Nie widzę problemu żeby dać jakikolwiek wentylator.
Wadą kozy jest dość mała sprawność/moc. Wszystko leci w rurę i na zewnątrz. Ja u siebie zastosowałem długą rurę żeby chłodziła się po drodze.
Nie widzę problemu żeby dać jakikolwiek wentylator.
Doprawdy? Piec ma u mnie ~380 ° C a pod stropem rura wchodząca do komina (2,5m poziomo i 2,5 m pionowo) ma 120 ° C. A co dopiero gdyby dać dłuższą rurę..
walcu23 pisze:Doprawdy? Piec ma u mnie ~380 ° C a pod stropem rura wchodząca do komina (2,5m poziomo i 2,5 m pionowo) ma 120 ° C. A co dopiero gdyby dać dłuższą rurę..
Ot i powiedział co wiedział... specjalistabear pisze: ↑03 lut 2022, 20:18walcu23 pisze:Doprawdy? Piec ma u mnie ~380 ° C a pod stropem rura wchodząca do komina (2,5m poziomo i 2,5 m pionowo) ma 120 ° C. A co dopiero gdyby dać dłuższą rurę..
Najlepiej to z rury wydechowej w kozie zrobić węzownice, dwa razy okrążyc warsztat i to najlepiej na wysokości 0,5m żeby było się o co potykać i parzyć.
Nikt nie wspomniał do tej pory o takim urządzeniu.TOP67 pisze: ↑01 lut 2022, 14:52Nie kotła, tylko piecyka wielkości kozy z wymuszonym nadmuchem
https://www.wentor.pl/piecyki-na-pelet/
walcu23 pisze:Ot i powiedział co wiedział... specjalista
Ty masz 100m3 a ja mam około 300m3 w tym drzwi garażowe dwuskrzydłowe które troche "wietrzą" przy otwieraniu co nie zmienia faktu że koza większość towaru pakuje w komin, moje zdanie o podwieszaniu kilku metrów rury pod sufitem znasz.walcu23 pisze: ↑03 lut 2022, 22:36Wymiary garażu podawałem, zupełnie nieocieplony. Wymiary pieca też. Zużycie paliwa także. Temperaturę wewnątrz również. Dziwne że u Ciebie nie działa. Co Ty masz dziury w ścianach że koty się ganiają czy wieżowiec 20m wysoki z 40 oknami z ubiegłej epoki? Ja na kubaturze niemal 100m3 mogę chodzić w podkoszulku przy takiej kozie