Dobieranie wymiarów rowków w stole teowym

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#11

Post napisał: skoti » 06 paź 2013, 21:01

Skrzydlaty, Łapy przecież możesz sobie dobrać do rozstawu rowków .



Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 9627
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#12

Post napisał: RomanJ4 » 06 paź 2013, 21:27

Rowki, jak widzisz na powyższych rysunkach, możesz rozstawić dowolnie, wg przewidywanego zapotrzebowania, w zależności od obrabianych elementów.
Myślę, że 50mm byłoby ok. A łapy zawsze można dobrać.
pozdrawiam,
Roman


rsendys
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 16
Rejestracja: 01 paź 2009, 22:51
Lokalizacja: Warszawa

#13

Post napisał: rsendys » 20 lis 2013, 01:57

Skrzydlaty pisze:zdecydowałem sie że będe miał w swoim stole rowek szer. 12mm.
Pytanie o rozstaw - im większy tym mniej rowków a co za tym idzie mniejszy koszt wykonania stołu ALE - łapy mocujące maja jakiś zakres przesuwu i martwi mnie żeby w pewnych przypadkach nie brakło łapy lub materiału. To w przypadku rowka o rozstawie 80mm. Może braknąć czy nie? Jeśli może to czy w przypadku rozstawu 50mm już nie będzie tego problemu?
Wg starej PN da rowków 12 przewidziano rozstawy 32,40,50,63,80,100. Wg mnie rozstaw 80 nie powinien stanowić problemu dla tych tanich najprostszych łap. Dla innych i owszem - może być problem - tak że trzeba przyjrzeć się wymiarom tych łap i zastanowić się co będzie nimi się mocowało.
Mam niewielkie doświadczenie ale na logikę najbardziej uniwersalny układ to układ trzech rowków wzdłuż stołu i ten środkowy wykonany jest dokładnie - oszczędza to trochę wysiłku przy mocowaniu imadła - oczywiście dotyczy to obrabiarek konwencjonalnych gdzie stół był zdecydowanie prostokątny :), Czyli najpierw zdecydować ile tych rowków ma być, później rozstaw - norma co prawda wyszła z użycia - ale ja bym się i tak nią kierował.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”