Chmura punktów

Dyskusje dotyczące skanowania i skanerów 3D

Autor tematu
Alex555
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2007, 22:43
Lokalizacja: Lubin

Chmura punktów

#1

Post napisał: Alex555 » 30 paź 2017, 20:45

Witam.
Planuje zrobić maszynkę CNC do pomiaru detali i teraz mam pytanie

- z jakim rozszerzeniem zapisać plik żeby jakiś program Cadowski go odczytał i jak wygląda struktura takiego pliku. Wiem ze można zapisać po kolei X Y Z i zapisać jako Txt tylko czy jakiś pogram to odczyta. bo ani solid St4 Ani Auto Cad 2015 go nie czyta(albo ja nie wiem jak )

- jak z chmury punktów zrobić linie jakiego programu użyć?

z góry dziękuje za pomoc.


Staram Się :)

Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2534
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 30 paź 2017, 23:50

Możesz zapisywać jako txt, albo csv. Jakie rozszerzenie, to już kwestia programu na jaki się zdecydujesz. Prawie każdy prawdziwy CAD radzi sobie z importem chmury. Mogę polecić alibre z tanich. Jak chcesz się pobawić w obróbkę samej chmury (filtrowanie, usuwanie szumów i redukcję punktów) to ściągnij sobie soft Davida. Nie jest zły jak na amatorke.
Można?
Morzna!!!


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#3

Post napisał: pltmaxnc » 31 paź 2017, 10:11

Planuje zrobić maszynkę CNC do pomiaru detali i teraz mam pytanie
A ja mam pytanie jak będziesz sterował tą "maszynkę" i jaki będzie sposób pomiaru ?

Są programy sterujące cnc , które obsługują czujniki odległości np. Pikocnc - umożliwia
zapis danych w formacie .stl

Dostajesz gotowy plik akceptowany przez programy cad.


Autor tematu
Alex555
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2007, 22:43
Lokalizacja: Lubin

#4

Post napisał: Alex555 » 31 paź 2017, 20:29

Maszyna będzie sterowana przez mikrokontroler Atmega 32
czujnikiem będzie "igła" w momencie dotknięcia do materiału będzie zapisywane współrzędne X Y Z i jak się uda to jeszcze oś obrotu A.
I tak jak pisałem możne zapisać je w pliku txt i znalazłem program który wczyta i pokarze co zostało zeskanowane ale nic więcej z tym nie mogę zrobić a che wczytać to do autocada.
Staram Się :)


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1340
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: pltmaxnc » 02 lis 2017, 10:58

Pobierz sobie program MachCloud , jest freewarowy.
Umożliwia zamianę pliku tekstowego na siatkę i zapisuje w .stl.
Siatkę możesz importować do cada , trzeba tylko pamiętać że większość cadów bardzo niechętnie obrabia takie pliki , zwłaszcza z dużą ilością trójkątów, operacje trwają bardzo długo lub powodują zamulanie programu.
Do sprawnej obróbki siatek trzeba używać dedykowanych programów np. MeshLab (jest freewarowy) , Leios , Geomatic ...itd.
Jeżeli chcesz zbudować skaner 3D , zastanów się na innymi metodami pomiarów np. laser , ponieważ praca Twojego czujnika będzie trwała wieki .

Awatar użytkownika

VanessaNess
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 lut 2021, 14:48

Korepetycje

#6

Post napisał: VanessaNess » 12 lut 2021, 15:04

Witam Czy ktoś daje tutaj korepetycje z Meshlab?
[email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Skanery 3D”