Ciecie kształtowe bloków kamiennych

Dyskusje dotyczące obróbki kamienia, szkła, itp.

Autor tematu
egk1979
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: radom

Ciecie kształtowe bloków kamiennych

#1

Post napisał: egk1979 » 11 gru 2012, 12:17

Jakiś czas temu spotkałem na Youtube filmik z pracującym trakiem linowym do wycinania kształtów w bloku kamiennym. Teraz chciałem odnaleźć ten filmik ale niestety mi się nie udało. W każdym bądź razie jest to trochę jak ploter termiczny do cięcia styropianu, tylko że zamiast styropianu wkłada się blok kamienny, a zamiast gorącego drutu jest linka diamentowa do cięcia. Bułka z masłem, a ponieważ taka maszyna kosztuje spora poza moimi możliwościami postanowiłem ją samemu wykonać. Po wykonaniu mechaniki i stwierdzeniu że maszyna działa miałem zamontować elektronikę i skonfigurować całość w jakimś programie. Niestety przy ręcznej próbie cięcia kształtów wyszła pewna niedogodność- linka odkształca się i przy zmianie kierunku cięcia dzieją się złe rzeczy. Proszę doświadczonych forumowiczów o pomysł jak bym mógł temu zaradzić, przypuszczam że jest opcja w G-kodzie, jednak przy nie określonych kształtach bloków kamiennych chyba będzie trudno, może opcją by było formowć ściśle określone bloki i w nich dopiero ciąć. Naciąg linki też jest niezbyt dokładny, za pomocą śruby, którą ewentualnie można by dokręcać kluczem dynamometrycznym. Proszę o podpowiedzi, nadmienię tylko, że jest to moja pierwsza zabawka i nie mam w tej materii żadnego doświadczenia, w ostateczności maszynka zostanie do cięcia pod kątem prostym, co też nie będzie złe, ale pełny zamysł nie zostanie osiągnięty.



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1252
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 11 gru 2012, 12:33

Regulowany naciąg linki można by uzyskać w troszkę inny sposób tzn dolne koło - rolka napędzana a górna hamowana hamulcem proszkowym lub elektrosprzęgłem. Im większe hamowanie górnej rolki - większy naciąg liny i można tym sterować w czasie pracy.
Do napędu moim zdanie należy użyć zespołu rolek prowadzących, dwie na górze i dwie na dole. Obydwie wyprofilowane rolki w każdej parze stykały by się ze sobą, stanowiąc zamkniętą przestrzeń pracy linki.

Dodatkowo głowica prowadząca linkę powinna układać się zawsze stycznie do kierunku wypadkowego osi x y dla uniknięcia pracy bokiem układu prowadzącego.


Autor tematu
egk1979
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: radom

#3

Post napisał: egk1979 » 11 gru 2012, 13:09

Zasada działania maszynki niby podobna do mojej, natomiast skala nie porównywalna, tu prześwit jest parę cm, u mnie zaś ok 2 m, naciąg jest problemem, tym bardziej, że w czasie pracy linka się nagrzewa i dodatkowo wydłuża. Zakres pracy maszyny to długość ok 1800mm, szerokość ok 2000 mm wysokość ok 1250mm, przy czym oczywiście bloki do cięcia są w bardzo różnych rozmiarach. Nadmienię że moja maszyna pracuje w trybie moja-twoja, czyli ruchu posuwisto-zwrotnym (skok ok 35 cm, ok 200 razy na min)

[ Dodano: 2012-12-11, 13:16 ]
Coś takiego, tylko że inaczej rozwiązany napędPRZYKŁAD

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#4

Post napisał: Jaszuk88 » 11 gru 2012, 13:25

Witam, myślę że trzeba zastosować samoczynny naciąg liny taki jaki stosuje się w naciąganiu przewodów trakcyjnych na kolei. Czyli ciężarki naciągają linę niezależnie od tego czy w danym momencie się wyciągnie czy też nie.
Co do utrzymania prostopadłości cięcia, myślę że przed każdą zmianą kierunku cięcia linka musi "dogonić" miejsce mocowania linki ( czyli dociąć ten łuk który powstaje w materiale) jedynym rozwiązaniem jakie widzę to zatrzymanie posuwu w miejscu zmiany kierunku cięcia, dalej odczekanie, aż lina dotnie i dalsze cięcie. Myślę, że ten problem dotyczy nie łuków a miejsc ostrego skrętu - zmiany kierunku. Takie zatrzymanie myślę, że można zrobić programowo ale to ju musieli by się wypowiedzieć Koledzy - fachowcy od programów.
Może Kolega jakiś film pokaże. Na jakim programie jest sterowanie?

