tuxcnc pisze:A niby jakim cudem miałoby zadziałać bez sygnału sterującego?
Tobie się nie da pomóc.
EOT.
Moze się jednak da..

Dzieki za łopatologiczne wytłumaczenie, doceniam.drzasiek90 pisze: ↑12 cze 2024, 07:02Noto jeszcze raz:
Moduł SpindleControl to przetwornik częstotliwość-napięcie.
Tak więc tutaj:
![]()
Powinieneś mieć sygnał o zmiennej częstotliwości. Potrzebny multimetr z pomiarem częstotliwości lub oscyloskop.
Ja wspomniałem wczesniej.. na moim DSO-TC2 mam taki sygnał,

ktory sie nie zmienia wraz z zmianą predkości wrzeciona w Mach 3, nie zmienia się również przy wyłączeniu wrzeciona (F5).
Mam prosty multimetr ANENG Q1, jak sie okazuje ma pomiar czestotliwości w zakesie 5 MHz - 0,01Hz (sprawdze to wieczorem jeszcze raz czy jest cos na wyjściu ZELRP), wczesniej nie wpadłem na to zeby go uzyć, byłą mowa ze to sygnał PWM a nie zwykła czestotliwiść wiec załozyłem ze tego nie zmierzy
Problem w tym ze jak jak nowszym ZELRP nie działało wrzeciono to podłączyłem ponownie stary i teraz na starszym też już sterowanie wrzecionem nie działa..drzasiek90 pisze: ↑12 cze 2024, 07:02Czyli, najpierw sprawdź gdzie podłączone jest wejscie IN płytki SpindleControl.
Powinno być podłączone do wyjscia portu LPT które ustawione jest do sterowania prędkości wrzeciona (bezpośrednio lub poðsrednio przez twój sterownik i układy na nim)
Może twój nowy sterownik który kupiłeś nie jest 100% kompatybilny ze starym i ma te wyjścia zpozamieniane, przypisane wstępnie do innych funkcji. Musisz to sprawdzić i pomierzyć dlaczego nie pojawia się sygnał z portu LPT lub znaleźć gdzie się pojawia i dlaczego nie tam, gdzie go oczekujesz.
Zmianiałem sterownik ZELRP ponieważ stary po kilku godzinach pracy wyłączał mi w trakcie pracy oś Y, jak ostygł oś Y działał poprawnie.. zamiast naprawiac zamówiłem nowy na podmiankę... i od tego czasu walczę z uruchomieniem wrzeciona.. osie X,Y, Z działaja popranie.
W skrócie..
Sterownik ZELRP E5030X3 działał sprawnie ale po jakims czasie wyłączał oś Y
zmieniłem na LF530X3 i nie działa wrzeciono
Ponownie załozyłem E5030X3 i teraz równiez nie działa wrzeciono.
Na moją logike Zelpr LF530X3 uwalił cos w Kontrolerze ruchu SmoothStepper

Dodane 2 minuty 5 sekundy:
Sprawdze wieczorkiem, dzieki za sugestię.