Chiński sterownik i wejście ENABLE

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

Chiński sterownik i wejście ENABLE

#1

Post napisał: Skrzydlaty » 21 lut 2013, 12:32

Potrzebuję szybkiej wiedzy bo nie mam możliwości sprawdzenia na żywo:
czy chińskie sterowniki (akuratnie mam MDC860) z wejściami optoizolowanymi - po odpięciu (niezasilaniu, fizycznym niepodłączeniu) tego wejścia - zasila silniki nie pozwalając na obrót wirnika (zachowując położenie) czy całkowicie odcina napięcie zasilania cewek i można obrócić ośką ręcznie?
Z góry dzięki za odpowiedz.



Tagi:


krzysiekgrab
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 741
Rejestracja: 16 lip 2008, 15:07
Lokalizacja: Polska, Augustow

#2

Post napisał: krzysiekgrab » 21 lut 2013, 14:04

Przy niewyzwolonym wejściu enable silnik może pracować ( chociaż są sterowniki gdzie możemy zmieniać stan aktywny).
„Jeżeli nie znasz portu do którego płyniesz,
to żadne wiatry nie będą Ci sprzyjać”

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

#3

Post napisał: markcomp77 » 21 lut 2013, 17:21

najlepszym tłumaczeniem dla sygnału ENABLE -- jest Luzownik
wyjęcie wtyczki ENABLE - oznacza stałe zezwolenie na pracę...
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#4

Post napisał: Skrzydlaty » 22 lut 2013, 18:04

krzysiekgrab pisze:Przy niewyzwolonym wejściu enable silnik może pracować ( chociaż są sterowniki gdzie możemy zmieniać stan aktywny).
"Praca" jako kręcenie się zasilanych uzwojeń czy "praca" jako kręcenie ręcznie ośką? Na bardzo precyzyjne pytanie bardzo nieprecyzyjna odpowiedź... dobra, nie czepiam się.
markcomp77 pisze:najlepszym tłumaczeniem dla sygnału ENABLE -- jest Luzownik
wyjęcie wtyczki ENABLE - oznacza stałe zezwolenie na pracę...
Wyjęcie wtyczki ENABLE pozwala stałe zezwolenie na pracę....czyli podawane impulsy powodują kolejne zasilania cewek stojana? A odłączenie .... ustawia ośkę na ostatnim stanie jaki był - tj. zasilane są cewki z ostatniego impulsu? Czy żadna z cewek jest nie zasilana - można kręcić ręcznie ośką silnika?
Sory za dywagacje ale to przez te "prace" silnika... Dlatego uściśliłem pytanie.

Może też inaczej - potrzebuję przerobić krańcówkę na zabezpieczenie osi - najazd na krańcówkę powoduje rozłączenie przekaźnika przez którego styki leci sygnał do ENABLE - czy rozłączenie tegoż właśnie wejścia spowoduje wyłączenie silnika, jednak w ten sposób, aby można było ręcznie przekręcić ośkę?

[ Dodano: 2013-02-22, 18:04 ]
No Panowie, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, pomóżcie :wink:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#5

Post napisał: noel20 » 25 lut 2013, 08:28

Odłączenie sygnału enable spowoduje, że cewki przestaną być zasilane, więc będzie można swobodnie obracać wirnikiem silnika.
Ale wg mnie podpięcie tego pod krańcówkę i odcinanie enable po najechaniu na nią to zły pomysł, bo oś rozpędzona pojedzie dalej. Chodzi o to, żeby silnik zatrzymać. Szybciej przez krańcówkę podłącz sygnały step.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#6

Post napisał: ursus_arctos » 25 lut 2013, 09:48

Puszczanie STEP tak po prostu przez krańcówkę to zły pomysł - dodajesz kawał długiego kabla, gzie tylko możesz się spodziewać dodatkowych zakłóceń. Nie jest też tak całkiem źle, bo ten sam sygnał płynie jednym drutem w jedną, drugim w drugą stronę, więc przy przejściu na sygnał prądowy można uniknąć większości problemów. Można to osiągnąć na przykład dając przy sterowniku (po powrocie od krańcówki!) rezystor i kondensator (obydwa równolegle, przypięte jednym końcem do sygnału, drugim do masy). Takie rozwiązanie daje się zastosować tylko pod warunkiem dostatecznej wydajności prądowej wyjścia. Jeżeli wyjście jest OC, to zamiast rezystora do masy trzeba dać pullup.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#7