W opisie maszyny którą Kolega podał naciąg liny jest realizowany siłownikiem pneumatycznym, czyli tak jak w mojej propozycji naciąg jest zmienny.
Tam są również cztery koła prowadzące "motorycznie ustawiane" - tego pojęcia nie rozumiem :???: Możliwe, że chodzi o to, że koła ustawiają się do kierunku cięcia.


Autor tematu
egk1979
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: radom

#5

Post napisał: egk1979 » 11 gru 2012, 14:24

grawitacyjnie odpada, czy sprężyna spełniła by tę funkcję?. co do przejazdu to rzeczywiście spodziewam się, że bez problemu maszyna wycięła by np. walec czy nawet elipsę, ale literkę "z" już nie. Częściowo rozwiązało by problem "przejeżdżanie" ścieżek i następnie wracanie, ale nie wszędzie się to da zastosować. czekanie aż środek dotnie też nic nie dało, ale to może przez ten naciąg, który w czasie pracy się luzuje w wyniku rozgrzania linki.

[ Dodano: 2012-12-11, 14:28 ]
elektroniki jeszcze nie montowałem, dla takich parametrów jakie ma ta maszyna potrzebne są mocne napędy do sterowania, które są drogie, a chciał bym się upewnić, że nie wyrzucę pieniędzy w błoto.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#6

Post napisał: Jaszuk88 » 11 gru 2012, 14:46

To daj siłownik pneumatyczny z 10 atmosfer i to będzie dobre. Spręży nic nie dają.


Autor tematu
egk1979
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: radom

#7

Post napisał: egk1979 » 11 gru 2012, 15:13

Dziś zrobię zdjęcie jak to wygląda w rzeczywistości, sprężyna rzeczywiście może tylko jeszcze rozchwiać stabilność napięcia linki. Z testami też muszę poczekać do końca zimy, bo maszyna potrzebuje wody do cięcia. Bardziej mi chodzi o opinię znawców tej tematyki, czy jest sens pakowanie się w koszty, obecny nakład finansowy w stosunku do możliwości jakie już maszyna posiada(mogę ciąć dość duże bloki na płyty dowolnej grubości czy za jednym położeniem bloku w maszynie wyciąć równy prostopadłościan). W profesjonalnych maszynach tego typu naciągi są rzeczywiście pneumatyczne, naciąg reguluje się utrzymywaniem ciśnienia, ale takie maszyny kosztują setki tysięcy złotych. Sam siłownik pneumatyczny nic nie da, trzeba by go połączyć z całym sterowaniem, które określając stopień naciągnięcia linki(sprężenia powietrza) dopasowywało by szybkość posuwu linki, a to na ten moment raczej przekracza moje kompetencje. jutro wrzucę kilka fotek jak to wygląda i może Koledzy znawcy tematu pomogą mi podjąć decyzję czy wsadzać w to sterowanie i ewentualnie jakie parametry silników.

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#8

Post napisał: Jaszuk88 » 11 gru 2012, 17:59

Układ pneumatyczny w tym wypadku jest bardzo prosty. Siłownik działa jak sprężyna.
Czyli wystarczy jednostronny siłownik i regulator ciśnienia - to wszystko. Tak jak Kolega sam zauważył, im wyższe ciśnienie tym mocniejszy nacisk. Przy tak minimalnych ruchach jakie są potrzebne do napięcia liny, nie ma potrzeby stosowania dodatkowego układu, który by dodatkowo sterował ciśnieniem w siłowniku w zależności od poluzowania liny.
Osiągniecie już jest duże - taka maszyna... Jak Kolega zauważył zainteresowanie maszynami kamieniarskimi na forum jest małe. Może kamieniarze sami nie budują maszyn :wink:
Miło będzie zobaczyć zdjęcia i może jeszcze coś do głowy wpadnie.


Autor tematu
egk1979
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 gru 2012, 17:49
Lokalizacja: radom

#9

Post napisał: egk1979 » 11 gru 2012, 19:36

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Jaszuk88
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 10
Posty: 724
Rejestracja: 14 gru 2007, 19:54
Lokalizacja: nasza galaktyka
Kontakt:

#10

Post napisał: Jaszuk88 » 11 gru 2012, 19:50

Może jakieś ogólne zdjęcie maszyny, bo na samych szczegółach nie kumam o co chodzi :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka kamienia”