CFA pisze:dejet pisze:Prototyp jest potrzebny do oceny pod względem estetyki (tak, wiem, w Polsce raczej nie przywiązuje się do tego większej wagi) oraz prezentacji inwestorom i klientom.
Ale to trochę bez sensu, bo jeśli zdecydujesz się na inną technologię, to wygląd detali produkcyjnych będzie inny niż tego modelu. A z estetyką nie jest tak źle. Generalnie mam wrażenie, że Ci którzy robią na eksport, to potrafią zadbać o to (choć nie wszyscy). Zawsze miałem wrażenie - w niemieckich firmach, że po obejrzeniu naszych detali, skrzętnie chowali po kątach, to co dostarczali inni - w tym miejscowi. Chyba żebyśmy nie równali w dół.

Nie chcę decydować się na inną technologię, dlatego zapytałem o cenę obrabiarki, bo przy koszcie jednostkowym rzędu 500 zł, z czego 50 zł to koszty materiału, zużycia frezów itp, warto kupić maszynę zapłacić komuś za przygotowanie produkcji i przeszkolić pracownika do jej uruchamiania.
Z tego co widzę na Allegro za 20tys zł taką frezarkę już kupię (jak wcześniej wspomniałem nie wymagam wyjątkowej precyzji), więc zakup taki zwróci się już przy ok 50 szt. A niech będzie nawet i po 100, czyli zakładając nawet fatalną sprzedaż - po roku. Inwestycja zwracająca się po roku to prawdziwa rewelacja, bo każdy kolejny rok pracy urządzenia to czysty zysk.
Zastanawiam się teraz - czy firmy zajmujące się obróbką CNC ciągle jeszcze mają nadmiar zleceń? Bo z mojej wiedzy n/t ekonomii każdy przestój maszyny / pracownika to strata.
[ Dodano: 2009-11-14, 00:00 ]
pukury pisze:witam.
trochę to straszne - taką " jamę " jechać z kostki - ale jak kto chce .
Że nieekologicznie? Wióry do skupu oddam
pukury pisze:co do estetyki to myślę że nie jest wcale tak źle .
np. kupiłem przekładnię ślimakową w polskiej firmie ( polski produkt ) i odlew i generalnie wykonanie jest ok .
Może coś się zmienia, i dobrze.
pukury pisze:poza tym obawiam się że 2mm alu to właściwie szmata - nie powiem czym bym taką blaszkę przebił ( za młodych lat - oczywiście

) .
pozdrawiam .
Mówiąc "aluminium" mam na myśli oczywiście jakiś stop większej twardości.
Do akurat takiej technologii wykonania zainspirował mnie telefon (

) którego estetyka bardzo mi odpowiada i odpowiada także aktualnym trendom designerskim.