CNC do wycinania w sklejce
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
@Marcin B
No no ..... piękny zestaw.
Wszystko Leitz-a.
Są głowice prawe i lewe, jest jedna ze zmiennym kątem, są do listewek, jest wstępna z osłoną kierowaną wiórów.
Po prostu cały komplecik do okien, ale:
Moim zdaniem będziesz miał spory kłopot ze sprzedażą tego zestawu, to dlatego, że potrzebujesz kupca który weźmie cały komplet z myślą o produkcji okien o takim właśnie profilu.
Niestety rynek okien/drzwi drewnianych z pełnego drewna, to już .... nisza.
Rynek został zdominowany przez plastiki i nic na to nie poradzisz, więc (obym się mylił) raczej będzie ciężko znaleźć kupca na całość, a pojedyncza głowica profilowa nikomu do niczego się nie przyda.
Najszybciej sprzedasz głowice z mikrowczepami bo te można wykorzystać wszędzie i do wszystkiego, ale i tak kupi tylko ten, kto ma maszynę z mocowaniami HSK 63F (bo takie tu widzę), czyli Homag/Weeke.
Głowiczka kątowa, też raczej powinna znaleźć nabywcę bo jest po prostu uniwersalna.
To samo z wstępną.
Natomiast cała reszta, czyli głowice profilowe, to będzie Ci naprawdę ciężko sprzedać.
Jednak jeśli uda Ci się znaleźć kupca, to ten kupiec będzie zdawał sobie sprawę z tego, że to naprawdę najwyższa klasa głowic, więc możliwe, że sprzedasz po rozsądnej cenie.
Nie jestem w stanie oszacować wartości, ale tylko samo mocowanie HSK, jedna sztuka kosztuje około 400-600zł
Ceny głowic profilowych Leitz (nowych) to nawet 1000-2000 euro za sztukę.
Ile kosztują używane, nie wiem, ale te na zdjęciach nie wyglądają na zniszczone.
==========
Tak na marginesie, to pracowałem (5 lat) na maszynie Homag Venture 12L , a na innych Homagach kolejne 5 lat.
Maszyna pierwsza klasa.
[ Dodano: 2015-11-30, 21:40 ]
To sposób osadzania trzpienia w uchwycie HSK, czyli podgrzewane indukcją i wkładany trzpień na którym cała reszta głowicy.
Mniej uniwersalne, ale za to o wiele tańsze rozwiązanie.
No no ..... piękny zestaw.
Wszystko Leitz-a.
Są głowice prawe i lewe, jest jedna ze zmiennym kątem, są do listewek, jest wstępna z osłoną kierowaną wiórów.
Po prostu cały komplecik do okien, ale:
Moim zdaniem będziesz miał spory kłopot ze sprzedażą tego zestawu, to dlatego, że potrzebujesz kupca który weźmie cały komplet z myślą o produkcji okien o takim właśnie profilu.
Niestety rynek okien/drzwi drewnianych z pełnego drewna, to już .... nisza.
Rynek został zdominowany przez plastiki i nic na to nie poradzisz, więc (obym się mylił) raczej będzie ciężko znaleźć kupca na całość, a pojedyncza głowica profilowa nikomu do niczego się nie przyda.
Najszybciej sprzedasz głowice z mikrowczepami bo te można wykorzystać wszędzie i do wszystkiego, ale i tak kupi tylko ten, kto ma maszynę z mocowaniami HSK 63F (bo takie tu widzę), czyli Homag/Weeke.
Głowiczka kątowa, też raczej powinna znaleźć nabywcę bo jest po prostu uniwersalna.
To samo z wstępną.
Natomiast cała reszta, czyli głowice profilowe, to będzie Ci naprawdę ciężko sprzedać.
Jednak jeśli uda Ci się znaleźć kupca, to ten kupiec będzie zdawał sobie sprawę z tego, że to naprawdę najwyższa klasa głowic, więc możliwe, że sprzedasz po rozsądnej cenie.
