Brak przekazania napędu z silnika na śrubę - frezarka, mach3

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
maniak217
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2015, 23:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Brak przekazania napędu z silnika na śrubę - frezarka, mach3

#1

Post napisał: maniak217 » 18 lis 2015, 23:31

Witam. Posiadam frezarkę cnc o aluminiowej konstrukcji i oprogramowanie mach3. Mój problem polega na tym, że frezarka prawidłowo działa na przejazdach w trybie ręcznym, natomiast po wejściu w tryb pracy automatycznej jedna z osi (niezależnie który silnik założę na nią oraz jak pozmieniam wtyczki i gniazda na sterowniku) nie obraca się, silnik próbuje przeciągnąć śrubę, ale nie daje rady. Silnik szarpie sprzęgłem, ze śrubą nic się nie dzieje. Ustawienia silników w programie są zgodne z wyliczeniami, uwzględnieniem skoków śrub itd. Zaznaczam, że problem dotyczy tylko jednej śruby. Frezarka pracowała wcześniej, ale stała nieużywana ok. pół roku.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2015, 15:20 przez maniak217, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


edenlubawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 116
Rejestracja: 23 sie 2015, 10:58
Lokalizacja: Lubawa

#2

Post napisał: edenlubawa » 19 lis 2015, 08:33

maniak217 pisze:natomiast po wejściu w tryb pracy automatycznej jedna z osi (niezależnie który silnik założę na nią oraz jak pozmieniam wtyczki i gniazda na sterowniku)
Jedna z osi co....?

Nie powiedziałeś w czym jest problem ;p


Laki_88
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 101
Rejestracja: 20 sty 2013, 19:16
Lokalizacja: Mielec

#3

Post napisał: Laki_88 » 19 lis 2015, 09:41

I nie powiedziałeś czy to maszyna dopiero uruchamiana czy już pracowała i było wszystko dobrze.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 19 lis 2015, 15:24

maniak217 pisze:Zaznaczam, że problem dotyczy tylko jednej śruby.
rozumiem że śruba nie stawia oporu (tzn. możesz nią ręką kręcić?)
wszystko wskazuje na problem z Mach lub ewentualnie kod G bo jeśli np. naciskasz page Up i page Down i oś Z jedzie a z programy gdy podasz np G00 Z-10 to już nie to jest coś nie tak
czy z MDI tez nie działa? czy na wyświetlaczach DRO współbieżnie się zmieniają mimo że oś nie jedzie?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
maniak217
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2015, 23:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#5

Post napisał: maniak217 » 19 lis 2015, 17:41

Mam problem z jedną z osi poziomych. Z działa poprawnie. Co do kręcenia śrubą to ręką tego nie zrobię, muszę kombinerkami za niegwintowaną końcówkę śruby. Ale wszystkie tak samo ciężko chodzą, a tylko z jedną jest problem.


korba_czow
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 41
Rejestracja: 13 gru 2013, 14:56
Lokalizacja: Ww

#6

Post napisał: korba_czow » 19 lis 2015, 19:26

Z tymi kombinerkami to przy odłączonym zasilaniu maszyny jest tak cieżko? Bo na włączonej sterownik powinien trzymać oś i lekko nie będzie. A przy zdjętym silniku i/lub sprzęgle da się ręką zakręcić? Co to jest za maszyna?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5298
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#7

Post napisał: adam Fx » 19 lis 2015, 20:00

maniak217 pisze:Z działa poprawnie
no przecież to był tylko przykład żeby się upewnić czy się rozumny

Odpowiedz na nasze pytania pomocnicze to będzie łatwiej pomóc
korba_czow pisze:Z tymi kombinerkami to przy odłączonym zasilaniu maszyny
Może iść ciężko jak ma trapezy i mocno skasowany luz .. ale któż to wie co kolega maniak217, ma poza problemem z osią .... jest wszak strasznie tajemniczy:)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
maniak217
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2015, 23:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#8

Post napisał: maniak217 » 19 lis 2015, 20:39

Jest ciężko na zdjętym silniku. Maszynka kupiona od gościa ze Starachowic, który handluje takim sprzętem.


edenlubawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 116
Rejestracja: 23 sie 2015, 10:58
Lokalizacja: Lubawa

#9

Post napisał: edenlubawa » 19 lis 2015, 20:50

maniak217 pisze: Jest ciężko na zdjętym silniku. Maszynka kupiona od gościa ze Starachowic, który handluje takim sprzętem.
Próbowałeś ruszyć tą oś prostym g-kodem z reki?


stefanbatory
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 09 gru 2012, 09:40
Lokalizacja: Konin

#10

Post napisał: stefanbatory » 19 lis 2015, 20:58

Jeżeli to od Pana Mateusza, to powinieneś dostać dowód zakupu (fakturę VAT), a wraz z nim gwarancję. Co na to "sprzedawca"?
PCBmania :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”