Cięcie tektury a piko cnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Cięcie tektury a piko cnc

#1

Post napisał: potek74 » 01 wrz 2019, 22:23

Witam znawców tematu.
Czy w piko cnc jest możliwa praca tego typu narzędziem do cięcia papieru, tektury (film poniżej). Przede wszystkim chodzi czy w camie piko cnc można ustawić , żeby przy każdej zmianie kierunku przejazdu wrzeciona , zetka z narzędziem na chwilę uniosła się ponad materiał. To co udało mi się ustalić to to że nóż zawsze ustawia się w kierunku jazdy i dlatego musi się unieść ponad materiał żeby się nie złamał.
Pozdrawiam.




oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4862
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#2

Post napisał: oprawcafotografii » 01 wrz 2019, 22:36

Hmm

A skąd ten nóż wie, że ma się ustawić i jak to robi? Tam jest aktywna oś obrotowa?

Mi to wygląda na nóż wleczony, ktory właśnie nie powinien się podnosić na zakrętach...

q

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4683
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#3

Post napisał: adam Fx » 01 wrz 2019, 22:48

było
Program dla tego wleczenia musi być specyficzny mimo że niby tego nie widać jak nóż tnie (patrz naroża) https://youtu.be/-1G4WtkU91c?t=243
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 24
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#4

Post napisał: potek74 » 01 wrz 2019, 23:03

Nie znam się , ale na innym filmie lepiej widać jak to działa.Wydaje mi się że to może być tzw. nóż wleczony
link do sklepu w którym są wypisane programy z którymi pracuje:

Biemmepi
CNC Router Parts
Eding CNC
FlexiCAM
Grbl
Intelitek
LinuxCNC (EMC2)
Mach3Mill
MultiCam ISO
Opticut
Thermwood 3-Axis
Tormach PathPilot
WinCNC
https://www.sorotec.de/shop/Schleppmesser-D3.html.
Ale najważniejsze pytanie to czy piko cnc też będzie działał, nawet gdyby wygenerować g code tak jak autor filmu poniżej w programie fusion 360.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4862
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 02 wrz 2019, 07:05

adam Fx pisze:
01 wrz 2019, 22:48
było
Program dla tego wleczenia musi być specyficzny mimo że niby tego nie widać jak nóż tnie (patrz naroża) https://youtu.be/-1G4WtkU91c?t=243
A kod taki można za friko wygenerować programem CNCgrafpro :)

q


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#6

Post napisał: RobWan » 02 wrz 2019, 10:03

Piko nie generuje ścieżki dla noża wleczonego. Ale może generować dla noża aktywnego. W Piko nazywa się nożem tangensowym.
Pewnie trzeba uruchomić interfejs do tego narzędzia. Tylko który to? I czy jest w katalogu ProfilDef?

Robert

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1709
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#7

Post napisał: gaspar » 25 wrz 2019, 14:23

RobWan pisze:I czy jest w katalogu ProfilDef?
Nie ma. Soft z nożem tangensowym poszedł oddzielnym torem. Trzeba prosić autora o udostępnienie linku do pobrania.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1426
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#8

Post napisał: RobWan » 25 wrz 2019, 14:31

gaspar pisze:Soft z nożem tangensowym poszedł oddzielnym torem.

Jako dodatkowy interfejs? Czy inne PikoCNC?

Robert

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1709
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

Re: Cięcie tektury a piko cnc

#9

Post napisał: gaspar » 26 wrz 2019, 12:55

Inne pikocnc.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”