Nie jestem w stanie oszacować wartości, ale tylko samo mocowanie HSK, jedna sztuka kosztuje około 400-600zł
Ceny głowic profilowych Leitz (nowych) to nawet 1000-2000 euro za sztukę.
Ile kosztują używane, nie wiem, ale te na zdjęciach nie wyglądają na zniszczone.
==========
Tak na marginesie, to pracowałem (5 lat) na maszynie Homag Venture 12L , a na innych Homagach kolejne 5 lat.
Maszyna pierwsza klasa.
[ Dodano: 2015-11-30, 21:40 ]
Nie są przegrzane.DominikPierog pisze:Nie znam się ale 2 szt wyglądają na przegrzane.
To sposób osadzania trzpienia w uchwycie HSK, czyli podgrzewane indukcją i wkładany trzpień na którym cała reszta głowicy.
Mniej uniwersalne, ale za to o wiele tańsze rozwiązanie.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Pierwsza sprawa to czy do tych glowic masz dokumentacje? Bo nie wiem na jakiej podstawie @Lajosz twierdzi, ze jest to "piekny zestaw". Najpierw upewnij sie, ze jest to komplet(czasami w takich zestawach bywaja dodatkowe podkladki, dystanse itd.) i do czego.
Nastepny krok to kontakt do producenta czy by to odkupil i za ile. Sprzedac takie glowice samemu to prawdziwa sztuka.
Oczywiscie, tak jak tu zostalo napisane glowice wstepna i do mikrowczepow mozesz probowac sprzedac oddzielnie, koszt nowych to okolo 1000E sztuka. Oczywiscie beda pasowac nie tylko do Homag/Weeke ale do innych maszyn, ktore posiadaja HSK tez.
Nastepny krok to kontakt do producenta czy by to odkupil i za ile. Sprzedac takie glowice samemu to prawdziwa sztuka.
Oczywiscie, tak jak tu zostalo napisane glowice wstepna i do mikrowczepow mozesz probowac sprzedac oddzielnie, koszt nowych to okolo 1000E sztuka. Oczywiscie beda pasowac nie tylko do Homag/Weeke ale do innych maszyn, ktore posiadaja HSK tez.
Pozdrawiam
Adas
Adas
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie wiedziałem, że muszę mieć jakąś podstawę, żeby wyrazić swoje zdanie.adas pisze: nie wiem na jakiej podstawie @Lajosz twierdzi, ze jest to "piekny zestaw
Po prostu wydawało mi się, że 10 lat doświadczenia przy pracy na Homagach wszelakich przy produkcji tylko okien i drzwi z pełnego drewna, jakąś tam podstawę daje.
Poza tym, nawet gdyby zestaw nie był kompletny, to nadal pozostaje ... piękny

Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że żeby wykonać okno czy drzwi, nie wystarczy tylko maszyna CNC i komplet głowic profilowych, chociaż ..... gdyby do tego dołożyć jeszcze agregaty poziome, agregaty piłowe i głowice szlifierskie + jakaś szlifierka do płaszczyzn + jakaś prasa (do składania) , to można od biedy startować.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Re: Głowice frezowe do okien CNC ???
Marcin B pisze:Witam,
jestem nowy na forum, moja sprawa dotyczy głowic frezowych, wiem że są ode do CNC HOMAG BOF211 Venture 12 L chyba do okien IV 78 IV 90.
Dostałem je w rozliczeniu, chciał bym wiedzieć co to jest za towar , podobno drogi sprzęt z końcówkami diamentowymi.
CZY JEST KOŚ KTO POWIE MI ILE TO JEST WARTE I CZY MOŻNA ZNALEŹĆ NA TO KUPCA? [email protected]
1
2
3
4
jakieś 20-25 tys ale po zdjęciu ciężko określić stan itd
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki