Dobór materiału na wkładki trzymające w chwytaku

Dyskusje na temat ogólnych konstrukcji i budowy maszyn oraz obliczeń mechanicznych

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Re: Dobór materiału na wkładki trzymające w chwytaku

Post napisał: jasiu... » 16 cze 2025, 16:24

Oczywiście, że HSS się nada, tylko porównaj ceny. Gdybyś w czymkolwiek wkładki z HSS były lepsze niż z NMV, to może byłby sens o SW7 myśleć.
Uzi103 pisze:
16 cze 2025, 00:30
Pewien człowiek, bardzo doświadczony polecił mi
Moje doświadczenie to między innymi rozrabianie spirytusu laboratoryjnego, przeznaczonego do odtłuszczania zgładów do badań mikroskopowych z oranżadą, żeby uczcić sukces opanowania pewnego procesu obróbki cieplno-chemicznej (siarki trzeba było dołożyć i wyszło super). Współrozrabiającym był ówczesny kierownik katedry metaloznawstwa na politechnice. Acha, jak pisałem: między innymi, bo sporo ciekawych rzeczy w ówczesnym kole się robiło.

A później kilkadziesiąt lat na różnych miejscach pracy. Kiedy ostatnio wyciągałem coś z pieca w hartowni? Ano tak się złożyło, że dzisiaj.

Nie, nie chcę się chwalić dorobkiem życiowym, ale jestem przekonany, że metaloznawstwo mam opanowane i praktycznie i teoretycznie. Właśnie dlatego taką stal zaproponowałem, bo to ma być i dobre i tanie. Pewnie, że 100CrMo7 też by się sprawdziła, ale na pewno nie szukałbym w stalach, które są przeznaczone do pracy z gorącym wiórem, a tu mamy zimną próbkę.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Re: Dobór materiału na wkładki trzymające w chwytaku

Post napisał: grzes_rupinski1 » 16 cze 2025, 20:59

Uzi103 pisze:
15 cze 2025, 09:31

Znalazłem kilka materiałów z których mógłbym wykonać te wkładki: hardox 500, hardox 550, 1.2631 1.2367. Szczególnie zainteresował mnie hardox, ponieważ jest już on utwardzony na etapie dostarczania
Robiłem jakiś czas temu z 550 koła podające około 600mm średnicy
Obróbka skrawaniem dość upierdliwa
W porównaniu np do Nc11lv ( plastelina )
Moje zdanie o hardox szkoda narzędzi ,czasu a materiał nic specjalnego . ( Koła pracowały do końca nawet nie dużo się zużyły aly lepiej zrobić z czegoś co w stanie miękkim normalnie się obrabia. )
Ja wtedy nie bardzo miałem wybór i na hardox się zdecydowałem .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obliczenia Mechaniczne / Projektowanie Maszyn / Podstawy Konstrukcji Maszyn (PKM)”