Centrum obróbcze Axa KBF 350 przerabiam na CNC

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
Pawel4514
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2016, 16:01
Lokalizacja: Żywiec

Centrum obróbcze Axa KBF 350 przerabiam na CNC

#1

Post napisał: Pawel4514 » 03 lip 2016, 18:27

Witam
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem frezarki Axa KBF 350. Kilka lat nie pracowała więc na początek zrobię mały remont polegający na sprawdzeniu wszystkich prowadnic, wózków, smarowania, śrub napędowych i nakrętek. Chciałbym z niej zrobić pełne CNC np. na Linuxie CNC lub mach3. Obecnie są w niej serwa Siemensa HU3056-OAC01-Z 1.03 kW przy 2000obr/min. Wątpię czy uda mi się dobrać do nich sterownik więc planuję zastosować silniki krokowe przynajmniej 12Nm (a jeśli będzie trzeba to ponad 20Nm) i poniższe sterowanie

http://olx.pl/oferta/sterownik-cnc-ster ... 6e7194011e

I tu moje pytanie czy to ma sens? Może powinienem iść inną drogą? Czy poszukać innego sterowania, który pozwoli mi również sterować magazynem narzędzi i pompą chłodziwa?



Tagi:


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 759
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

#2

Post napisał: Pneumokok » 03 lip 2016, 19:09

Można zrobić tak jak mówisz, albo zapytać tutaj:

http://www.apserwis.com.pl/

z tego co się orientuję to modernizują maszyny wkładając tam sterowanie Heidenhain, ale to rozwiązanie będzie droższe niż krokowce + linuxcnc/mach3. No ale sterowanie magazynem lub pompą chłodziwa nie będzie stanowić problemu :)
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
Pawel4514
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 03 lip 2016, 16:01
Lokalizacja: Żywiec

#3

Post napisał: Pawel4514 » 03 lip 2016, 20:40

Pneumokok, dzięki za odpowiedź, na pewno skontaktuję się z firmą.
Nie ukrywam, że zależy mi na w miarę tanim rozwiązaniu. Najbardziej obawiam się że silniki sobie nie poradzą i będą gubić krok. Może jednak znajdzie się sposób aby z Mach3 sterować magazynem i chłodziwem :wink: Jeśli nie, to na początek mogę przecież narzędzie zmieniać ręcznie, a chłodziwo uruchamiać osobo. Przynajmniej przy początkowych prostych programach.

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 190
Rejestracja: 15 sie 2009, 08:55
Lokalizacja: kujawsko-pomorski
Kontakt:

#4

Post napisał: andmar2005 » 03 lip 2016, 21:28



dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#5

Post napisał: dance1 » 03 lip 2016, 22:03

a to mach już teraz ma problem ze sterowaniem magazynem czy chłodziwem? miałem rewolwer na machu a także karuzele i żadnych problemów nie było, makro wszystko załatwiło.
tak jak wyżej pisz do cs-laba a może i serwa Twoje bez problemu wysterują, korzystałem z kilku ich rozwiązań i złego słowa nie powiem czy na sprzęt czy na pomoc, wsparcie, także z czystym sumieniem polecić mogę.
I don't like principles, I prefer prejudices

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”