Czym wygenerować ścieżkę narzędzia na oś obrotową ?

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13103
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Czym wygenerować ścieżkę narzędzia na oś obrotową ?

#1

Post napisał: kamar » 11 cze 2016, 11:39

Witam.
Potrzebuję generować ścieżki na bryle obrotowej np.

Obrazek Obrazek

obracając detal w osi "Z". Fusion 360 raczej nie da rady a MasterCam ? Znajomy posiadacz takowego twierdzi, że też się nie da ?


:)

Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3084
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 11 cze 2016, 14:10

każdy cam obsługujący 4 osie powinien dać radę, nie wiem jaką wersję mastercama Twój kolega posiada ale u nas w byłej firmie kilka maszyn 5 osiowych pracowało na programach z niego wygenerowanych.
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=mas ... s+tutorial
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13103
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#3

Post napisał: kamar » 11 cze 2016, 16:08

Nie miał problemów z osiami z obrotem po X czy Y. Obrót w osi Z nie wychodził. Może i nie umie. Mastercam chyba 6.
:)


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3084
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 11 cze 2016, 16:49

nie mam mastera pod ręką ale z tego co pamiętam gdy nie ma opcji np osi C trzeba skonfigurować machine definition i wtedy już wybierasz oś w Axis Control no i bez odpowiedniego PP nie ruszysz.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13103
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#5

Post napisał: kamar » 11 cze 2016, 17:11

Dzięki, PP to pryszcz. Jak będę miał same współrzędne to se poradzę. Zaraz Bartka zaatakuję, zobaczymy czy rzeczywiście taki mocny w masterze :)
:)

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#6

Post napisał: gmaro » 11 cze 2016, 19:39

kamar pisze:Zaraz Bartka zaatakuję, zobaczymy czy rzeczywiście taki mocny w masterze :)
Bartek da radę :wink: swoją drogą master ma największe możliwości :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7262
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 12 cze 2016, 15:00

kamar pisze:Potrzebuję generować ścieżki na bryle obrotowej np.
nie myl pojęć, co innego sciezka dla bryly obrotowej a co innego scieżka dla bryly obracanej wokół jakiejś osi obrotowej
poza tym ściezka narzedzia nie musi byc rownoległa do osi obrotu, moze byc tez poprzeczna jak pokazaleś to koleczko zebate

tu na przyklad os obrotowa B i obrobka rownolegla jakiegoś czegos hehe


oczywiscie mozna zdeifinioowac maszyne, albo i adapter do niej wlącznie z wszystkimi odsunięciami od osi obrotu
poza tym twoja obróbka sprowadza się do cyklu obróbki zeba, wycofaniu i obrotu kółka o kolejny ząb, więc w camie wystarczyłoby zrobić samą obróbke zeba, a potem w kodzie oznaczyć ją jako cykl dla kolejnego przesunięcia o azymut kata, punkt zerowy x0y0 oznaczyć w srodku obrotu kółka, szybko i bez pierniczenia, no ale jak ktoś lubi to czemu nie


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13103
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#8

Post napisał: kamar » 12 cze 2016, 20:05

bartuss1 pisze: jako cykl dla kolejnego przesunięcia o azymut kata, punkt zerowy x0y0 oznaczyć w srodku obrotu kółka, szybko i bez pierniczenia, no ale jak ktoś lubi to czemu nie
Takie kółko to drobiazg. Subem go zrobię jak będę musiał, choć niechętnie, bo to ma być na drut i darmowe przejazdy niewskazane. Bardziej chodzi o takie krzywki ale po temacie.
Kolega się ujął ambicją :) i podesłał

Kod: Zaznacz cały


N100 G21
N102 G0 G17 G40 G80 G90 G94 G98

N110 G0 G54 G90 X0. Y.037 C-90.874 B-90. S3500 M3
N112 G43 H177 
N114 G1  F9.6
N116 Y-.54  C-91.985
N118 Y-.547  C-92.062
N120 Y-.553 C-92.124
N122 Y-.703  C-93.257
N124 Y-.709  C-93.323
N126 Y-.715 C-93.395
 Y16.312  C-435.134
 Y.773  C-449.554

--------------------
--------------------

N1632 Y.763  C-449.608
N1634 Y.756  C-449.647
N1636 C-449.648
N1638 Y.753 C-449.665
N1640 Y.049  C-450.736
N1642 Y.043  C-450.803
N1644 Y.037  C-450.874
N1646 
N1648 M5

N1656 M30
Na symulatorze działa, biorę się jutro za budowanie osi :)
https://www.cnc.info.pl/topics30/elektr ... htm#552390
:)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7262
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#9

Post napisał: bartuss1 » 13 cze 2016, 12:08

Streszczajmy się. Świat jest przeludniony słowami.
sugerujesz wyrzucić wszystkie ksiązki do pieca? :P


Autor tematu
kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 13103
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

#10

Post napisał: kamar » 17 cze 2016, 07:36

Daje radę :)

Obrazek
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”