Chińskie wrzeciono 3kW i problemy z nim związane

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#11

Post napisał: jacek-1210 » 13 lut 2012, 23:03

1. Sprawdź czy wrzeciono jest 3x230V czy 3x400V. Większość jest na 3x230V
2. Jeśli masz starą instalację 2/4 przewodową, to bezwzględnie podłączasz bolec ochronny do przewodu zerowego, a do bolca metalową masę Twojej maszyny. Może Ci to uratować życie w przypadku jakiegoś przebicia na masę, dodatkowo poprawi odkłócanie
3. Ekrany podłączasz tylko z jednej strony, do masy maszyny, ale najlepiej do tego samego punktu ekrany i przewód ochronny (ten od bolca)
4. Jeśli falownik ma AVR, to możesz w nim zaprogramować czy na wyjściu ma być 3x230 lub 3x400V. Jeśli zdarzyłoby się że falownik tego nie ma, to najprawdopodobniej jest zależność:
a) na któreś z 3 wejść falownika podłączasz zero i fazę i na wyjściu masz 3x230V
b) na wejścia falownika podłączasz wszystkie fazy i masz 3x400V


Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Tagi:


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#12

Post napisał: ambrosius » 13 lut 2012, 23:13

Dzięki 'jacek-1210' za pomocne rady. Też się zastanawiałem nad tym bolcem czy łączyć czy też nie....bo wiele czytałem na ten temat. Ale zrobię tak jak piszesz, zrobię mostek w gniazdku 'zera' i 'bolca', wtedy ten trzeci przewód połączę razem z korpusem maszyny i ekranami kabli. Falownik z tego co przeglądałem dokumentacje można ustawić 3 x 230v wiec nie mam problemu. Wrzeciono jest na 3x230V. Jutro się nim pobawię. Dzięki za zainteresowanie moim tematem.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#13

Post napisał: ALZ » 13 lut 2012, 23:34

Przy takich niewielkich mocach i częstotliwości tylko 400Hz nie jest konieczny kabel ekranowany, ale skoro masz ekran to podłącz go do masy tylko z jednej strony (najlepiej do uziemienia falownika). Falownik, wrzeciono i maszynę podłączyć pod "zero" bo będziesz odczuwał dość nieprzyjemne "pieszczenie" prądem. Przewód zerowy jest niepotrzebny dla pracy wrzeciona, ale konieczny dla falownika który odłączy zasilanie przy ewentualnym uszkodzeniu izolacji stojana (działa jak różnicówka) może ochronić nasze cenne życie.


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#14

Post napisał: ambrosius » 13 lut 2012, 23:45

ALZ pisze:. Przewód zerowy jest niepotrzebny dla pracy wrzeciona, ale konieczny dla falownika który odłączy zasilanie przy ewentualnym uszkodzeniu izolacji stojana (działa jak różnicówka) może ochronić nasze cenne życie.
Czyli przewód zerowy zasilania falownika podłączyć do tej blaszki PE na falowniku? I ekran kabla do wrzeciona też pod to PE?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#15

Post napisał: ALZ » 13 lut 2012, 23:56

Tak.

[ Dodano: 2012-02-14, 00:05 ]
Obrazek


Autor tematu
ambrosius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 205
Rejestracja: 01 paź 2008, 20:47
Lokalizacja: Wielkopolska

#16

Post napisał: ambrosius » 14 lut 2012, 00:18

Dzięki 'ALZ' za schemacik;-) Dzięki za podpowiedzi. Teraz już wiem jak się zabrać za podłączenie wrzeciona;-)

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#17

Post napisał: ALZ » 14 lut 2012, 00:23

Falowniki to urządzenia idiotoodporne i w zasadzie wszystko zniosą oprócz złego podłączenia zasilania (dotyczy to właśnie jednofazowych). Jeśli tylko będziesz się trzymał zaleceń to zabawa jest przednia. Powodzenia.


ecovi
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 17 sie 2011, 16:14
Lokalizacja: lubelskie

#18

Post napisał: ecovi » 07 lut 2014, 22:57

Mam chyba takie samo wrzeciono. Po kilku dniowej przerwie, podczas pracy wrzeciono stanęło. Wyświetla się błąd E-01 i E-03 na falowniku. Po odłączeniu kostki od wrzeciona, błąd się nie zgłasza. Oznacza to, że wrzeciono robi jakieś zwarcie?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3395
Rejestracja: 06 sie 2004, 01:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#19

Post napisał: ALZ » 08 lut 2014, 00:45

Cholera, co za paskudna moda - błąd -Exx
Czy nie możecie po ludzku napisać jaki to błąd? Przecież typów falowników jest sporo i każdy inny. Prosząc o pomoc w takiej formie jak powyżej trudno oczekiwać na konkretną pomoc. Powodzenia.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#20

Post napisał: noel20 » 08 lut 2014, 09:31

ALZ pisze:Cholera, co za paskudna moda - błąd -Exx
Czy nie możecie po ludzku napisać jaki to błąd? Przecież typów falowników jest sporo i każdy inny. Prosząc o pomoc w takiej formie jak powyżej trudno oczekiwać na konkretną pomoc. Powodzenia.
Prawda.
U mnie te błędy oznaczają przekroczenie prądu silnika przy przyśpieszaniu, a drugi też przekroczenie prądu silnika przy stałych obrotach.
Może zatarte łożyska wrzeciona :P

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”