czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

Ogólne tematy związane z maszynami CNC, maszyny o odmiennej konstrukcji czyli wszystko co nie pasuje do powyższych.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
theZemier
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 05 sty 2015, 23:42
Lokalizacja: google

czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

#1

Post napisał: theZemier » 29 sty 2015, 23:34

witam
a że jestem nowicjuszem jeśli chodzi o CNC. dopiero kupiłem. składam. ustawiam. itd..
stąd to pytanie.
czy port LPT musi być na płycie?


czy mozna go podpiąć?
czy wpiąć w płyte .
jeden koleś sie upiera że nie można podpiąć, tylko musi być na płycie!! i koniec.. (uparty.. :roll: ) oczywiście może ma racje, ale ja chce się upewnić, przeczytać opinie kogoś jeszcze.



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 29 sty 2015, 23:53

bez problemu może być na taśmie (przynajmniej ja się z problemami nie spotkałem), lpt na dodatkowej karcie może generować problemy, znajdziesz na forum sprawdzonych producentów, ja także port lpt w lapie na karcie pcmcia uruchomiłem i śmigał bez zastrzeżeń.
Warto napisać o jakiej maszynie, sterowaniu się pisze, czasu ludziom oszczędzisz i szybciej odpowiedzi uzyskasz.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5543
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#3

Post napisał: adam Fx » 30 sty 2015, 08:59

http://www.ebmia.pl/sterowanie-maszyn-k ... 7_539.html tych nie znam ale skoro to sklep CNC to pewnie pod te zastosowanie mają sprawdzone. Pod linuxCNC mam http://allegro.pl/karta-kontroler-pci-p ... 71630.html i działa.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 417
Rejestracja: 05 maja 2007, 10:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#4

Post napisał: bob35 » 30 sty 2015, 12:46

Chodzi o sam adres portu jeżeli w programie masz możliwość zmiany adresu to możesz użyć co chcesz jak nie to tylko z tego na płycie . Ewentualnie zada jeszcze raz pytanie tylko napisz jaki program i jaki komputer.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


Autor tematu
theZemier
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 12
Rejestracja: 05 sty 2015, 23:42
Lokalizacja: google

#5

Post napisał: theZemier » 03 lut 2015, 20:33

ok. dzięki. już coś wiem :P


grzegor4
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 49
Rejestracja: 06 cze 2006, 14:59
Lokalizacja: Świecie

Re: czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

#6

Post napisał: grzegor4 » 03 sty 2022, 08:24

Czy po wpięciu takiego portu w płytę główną emc2 będzie widział ją automatycznie? Czy potrzebna będzie jakaś konfiguracja?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1480
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

Re: czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

#7

Post napisał: grg12 » 03 sty 2022, 14:20

niemal na pewno będzie potrzebna konfiguracja - co najmniej podanie prawidłowego adresu portu.
Jeśli port jest wbudowany w płytę głowną - niezależnie czy wyprowadzony bezpośrednio czy potrzebna jest tasiemka - jest bardzo proawdopodobne że musisz zajżeć do bios i sprzwdzić ustawiania. Na mojej płycie port równległy był przy standardowych ustawienieniach bios ustawiony w tryb "spp" i kompletnie nie chciał współpracować z linuxCNC - o ile pamiętam trzeba było przestawić w tryb EPP.
Jeśli port jest na dodatkowej karcie - niemal na pewno będzie miał inny adres (powinien być w dokumentacji karty).


grzegor4
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 49
Rejestracja: 06 cze 2006, 14:59
Lokalizacja: Świecie

Re: czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

#8

Post napisał: grzegor4 » 07 sty 2022, 15:00

Dziękuję za podpowiedź , muszę najpierw rozgryźć biosa w linuxie. Zobaczymy czy coś przeskoczę, czuję, że będę dużo pytań zadawać.


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 880
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: czy port LPT musi być bezpośrednio ma płycie głównej komp?

#9

Post napisał: Pneumokok » 07 sty 2022, 16:38

BIOS to masz na komputerze, a nie w linuxie =]. Do biosa wchodzisz zanim załaduje się system operacyjny.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NASZE AMATORSKIE MASZYNY CNC”