CNC grbl 0,9j zablokowane silniki krokowe

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.

Autor tematu
michall-1981
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 19 cze 2017, 18:09
Lokalizacja: konin

#11

Post napisał: michall-1981 » 20 cze 2017, 15:41

zaraz zobaczę ale ogólnie wszystko się kręci i działa



Tagi:


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#12

Post napisał: upanie » 20 cze 2017, 15:49

No i będzie. Jak ENABLE przywarło się do masy to będzie cały czas pałer szedł na silniki i tyle.
czilałt...


Autor tematu
michall-1981
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 19 cze 2017, 18:09
Lokalizacja: konin

#13

Post napisał: michall-1981 » 20 cze 2017, 15:51

pin ENABLE do którego wchodzi sterownik nie ma zwarcia do masy pokazuje 15,5 kΩ pin vdd tez nie jest zwarty i pokazuje 5,5 kΩ

[ Dodano: 2017-06-20, 16:01 ]
na pin ENABLE 4,7 V wchodzi bez podłączonych sterowników i 24VDC

[ Dodano: 2017-06-20, 16:09 ]
czyli co mega 328 p do wywalenia?

[ Dodano: 2017-06-20, 16:23 ]
chciałęm wrzucic grbl 1,1f ale xloader sie zacina i nic z tego nie wychodzi


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#14

Post napisał: upanie » 20 cze 2017, 16:25

Pin VDD jest nieistotny bo ATmega działa.
Skoro masz na ENABLE 4,7V to dobrze bo z tego A4988 ENABLE ma aktywowane zerem.
A teraz kolejno podłączaj sterowniki i zmierz napięcie na ENABLE. Może któryś sterownik jest zwalony i zwiera do zera.
Możesz też później sprawdzić po podłączeniu 24V.
czilałt...


Autor tematu
michall-1981
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 19 cze 2017, 18:09
Lokalizacja: konin

#15

Post napisał: michall-1981 » 20 cze 2017, 16:56

chyba wszystkie sa zwalone miałem zakupione DRV8825 włozyłem na chwile i chyba jest dobrze chyba -bo nie zmieniłem jeszcze podłaczen uzwojen bo tam jest troche inaczej niz a4988 pozmieniam i dam znac ale juz były poprawne reakcje przy zmianie $1 na 0 i na 255 oczywiscie po zmianie zdejmowałem napiecie 24 i na nowo dopiero wprowadzały sie zmiany


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#16

Post napisał: upanie » 20 cze 2017, 17:21

Te stepsticki są kompatybilne ze sobą. Nie musisz niczego zmieniać. Tak przynajmniej się wydaje i tak tez piszą w botlandzie.
czilałt...


michall-1981@tlen.pl
Posty w temacie: 5

#17

Post napisał: michall-1981@tlen.pl » 20 cze 2017, 20:53

różnice wg mnie widoczne to :
po lewej a4988 po prawej DRV8825
1B - 2A
1A - 1A
2A- 1B
2B- 2B


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#18

Post napisał: upanie » 20 cze 2017, 22:25

To tylko oznaczenia. A4988 używa cyfry do oznaczenia uzwojenia a DRV8825 Litery.
Taki żarcik sobie polulu sobie urządził :mrgreen:
czilałt...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”