Chińskie 3040t ze sterownikiem na USB

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

Chińskie 3040t ze sterownikiem na USB

#1

Post napisał: rabaj2 » 13 kwie 2017, 21:30

Cześć,

Mam spory problem z podłączeniem i uruchomieniem maszynki którą dostałem od chinoa. Problem przedstawia się następująco: Sterownik do owej maszynki ma port LPT oraz USB. Podłączyłem więc do laptopa przez USB bo jak wiadomo LPT brak i zainstalowalem polecony przez chinola PlanetCNC. Wszytsko gra i chodzi (choć nie do końca wiem jakie parametry ustawić do silników żeby nie przeskakiwały na krokach przy złych ustawach przyspieszeń i prędkości), jednak osobiście wolał bym korzystać z Macha3 w celu sterowania maszynką. I w związku z powyższym staram się od tygodnią uruchomić tą maszynę. W końcu rozkręcilem sterownik żeby zobaczyć co za płytka jest w środku żeby poszukać w intenetach, ale za wiele nie znalazlem. Dlatego też kieruję do was pytanie następujące. Czy jest możliwę żeby konkretna płytka była dedykowana tylko i wyłącznie do jednego oprogramowania (tak dla jasnosci to w tym sterowniku jest płytka o symbolu JP-382C), czy też jest możliwość bez większych problemów zgrania tego steronika z machem trzecim.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc
THX



Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1365
Rejestracja: 02 lip 2010, 06:15
Lokalizacja: Białystok

#2

Post napisał: noel20 » 14 kwie 2017, 16:12

Ta płytka współpracuje tylko z oprogramowaniem dostarczonym przez chińczyka. I to jest scrakowana wersja z planet cnc, więc nawet uaktualniona wersja ze strony planet cnc pewnie działać nie będzie.

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1054
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

#3

Post napisał: atom1477 » 14 kwie 2017, 19:04

Wstaw jakieś wyraźne zdjęcie tej płytki.
Tak żeby było widać oznaczenia układów scalonych.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


Autor tematu
rabaj2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 8
Rejestracja: 13 mar 2014, 19:31
Lokalizacja: Włodawa

#4

Post napisał: rabaj2 » 14 kwie 2017, 22:09

Jak już wspomniałem na płytce jest tylko i wyłącznie oznaczenie JP-382C. Jak pobierałem planet cnc ze strony producenta to działało, natomiast osobiście wolał bym macha3. Czyli jak rozumiem nie uda się tego zgrać?

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1054
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

#5

Post napisał: atom1477 » 15 kwie 2017, 09:11

Co to ma znaczyć?
Że na płytce nie ma żadnych elementów tylko napis?
Przecież to bez sensu. Jak by to miało wtedy działać?
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


wdzieg
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2013, 18:40
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

Re: Chińskie 3040t ze sterownikiem na USB

#6

Post napisał: wdzieg » 16 kwie 2017, 12:37

rabaj2 pisze:Cześć,

Mam spory problem z podłączeniem i uruchomieniem maszynki którą dostałem od chinoa. Problem przedstawia się następująco: Sterownik do owej maszynki ma port LPT oraz USB. Podłączyłem więc do laptopa przez USB bo jak wiadomo LPT brak i zainstalowalem polecony przez chinola PlanetCNC. Wszytsko gra i chodzi (choć nie do końca wiem jakie parametry ustawić do silników żeby nie przeskakiwały na krokach przy złych ustawach przyspieszeń i prędkości), jednak osobiście wolał bym korzystać z Macha3 w celu sterowania maszynką. I w związku z powyższym staram się od tygodnią uruchomić tą maszynę. W końcu rozkręcilem sterownik żeby zobaczyć co za płytka jest w środku żeby poszukać w intenetach, ale za wiele nie znalazlem. Dlatego też kieruję do was pytanie następujące. Czy jest możliwę żeby konkretna płytka była dedykowana tylko i wyłącznie do jednego oprogramowania (tak dla jasnosci to w tym sterowniku jest płytka o symbolu JP-382C), czy też jest możliwość bez większych problemów zgrania tego steronika z machem trzecim.

Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc
THX
Ja mam też chiński sterownik (klon Planet CNC - MK1) bardzo dobry sterownik i oprogramowanie też dość ciekawe - wszystko mające po za polonizacją którą można sobie zrobić. Jak byś potrzebował opis jak poustawiać oprogramowanie to pisz na wdzieg@yahoo.pl bo zbyt rzadko tu zaglądam. Tak w ogóle to prawie nikt tu nie pisze o tym sterowniku jest jakaś zmowa milczenia. Sterownik jest wrażliwy jeśli chodzi o zasilanie z gniazdka, musi być bolec uziemiający śruby na zasilaniu dobrze poskręcane no i dobra wtyki podłączenia silników do elektroniki, bo maszyna potrafi się zatrzymać podczas frezowania.

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1054
Rejestracja: 21 kwie 2011, 09:58
Lokalizacja: ::

#7

Post napisał: atom1477 » 16 kwie 2017, 13:11

Jak by były jakieś informacje o tym sterowniku to by można coś napisać.
Bez informacji to jedynie ktoś kto ma taki sterownik może coś napisać. A i to pod warunkiem że coś rozumie z działania takiego sterownika.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).


wdzieg
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 26
Rejestracja: 20 paź 2013, 18:40
Lokalizacja: Tomaszów Lubelski

#8

Post napisał: wdzieg » 23 kwie 2017, 19:34

kolega nawet nie raczył zrobić fotki tego sterownika, a co do funkcji sterownika i programu to tu jest wszystko o sofcie https://planet-cnc.com/software/ a co do sterownika to pewnie jest w najprostszej wersji MK1 (4 osie, krańcówki, sterowanie wrzecionem, chłodziwo, sterowaniem padem) na forum http://forum.planet-cnc.com/ jest sporo opisów jak ogarnąć ustawienia maszyny.
Ja jestem bardzo zadowolony, używam hobbystycznie, zbyt delikatną mam maszynkę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”