Chiński sterownik i wejście ENABLE

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#11

Post napisał: Skrzydlaty » 19 mar 2013, 10:09

noel20 pisze:Gdy najedziesz na krańcówkę, odpowiednia oś od sygnałów step zostanie wprawdzie odcięta i się zatrzyma, ale kilka milisenkund opóźnienia wprowadza przekaźnik, a poza tym co dalej będzie robić program?

Rozumiem, że kombinujesz tak, bo nie masz w kompie wejść pod które można podpiąć krańcówki, ale jak maszyna najedzie na krańcówki to co dalej zrobi program?...
Program będzie w lesie. Jak sama nazwa wskazuje krańcówka bezpieczeństwa to ostatnia deska ratunku przed nieprzewidzianym zachowaniem programu. Mam w kompie - sterowniku wejścia ale ich nie podepne - przecież nie chcę żeby to komputer nimi sterował tylko prosty, jak najprostszy układ elektroniczny.
Znalazłem lepsze rozwiązanie, może nie idealne ale chyba najlepsze - krańcówka pod wejście STEP a dodatkowa krańcówka z wyłącznikiem mechanicznym pod wejście ENABLE. Krańcówka poprzez STEP zatrzyma silniki a ręcznie zjadę z krańcówki poprzez naciśnięcie przycisku rozłączającą krańcówkę ENABLE.
Tym sposobem chce prosto zjechać z krańcówki i zapobiedz przygodą takim jak np. znajomego - brama od plazmy wyskoczyła z maszyny bo program czy tam windows sie zawiesił.

kwarc pisze: Są inne lepsze sposoby zadzialania krańcwki i raczej niestosuje sie ich na sygnał enable sterownika .
Jak są to może pochwal się bo tym postem to niewiele wnosisz do wątku.
A propo:
kwarc pisze: Są inne lepsze sposoby zadzialania krańcwki
Jak już się czepiamy to jedynym sposobem zadziałania krańcówki jest wjechanie w nią ruchomą częścią maszyny :razz:

[ Dodano: 2013-03-19, 10:13 ]
kwarc pisze: [ Dodano: 2013-02-22, 18:04 ]
No Panowie, potrzebuję konkretnej odpowiedzi, pomóżcie :wink:

To niejest najlepsza motywacja
Na Ciebie nie działa, na innych może tak. Zwykłe pytanie nie pomogło więc musiałem użyć takiego sposobu - pomogło. Post kolegi noel20 zaowocował wieloma przemyśleniami - to tak naprzykład :wink:



Tagi:

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

#12

Post napisał: kwarc » 20 mar 2013, 18:09

Skrzydlaty pisze:Na Ciebie nie działa, na innych może tak.
Na mnie też działa , irytująco . Coś w stylu popędzania kogoś od kogo potrzebujesz (oczekujesz)pomocy .
.....
Napisze ci jak to jest zrobione w "normalnych" układach sterowania .
Krańcówki generalnie występują w dwóch konfiguracjach :
1 - pojedyńcza krańcówka
2 - krańcówka wstępna a za nią w bezpiecznej odległości krańcówka precyzyjna .
Zakładam że drugi przypadek tu nie występuje .
Więc w przypadku pojedyńczej krańcówki sygnał informujący o uaktywnieniu krańcówki biegnie do modułu logicznego głównego sterownika ( nie sterownika zasilającego sinik).
i tam przerywa wykonywanie programu lub przerywa posuw ręczny . Przerwanie to może mieć charakter natychmiastowy (w układach bez sprzężeń zwrotnych oznacza to utrate pozycjonowania w układzie ) lub główny sterownik może płynnie wyhamować napęd nie tracąc pozycjonowania.


Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5
Posty: 610
Rejestracja: 22 lis 2006, 15:41
Lokalizacja: Bochnia/Kraków

#13

Post napisał: Skrzydlaty » 21 mar 2013, 19:03

kwarc pisze: Na mnie też działa , irytująco
Na mnie w gruncie rzeczy też :mrgreen:

Co do tematu - potrzebowałem odpowiedzi tylko na pytanie co sie stanie jeśli rozłączymy sygnał ENABLE a przy okazji wyszedł błąd w moim rozumowaniu.

Nie zakładaj że drugi przypadek nie występuje bo występuje - najpierw siedzą krańcówki bazujące i to one dają programowi info gdzie to zero. Ale w końcu czas na sensowne podpięcie krańcówek bezpieczeństwa zanim stanie się coś złego. Jak już krańcówka zostanie włączona to znaczy że już będzie pozamiatane z programem... :razz:

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

#14

Post napisał: kwarc » 21 mar 2013, 20:55

Ok . Po prost należałoby wyjaśnić z jakiego głównego sterowania korzystasz , czy jest tam możliwość wpięcia sygnału z krancówek itp.
osobiście wcale nie dziwne mi jest że pytasz sie . Jeśli w sterowaniu nie masz pod co podpiąć krańcówek to uważam że pomysł z odłanczaniem sygnału step jest Ok , oczywiście trzeba sie wtedy liczyć z utratą pozycjonowania ale za to po przejściu w tryb "ręcznego " sterowania można zjechać z krańcówki bez ręcznego :) kręcania śrubami .

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#15

Post napisał: noel20 » 31 mar 2013, 23:28

A ja dziś ciekawą rzecz u siebie na czerwonym chińczyku zaobserwowałem. Okazało się, że nie mam skonfigurowanego w programie wyjścia enable, a wszystko działa. Ot cuda na kiju.
Okazało się, że sterownik wymaga wejścia enable na pierwszym pinie i w programie należy zaznaczyć active low. Wewnętrznie w sterowniku zapewne to wejście jest podciągnięte do zasilania, a komp załączając to wejście powinien je ściągać do masy. Jakim cudem to działało to nie wiem, ale...
Po poprawnym skonfigurowaniu gdy zostanie w trakcie pracy naciśnięty e-stop program odłącza enable i natychmiastowo silniki zostają odcięte do prądu. Gdyby miały poważny rozpęd to pojadą dalej, czyli może nastąpić kolizja, a tego nie chcemy. Za to przed ustawieniem wejścia enable w programie, po naciśnięciu e-stop komputer przestaje natychmiast podawać impulsyi silniki zatrzymują się również natychmiast bo nie zostaje odcięte od nich zasilanie. Nie mniej jednak jak nie masz wejść krańcówek w sterowniku to moje przemyślenia nic ci nie pomogą.
Ale może w sumie zdradziłbyś co masz za sterownik. A może zrób sobie płyteczkę z optoizolowanymi wejściami i sobie krańcówki podłączysz i będzie po ludzku zrobione, a nie jakieś kombinacje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”