Co to za transformator?

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
pepperoni
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 12 sty 2018, 14:00

Co to za transformator?

#1

Post napisał: pepperoni » 07 lip 2018, 00:10

Nabyłem drogą spadku transformator ze starego aparatu RTG. Niestety nie ma on żadnej tabliczki znamionowej.

Chciałbym ustalić jakoś jego parametry, ale nie wiem od czego właściwie zacząć.

Pomożecie?

Obrazek
Obrazek Obrazek




Robert_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 264
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Co to za transformator?

#2

Post napisał: Robert_K » 07 lip 2018, 00:56

Jeśli nie masz żadnych danych transformatora to proponuję zacząć od poszukania jakiegoś schematu do tego urządzenia, a jeśli jest to niemożliwe to zrobić tak:
Kartka, długopis i miernik uniwersalny. Rozrysowujesz wyprowadzenia i mierzysz pomiędzy którymi jest jaka rezystancja. Z tym że mierzysz każdą kombinację jaka jest możliwa. Jeśli już masz to zrobione to sprawdzasz które uzwojenie ma największą rezystancję i tutaj są dwie opcje w zależności od doświadczenia i posiadanego sprzętu.
Jeśli masz autotransformator to podpinasz go na uzwojenie o największej rezystancji i jadąc od jakiejś niskiej wartości napięcia, typu 10-20V mierzysz napięcia na pozostałych uzwojeniach rozpisanych wcześniej. Dobrze jest wpiąć sobie amperomierz, żeby mieć kontrolę nad prądem, co by nie upalić badanego transformatora.
Jeśli nie masz autotransformatora to bierzesz jakiś mały transformator typu TS2/16 lub 2/15 i jego uzwojenie wtórne podpinasz do tego uzwojenia w badanym transformatorze, które ma największą rezystancję. Potem stopniowo podpinasz transformatory o większych napięciach wtórnych (jeśli masz).

Ładować go prosto do gniazdka nie polecam, bo jeśli się gdzieś pomyliłeś to transformator zasyczy, zadymi i wyrzuci zabezpieczenia w domu. Jeżeli jest to trafo z aparatu RTG to może posiadać jakieś wysokonapięciowe uzwojenie wtórne (może ale nie musi), więc może być problem z ustaleniem uzwojenia pierwotnego. Z pomocą może przyjść pomiar grubości drutu nawojowego (jeśli jest do niego dojście).
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pisz.

Pozdrawiam.


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1739
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Co to za transformator?

#3

Post napisał: Andrzej 40 » 08 lip 2018, 22:26

Na wstępie warto policzyć przybliżoną moc. W tym celu mierzymy przekrój środkowej kolumny rdzenia S. Korzystamy z wzoru S=1,2 √ P, P=S ²/1,44.
Jeżeli na zdjęciu nie brakuje usuniętych przewodów, to trafo może nie być transformatorem sieciowym - zbyt cienka izolacja przewodów jak na bezpośrednie podłączenie do sieci.
Przy tym wykonaniu widoczne są końce przewodów nawojowych i można mierząc ich średnicę określić nominalny prąd danego uzwojenia przyjmując 2,5A/mm ² .
Reszta do sprawdzenia metodami podanymi w poście kol. Robert_K.


Autor tematu
pepperoni
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 12 sty 2018, 14:00

Re: Co to za transformator?

#4

Post napisał: pepperoni » 08 lip 2018, 23:54

Pomierzyłem go i taka tabelka wyszła
Obrazek


Chyba odpuszczę na razie temat. Nie mam innego transformatora a wolałbym nie spalić instalacji w domu :D

Dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”