Chińskie wrzeciono 2.2kw i falownik ABB 300Hz

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 116
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

Chińskie wrzeciono 2.2kw i falownik ABB 300Hz

#1

Post napisał: lolos » 31 lip 2010, 22:39

Witam
Właśnie jestem na etapie kupna wrzecionka z chin 2.2kw. W ręce wpadł mi inwerter ABB ACS 100 ACS101-4K1-1 2.2kw 230v 1to3ph.
https://www.inverterdrive.com/group/AC- ... fault.aspx
Pytanie:
Inverter ma Speed Control Range - 0/300Hz, wrzecionko ma 400Hz. Czy to oznacza że tylko stracę na prędkości czy gorzej ?
Co koledzy sądzą o tym inverterze ?
Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2381
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: clipper7 » 01 sie 2010, 10:04

Daj jeszcze dane wrzeciona.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 116
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#3

Post napisał: lolos » 01 sie 2010, 12:49

1) Spec:φ80*205 mm (Diameter:80mm x Length:205mm)
2) Power: 2.2 KW
3) Voltage: 220V
4) Frequency: 100- 400 Hz
5) Current: 8.5 A
6) Speed: 8000-24000 R/min
7) Water Cooling
8) ER20 collet chuck
9) Runout off: less than 0.005mm
10) Grease Lubrication

[ Dodano: 2010-08-01, 13:51 ]
A chcę kupić wrzeciono 2.2kw a do wyboru są takie dwa jedno chłodzone wodą drugie powietrzem, Niech koledzy doradzą które wybrać?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3328
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#4

Post napisał: ALZ » 01 sie 2010, 14:23

Za obroty jest odpowiedzialna tylko częstotliwość, ale należałoby uwzględnić max napięcie proporcjonalnie do częstotliwości.


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 116
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#5

Post napisał: lolos » 20 sie 2010, 22:15

Koledzy możecie mi pomóc z ustawieniami w inverterze pod to wrzecionko?

Falownik:
ABB ACS 100 ACS101-4K1-1 2.2kw 230v 1to3ph.

W załączniku dodałem instrukcje do falownika.
Na stronach 26-30 są opisy parametrów. Na sronie 24 tabelka co można ustawić.
Wrzecitono jest na 400Hz max na falowniku mam tylko 250Hz,
RPM na falowniku max jest 3600 a wrzecionko ma 24000RPM
Możecie mi napisać jakie parametry muszę wklepać w inverter?
Instrukcja https://www.inverterdrive.com/file/ABB- ... fault.aspx
Dzięki wielkie


paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 18:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#6

Post napisał: paulg » 21 sie 2010, 07:45

Jeśli falownik ma tylko 250Hz to wrzeciono wyciągnie tylko 15tys obr/min ( chyba dobrze licze :wink: )
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 116
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#7

Post napisał: lolos » 22 sie 2010, 22:49

Na początek 15000 wystarczylo by...
Mam problem z ustawieniami. UStawiłem parametry na falowniku tak:

201 - 220v
202 - 50Hz
203 - 9A
204 - 3600rpm
205 - 8.5A
206 - 300Hz
207 - 100Hz
208 - 2
209 - 0
301 - 1
302 - 0
303 - 5s
304 - 5s
305 - 1
306 - 10
307 -0
308 -1
401 - 0
402 - 100
403 - 100
404 - 300
405 - 1
406 - 5
502 - 300

Wrzecionko kręci się ale mam alarm o błędzie AL10 "overcurrent controller active"
Na ekranie falownika mam czestotliwosc pracy 2.7Hz i prad 9.2A nic nie mogę zmienić ciągle to samo i ten alarm mruga na zmiane.
Możecie mi koledzy doradzić co sknociłem??

[ Dodano: 2010-08-22, 23:50 ]
Pomyliłem troche max na falowniku jest 300Hz

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3328
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#8

Post napisał: ALZ » 22 sie 2010, 23:45

Uwzględniłeś max częstotliwość??- napięcie 220V jest dla częstotliwości 400 Hz

201- 220V ale dla 400 HZ
202-50 Hz dlaczego? skoro chcesz 300


Autor tematu
lolos
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 8
Posty: 116
Rejestracja: 14 gru 2008, 18:18
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#9

Post napisał: lolos » 23 sie 2010, 21:44

Nie wiem podpowiedzieli mi tak....(zmienilem na 300 nic nie pomogło)
Zmieniłem na coś takiego:
202 - 300Hz
206 - 50Hz
207 - 50Hz
306 - 0
403 - 0
404 - 50
Lata ale tylko do 50 Hz. Parametr 306 blokował mi prace bylo 10V zmieniłem do 0.
A potenciometr nie dziala ??
JAk 206 (207) podciagne do 100Hz wyskakuje alarm AL10 znowu?
Czy coś innego moge sprobować?

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3328
Rejestracja: 06 sie 2004, 00:42
Lokalizacja: Śląsk
Kontakt:

#10

Post napisał: ALZ » 23 sie 2010, 21:52

206- to max częstotliwość w Twoim przypadku to prawidłowo jak masz 50 Hz :mrgreen: -zmień na 300
207 - to minimum
404- też na maksa

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”