CAM do Rhino?

Rhino 3D
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3359
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#11

Post napisał: Zienek » 11 paź 2014, 01:10

Ja nie rozumiem.
Rhino jest za jakieś dwa patyki, chyba, że masz studenta w pobliżu, to można się w 800 netto zmieścić.

Meshcam jest za 500$.

Oprawca:
Czego ty szukasz? gdzie błądzisz? co to za nogi niespokojne?

Czego brakuje?
Nie czujesz się za dobrze w Rhino?



Tagi:


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 5333
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#12

Post napisał: oprawcafotografii » 11 paź 2014, 08:28

Gdzie widziales Rhino za 2000zl?

Wiesz oczywiscie, ze w Rhino nie ma zadnego CAMa?
No to chyba trzeba dokupic - czego nie rozumiesz? :)

Jesli w Fusion360 bedzie dalo sie modelowac to samo co w Rhino
to moze go zastapic dodajac extra zlozenia i CAMa.

Jesli wygodniej modelowac bedzie w Rhino to F360 warto kupic
chocby dla samego CAMa...

q

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3359
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#13

Post napisał: Zienek » 11 paź 2014, 11:01

Na wiosnę jak gadałem z Bardins'ami to zdaje się, że cena była 2500 netto.
Teraz mają 3500 netto.

http://online.bardins.pl/p857,rhino-5.html

W tygodniu mogę przedzwonić podpytać o co to chodzi z tymi cenami.


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#14

Post napisał: onepiotr » 23 sty 2015, 16:23

Cześć wam!

Jakieś wieści z CAMem?
Ja zacząłem trochę się drapać przy Rhino i to drapanie idzie mi jakoś do przodu;) Teraz do pary coś potrzebuję i się właśnie zastanawiam ... Uświadomcie mnie, bom początkujący, czy ten ArtCam Express za 7 paczek się do czegoś nadaje?

Jestem po poskładaniu swojej pierwszej frezareczki (800x1500), a w sumie w trakcie modernizacji. Do tej pory, dla rozeznania się w swoich możliwościach, albo robiłem w Corelu, albo pisałem z ręki. Teraz apetycik wzrósł. Tym bardziej, że jak czytam wasze posty to krew mnie zalewa, dlaczego dopiero teraz w CNC wdepnąłem;) No i 3D by czas ogarnąć.


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#15

Post napisał: kubus838 » 24 sty 2015, 14:34

onepiotr pisze:Cześć wam!

Jakieś wieści z CAMem?
Ja zacząłem trochę się drapać przy Rhino i to drapanie idzie mi jakoś do przodu;) Teraz do pary coś potrzebuję i się właśnie zastanawiam ... Uświadomcie mnie, bom początkujący, czy ten ArtCam Express za 7 paczek się do czegoś nadaje?

Jestem po poskładaniu swojej pierwszej frezareczki (800x1500), a w sumie w trakcie modernizacji. Do tej pory, dla rozeznania się w swoich możliwościach, albo robiłem w Corelu, albo pisałem z ręki. Teraz apetycik wzrósł. Tym bardziej, że jak czytam wasze posty to krew mnie zalewa, dlaczego dopiero teraz w CNC wdepnąłem;) No i 3D by czas ogarnąć.
A którego Rhino masz?
robert


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#16

Post napisał: onepiotr » 24 sty 2015, 16:16

Dopiero testową wersję 5. Zdecydowałem się jednak kupić ze względu na przyswajalność i cenę.

Zastosowanie to obróbka na ploterku frezującym - drzewo, MDF, HDU, pleksi, ABS,...
Na razie niekomercyjnie (ale jeśli mi pomożecie to się to zmieni) :mrgreen:

Czy wersja ma znaczenie?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#17

Post napisał: kubus838 » 24 sty 2015, 19:04

onepiotr pisze:Dopiero testową wersję 5. Zdecydowałem się jednak kupić ze względu na przyswajalność i cenę.

Zastosowanie to obróbka na ploterku frezującym - drzewo, MDF, HDU, pleksi, ABS,...
Na razie niekomercyjnie (ale jeśli mi pomożecie to się to zmieni) :mrgreen:

Czy wersja ma znaczenie?
Ja mam wersje Rhinoceros 4 i dla niej jest dydykowany Rhinocam 2 for 4. Dla Rhinoceros 5 nie wiem czy jest już Rhinocam. Ale wiem, że u mnie przy Rhinoceros 5 Rhinocam 2 for 4 nie ruszył.

robert


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#18

Post napisał: onepiotr » 25 sty 2015, 12:05

Dzięki za podpowiedź.
Widziałem Rhino 5 + madCAM 3X (6900-,netto), Rhino 5 + RhinoCAM Standard (8760-,netto) ale cena mnie trochę nie zadowala :shock:
Z tego tytułu, że nie wiem jeszcze do jakich rozmiarów się to u mnie rozwinie (czy pozostanie w hobby czy polecę dalej), nie wtopię tyle w oprogramowanie, które potem wyląduje w szufladzie. I dlatego pomyślałem, że na rozpęd, w przystępnej cenie, zacznę z ArtCAM Express-em. ..?


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 2277
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#19

Post napisał: kubus838 » 25 sty 2015, 13:40

To może spróbuj troche inaczej. Pliki cadowskie z rhino importuj do jakiegoś darmowego cama typu fremil poprzez jakiś plik (z tego co pamietam to stl) i zobacz co wyjdzie z obróbki. Artcam jest dobry jeżeli chodzi o reliefy. Co do wszelkich elementów technicznych typu koła zębate itp to moim zdaniem lepszy jest jednak rhino. Ja osobiście nie miałem styczności z artcamem poza ogladaniem jak ktoś to robi i z tego co widziałem to artcam się wykładał na rzeczach które rhino robi bezbłędnie jeżeli chodzi o samą obróbke - poprostu strategia obróbki nie zawsze była prawidłowo wygenerowana np. zbyt duże obciążenie dla frezów i poprostu się łamały. Tylko weź pod pod uwage to, że ja nic nie robiłem w artcamie a widziałem jak ktoś to robił i nie jestem pewien umiejetności człowieka którego dane mi było oglądać podczas pracy z artcamem.
Co do rhino to raczej program przyszłości i nie mam tu na myśli nowszych wersji. Chodzi mi o rozwiązanie wszelkich operacji zaczynając od rysunku do procesu obróbki. Tu uprzedze Twoje pytanie/stwierdzenie - nie jestem ani jego producentem ani dystrybutorem i nie mam nic z tymi ludźmi wspólnego. Próbowalem robić rózne rzeczy w niektórych CAD/CAM i doszedłem do wniosku, że wybieram rhino.

robert


onepiotr
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 8
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 00:43
Lokalizacja: Józefosław

#20

Post napisał: onepiotr » 26 sty 2015, 12:28

Ja też rozczytuję się od kilku miesięcy po forach i instaluje wersje testowe. W sumie nie jest tego za wiele bo w grę wchodzą tylko w wersji PL. Mnie w szkole uczyli cyrylicą jako 2gi język i tak mi zostało, a że z przymusu to i cyrylica nie do końca mi się utrwaliła :wink: :mrgreen:
Rhino jest bardzo przystępny w obsłudze. Na tutkach widzisz w pasku polecenia i nie musisz rozumieć co autor miał na myśli :grin: Załapiesz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”