Dobieranie wymiarów rowków w stole teowym

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 284
Rejestracja: 02 lis 2012, 18:59
Lokalizacja: Wrocław

Dobieranie wymiarów rowków w stole teowym

#1

Post napisał: bmajkut » 11 maja 2013, 16:15

Witam,
chcę do swojej maszyny zamówić stół z rowkami wykonany z aluminium. Maszyna jest bardzo mała i stół miałby mieć wymiary 130x280 mm. Nigdy czegoś takiego nie projektowałem i nie wiem czym się kierować przy projektowaniu głębokości i szerokości rowków.
Na jakie koszta muszę być nastawiony?



Tagi:


rsendys
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 01 paź 2009, 22:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Dobieranie wymiarów rowków w stole teowym

#2

Post napisał: rsendys » 11 maja 2013, 18:38

PN proponuje przy tej szerokości stołu (zakładając że rowki bedą wzdłuż stołu) wymiary rowków: 8,10 lub 12 natomiast ich rozstaw 32, 40, 50 lub 63 - zależny ile tych rowków ma być.


Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 284
Rejestracja: 02 lis 2012, 18:59
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: bmajkut » 11 maja 2013, 23:08

Rowki lepiej w poprzek stołu bo będzie mi łatwiej wsuwać nakrętki w rowki. Najlepiej żeby tych rowków było jak najwięcej. A jak z głębokością takich rowków? Jak wyglądają koszta wykonania czegoś takiego?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9595
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#4

Post napisał: RomanJ4 » 12 maja 2013, 00:13

rsendys pisze:wymiary rowków: 8,10 lub 12
za małe też nie mogą być bo może wyrwać alu
pozdrawiam,
Roman


rsendys
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 01 paź 2009, 22:51
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: rsendys » 12 maja 2013, 01:07

bmajkut pisze:Rowki lepiej w poprzek stołu bo będzie mi łatwiej wsuwać nakrętki w rowki.
Wszystkie stoły które widziałem miały wzdłuż, pewnie jest ważny powód na to. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że jeden z rowków jest zazwyczaj wykonany dokładniej i służy do pozycjonowania np. imadła
bmajkut pisze: Najlepiej żeby tych rowków było jak najwięcej.
Wtedy to osłabi stół, widziałem rozwiązania że zamiast rowków były dokładne otwory pod kołki ustalające i otwory gwintowane
bmajkut pisze:A jak z głębokością takich rowków?
Głębokości są znormalizowane np. dla rowka 12 dla żeliwa jest głęboki na 20, a maksymalnie 25


Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 284
Rejestracja: 02 lis 2012, 18:59
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: bmajkut » 12 maja 2013, 02:26

Maszyna jest mała i ma służyć wyłącznie grawerowaniu PCB zatem co podpowiadacie? Lepiej zrobić stół z otworami czy z rowkami? Czy wersja z otworami wygląda tak ze w stole są nawiercone i nagwintowane równo rozmieszczone od siebie otwory?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9595
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#7

Post napisał: RomanJ4 » 12 maja 2013, 11:13

pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
bmajkut
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 284
Rejestracja: 02 lis 2012, 18:59
Lokalizacja: Wrocław

#8

Post napisał: bmajkut » 12 maja 2013, 11:48

Wygląda to wszystko bardzo elegancko, ale pewnie kosztował by mnie majątek taki stół. Myślę że do pcb wystarczy mi blat z nagwintowanymi otworami. Oczywiście jest ryzyko zerwania gwintu czy zużycia, ale będzie to chyba zdecydowanie tańsze.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9595
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#9

Post napisał: RomanJ4 » 12 maja 2013, 17:52

bmajkut pisze:wystarczy mi blat z nagwintowanymi otworami. Oczywiście jest ryzyko zerwania gwintu czy zużycia, ale będzie to chyba zdecydowanie tańsze.
na pewno, w dodatku można zrobić nawet samemu...
pozdrawiam,
Roman


Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#10

Post napisał: Skrzydlaty » 06 paź 2013, 20:00

Sory że odgrzewam kotleta ale mam pytanie o ten rozstaw rowków - zdecydowałem sie że będe miał w swoim stole rowek szer. 12mm.
Pytanie o rozstaw - im większy tym mniej rowków a co za tym idzie mniejszy koszt wykonania stołu ALE - łapy mocujące maja jakiś zakres przesuwu i martwi mnie żeby w pewnych przypadkach nie brakło łapy lub materiału. To w przypadku rowka o rozstawie 80mm. Może braknąć czy nie? Jeśli może to czy w przypadku rozstawu 50mm już nie będzie tego problemu?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”