Post napisał: noel20 » 25 lut 2013, 22:03

ursus_arctos pisze:Puszczanie STEP tak po prostu przez krańcówkę to zły pomysł - dodajesz kawał długiego kabla, gzie tylko możesz się spodziewać dodatkowych zakłóceń.
Oczywiście masz rację. Zasugerowałem mu to rozwiązanie, gdyż wg mnie jest lepsze niż te o którym pisał. Jak pojawią się zakłócenia to najwyżej maszyna mu będzie gubić kroki i powróci do starej konfiguracji. To chyba lepsze niż rozpędzoną bramą, albo stołem pier*** w ramę :P
Choć to zależy od ustawienia krańcówek, ale każdy stara się "wycisnąć" max pola roboczego.
Myślę, że dobrym pomysłem jest zastosowanie nadajnika i odbiornika symetrycznego. coś jak transmisja rs485. Ale to już musiały by być mega zakłócenia, choć ostatnio w pracy jak odpaliłem falownik to w lapku touchpad kompletnie zgłupiał :P


Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#8

Post napisał: Skrzydlaty » 02 mar 2013, 10:28

noel20 pisze:Odłączenie sygnału enable spowoduje, że cewki przestaną być zasilane, więc będzie można swobodnie obracać wirnikiem silnika.
I o to mi chodziło, dzieki! :grin:
noel20 pisze:Ale wg mnie podpięcie tego pod krańcówkę i odcinanie enable po najechaniu na nią to zły pomysł, bo oś rozpędzona pojedzie dalej. Chodzi o to, żeby silnik zatrzymać. Szybciej przez krańcówkę podłącz sygnały step.
Słuszna uwaga, tak też zrobię.
ursus_arctos pisze:Puszczanie STEP tak po prostu przez krańcówkę to zły pomysł - dodajesz kawał długiego kabla, gzie tylko możesz się spodziewać dodatkowych zakłóceń.
Tak nie zamierzałem zrobić, fizycznie wstawię miedzy płytę główną a sterownik krokowca przekaźnik (który będzie odcinał sygnał STEP). A przekaźnik będzie podłączony do krańcówek bezpieczeństwa.
Myślę że to prawie idealne rozwiązanie, czyż nie?

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#9

Post napisał: noel20 » 02 mar 2013, 21:10

Wg mnie już lepiej, ale do ideału to trochę brakuje.
Gdy najedziesz na krańcówkę, odpowiednia oś od sygnałów step zostanie wprawdzie odcięta i się zatrzyma, ale kilka milisenkund opóźnienia wprowadza przekaźnik, a poza tym co dalej będzie robić program?

Rozumiem, że kombinujesz tak, bo nie masz w kompie wejść pod które można podpiąć krańcówki, ale jak maszyna najedzie na krańcówki to co dalej zrobi program?
Będzie pewnie dalej swoje robił, i podawał sygnały na pozostałe osie, bo nie będzie wiedział, że maszyna najechała na krańcówkę.

Jak wszystkim sterujesz z protu lpt to wejścia masz wolne. Skoro masz płytę główną to pewnie obsługuje ona jakieś wejścia i do tego są optoizolowane. Dlaczego z nich nie skorzystasz?

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

#10

Post napisał: kwarc » 18 mar 2013, 19:34

Może też inaczej - potrzebuję przerobić krańcówkę na zabezpieczenie osi - najazd na krańcówkę powoduje rozłączenie przekaźnika przez którego styki leci sygnał do ENABLE - czy rozłączenie tegoż właśnie wejścia spowoduje wyłączenie silnika, jednak w ten sposób, aby można było ręcznie przekręcić ośkę?
...
jeśli krańcówka wyłączy sygnał to dosłownie ręcznie będzie trzeba "odkręcić " oś aby zjechać z krańcówki . O to ci chodzi ? Są inne lepsze sposoby zadzialania krańcwki i raczej niestosuje sie ich na sygnał enable sterownika .

[ Dodano: 2013-03-18, 19:37 ]
[size=75 pisze:[ Dodano: 2013-02-22, 18:04 ][/size]
No Panowie, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, pomóżcie :wink:
To niejest najlepsza motywacja

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”