zawieralo dodatkowe stopnie obrobki narzedziami 21,22,23,24,25,26,27 itd a pod nr 27 jest juz inne potrzebne mi narzedzie i niechcialbym usunac jego ustawien czy usunac je w calosci.)
3.wpisalem w maszynie ze slot 13 ma narzedzie numer 150 i chcialem dokonac pomiaru laserem. maszyna wywalila mi "illegal tool number 150" wiec moze nr byl za wysoki.
Ale musialem juz leciec do domu wiec jutro sprobuje na mniejszym numerze...

Mam liste narzedzi ktora jest w wiekszosci zajeta potrzebnymi narzedziami:
jpg 1
dodalem narzedzie "flat corners" ktore ma numer 13 i nie wiedziec czemu offset 19(od frezu 19) ale doszedlem, juz jak zmieniac offset wiec wpisalem ustawienia recznie.
maszyna trzyma narzedzie w slocie nr. 13 i do tego slotu przypisalem nr narzedzia - 13 (taki sam bo byl wolny)
Potem chcialem zrobic sprawdzenie narzedzia - czyli dokonanie laserem dokladnego pomiaru przez maszyne i narzedzie sie zatrzymuje i na tym koniec.
Wiec wpadlem na inny pomysl i
1.zmienilem dane w narzedziu "tool type Z" jpg3 jpg2 i
2.nadalem numer 150 (bo jak dalbym jakies mniejsze to obawialem sie ze automatem doda wiecej numerow np: narzedzie nr 20 bedzie zawieralo dodatkowe stopnie obrobki narzedziami 21,22,23,24,25,26,27 itd a pod nr 27 jest juz inne potrzebne mi narzedzie i niechcialbym usunac jego ustawien czy usunac je w calosci.)
3.wpisalem w maszynie ze slot 13 ma narzedzie numer 150 i chcialem dokonac pomiaru laserem. maszyna wywalila mi "illegal tool number 150" wiec moze nr byl za wysoki.
Ale musialem juz leciec do domu wiec jutro sprobuje na mniejszym numerze...

- Załączniki
-
- 3a.jpg (125.6 KiB) Przejrzano 1747 razy
-
- 2a.jpg (79.83 KiB) Przejrzano 1743 razy
-
- 1a.jpg (107.09 KiB) Przejrzano 1751 razy