Co lata po moim niebie

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Re: Co lata po moim niebie

Post napisał: Pneumokok » 06 mar 2022, 11:49

@jasiu... nie wierz w każdy artykuł w internecie. To 'przekazanie' to nieprawdziwa informacja zdementowana przez Polaków.
tristar0 pisze:Przestań uprawiać propagandę bo na twoje postępowanie jest już paragraf w MON.

A Ty zamiast straszyć, to byś dał linka do dementi. Poza tym ile masz lat, żeby pisać takie bzdury? 10? Fizycznie może więcej, umysłowo chyba nie :)

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jasiu... » 06 mar 2022, 12:02

tristar0 pisze:
06 mar 2022, 11:10
Przestań uprawiać propagandę bo na twoje postępowanie jest już paragraf w MON.
Cytowanie czeskiego oficjalnego portalu podlega? Sprawdziłem. Nadal na novinkach artykuł, umieszczony dzisiaj o 9:44 jest. Link podany, można sprawdzić. Nie ma dementi! Rozumiem, ruskie szpiony czeskich portali nie czytają.
Pneumokok pisze:
06 mar 2022, 11:49
to byś dał linka do dementi.
Mo powtarzam, żródło, z którego zaczerpnąłem informację żadnego dementi nie umieściło. Nadal stoi: „Pracujemy nad tą sprawą z Polakami, a resztę konsultujemy z naszymi partnerami z NATO” – powiedziała Politico rzeczniczka Białego Domu. Według rzecznika, Biały Dom „w żaden sposób nie będzie sprzeciwiał się dostawom samolotów z Polski na Ukrainę”. „Pracujemy również nad sposobami wypełnienia luki (w Polskich Siłach Powietrznych), jeśli Polska zdecyduje się przekazać samoloty Ukrainie” – wyjaśniła rzeczniczka.

Dobrze, jeszcze jedno źródło w takim wypadku: https://www.politico.com/news/2022/03/0 ... e-00014424

Nie będę tłumaczył. Ci co znają angielski sami zrozumieją.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: tristar0 » 06 mar 2022, 12:11

A Ty zamiast straszyć, to byś dał linka do dementi.
https://www.rp.pl/wojsko/art35780801-pr ... -konfliktu

Dodane 1 minuta 36 sekundy:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/Prezyd ... 88626.html
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Pneumokok
Posty w temacie: 2

Post napisał: Pneumokok » 06 mar 2022, 12:56

jasiu... pisze:Mo powtarzam, żródło, z którego zaczerpnąłem informację żadnego dementi nie umieściło.

Bo tak niestety działa informowanie w dzisiejszych czasach. Chlapnąć artykuł na główną stronę, żeby zwiększyć klikaność to każdy lubi, ale później poprawiać te informacje albo prostować - tego już nie robi nikt. Bo okazałoby się, że wszyscy publikują info bez potwierdzenia z drugiej strony. I to wpłynęłoby negatywnie na ich wiarygodność, bo przecież każdą informację trzeba sprawdzić. Czy robią to z lenistwa czy z chciwości? Nie wiem. Ale wiem, że to wyścigi - kto pierwszy coś opublikuje to ten zgarnie największy kawałek tortu. Smutne, ale prawdziwe. Dlatego trzeba krytycznie podchodzić do wszystkiego co obecnie piszą, zwłaszcza w takim temacie jakim jest wojna na Ukrainie.

https://www.wprost.pl/polityka/10646386 ... kiego.html
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 06 mar 2022, 13:04

Dla tego trzeba samemu odsiewać prawdę od fałszu a nie bezmyślnie powielać na forum, fejsie czy gdziekolwiek.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: jasiu... » 06 mar 2022, 13:17

Może inaczej. Co innego można pisać w Politico, a co innego w RP. Możliwe, że w amerykańskich mediach informacje są podawane, jeśli rzeczniczka Białego Domu o tym mówi, a w Polsce, bo tak lepiej są przemilczane, albo wręcz dementowane.

Czy to oznacza, że wartość jakichkolwiek informacji na tematy związane z wojną na Ukrainie jest wątpliwa? Moim zdaniem tak. Nie chodzi o to, że rosyjskie służby przeglądają polskie portale. Oni przede wszystkim wsłuchują się w wypowiedzi rzeczniczki Białego domu. Więc o co chodzi? O to, żeby Polak wiedział co innego, a Czech, czy Amerykanin jeszcze co innego? Nie wiem. Tam sprostowań nie zamieszczono.

I tak, jak pisze Pneumokok. Często podaje się informacje, żeby zwiększyć wejścia na stronie. W takim razie faktycznie:
Pneumokok pisze:
06 mar 2022, 12:56
Dlatego trzeba krytycznie podchodzić do wszystkiego co obecnie piszą, zwłaszcza w takim temacie jakim jest wojna na Ukrainie.
No waśnie, a czy do sprostowań (bo się komuś, tu rzeczniczce Białego Domu, wychlapnęło) też?

Znalazłem na https://www.rmf24.pl/raporty/raport-woj ... rp_state=1

Dziś głos w tej sprawie zabrał sekretarz stanu USA Antony Blinken.

Aktywnie przyglądamy się teraz sprawie samolotów, które Polska może dostarczyć na Ukrainę i badamy, jak możemy uzupełnić zapasy, jeżeli Polska zdecyduje się dostarczyć te samoloty - powiedział na konferencji prasowej podczas wizyty w stolicy Mołdawii Kiszyniowie amerykański polityk.

Nie mogę teraz podać dokładnych terminów, ale mogę powiedzieć, że bardzo, bardzo żywo przyglądamy się tej sprawie - dodał.

Polska może te samoloty przekazać np. neutralnej Mołdawii, która mogłaby odstąpić je Ukrainie.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 06 mar 2022, 13:45

To wcale nie chodzi gdzie te samoloty są ,a dezinformacje ,bo to też jedna z metod wojny tak jak straszenie że paliwa nie będzie , jak to że rozsyłane są alerty na telefony które pochodzą z zagranicy .My za to powinniśmy tego nie powielać a jak już się tym interesujemy szukać różnych źródeł .Część gazet rzuca szumne tytuły dla podniesienia sprzedaży tyle że nie prostują kłamstw ,a niestety ludzie w to wierzą ,może nie liczni ale jednak.

Dodane 2 minuty 19 sekundy:
Sytuacja wygląda tak że wszyscy o tym piszą bo dobrze się temat sprzedaje im gorzej tym media mają się lepiej i wcale nie chodzi o prawdę w tym wszystkim .

Dodane 2 minuty 38 sekundy:
Prawda na wojnie umiera pierwsza i to się nigdy nie zmieniło .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”