Brak przekazania napędu z silnika na śrubę - frezarka, mach3

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5464
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#11

Post napisał: adam Fx » 19 lis 2015, 22:01

edenlubawa pisze:Próbowałeś ruszyć tą oś prostym g-kodem z reki?
już płatem wyżej ale to tajne ;)
"czy z MDI tez nie działa? czy na wyświetlaczach DRO współbieżnie się zmieniają mimo że oś nie jedzie?"


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:


Autor tematu
maniak217
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2015, 23:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#12

Post napisał: maniak217 » 19 lis 2015, 22:15

Tak, cały czas robiłem teraz testy na prostym g-codzie. Tak od Pana Mateusza. Niestety nie dostałem żadnej faktury przy zakupie bo stwierdził sprzedający, że nie może wystawić faktury. Gwarancja miała być, a skończyło się na tym, że dziesiątki maili, smsów, a odpowiedź była na może 1/10 moich próśb i zapytań. I to jeszcze bez żadnych konkretów. Zastanawia mnie czy taki brak profesjonalizmu tylko w stosunku do mnie czy do każdego kupującego. Kilka tysięcy poszło w piach bo maszynka jeszcze nie zarobiła na siebie ani złotówki.


stefanbatory
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 29
Rejestracja: 09 gru 2012, 09:40
Lokalizacja: Konin

#13

Post napisał: stefanbatory » 19 lis 2015, 22:34

Dlatego napisałem sprzedawca w cudzysłowie, żeby producentem nie określać... Na aukcji allegro o numerze 5775227723 w opisie występuje jako firma, a z tytułu aukcji wynika że dodaje fakturę Vat. W czwartej linijce jest że "w porównaniu do innych zapewnia pomoc w uruchomieniu"..

W każdym razie ponawiam pytanie kolegów: czy jednoliniowy kod wprowadzony ręcznie na tą konkretnie oś daje jakiś efekt?
PCBmania :)


Autor tematu
maniak217
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2015, 23:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

#14

Post napisał: maniak217 » 19 lis 2015, 22:47

Nie daje taki kod nic. Z tą pomocą to za dużo powiedziane. Koleś nie chciał odpalić maszynki u siebie w domu bo twierdzi, że nie ma miejsca i obecnie zainstalowanego programu. Że trzeba jechać do warsztatu, ale że teraz się nie bo nie ma kluczy, miejsca itd.

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#15

Post napisał: triera » 19 lis 2015, 23:08

Jeśli prowadzi firmę a nie chce wystawić faktury czy wydać paragonu
za sprzedawany towar/produkt
popełnia przestępstwo skarbowe...


edenlubawa
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 116
Rejestracja: 23 sie 2015, 10:58
Lokalizacja: Lubawa

#16

Post napisał: edenlubawa » 20 lis 2015, 00:06

adam Fx pisze:już płatem wyżej ale to tajne ;)
"czy z MDI tez nie działa? czy na wyświetlaczach DRO współbieżnie się zmieniają mimo że oś nie jedzie?"
Ale do tej pory nie było odpowiedzi :razz:

[ Dodano: 2015-11-20, 00:07 ]
maniak217 pisze:Tak, cały czas robiłem teraz testy na prostym g-codzie.
I zero reakcji?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5464
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#17

Post napisał: adam Fx » 20 lis 2015, 14:54

maniak217, d odp. na PW MDI to jest okienko w którym możesz wpisywać pojedyncze linie kodu bez wczytywania programu
żeby znajeś odp. wystarczy wpisać Mach3 MDI no ale proszę

DRO to okienka które ukazują aktualną pozycje danej osi i ich przemieszczanie
https://www.google.pl/search?q=mach+3+D ... BIkYflI%3D

[ Dodano: 2015-11-20, 15:14 ]
OK ustalmy fakty
-maszyna działała poprawnie
-teraz nie pracuje jedna oś nazwijmy ją X (bo nie napisałeś która to)
-sprawa tyczy sie tylko pracy z G-codu naciskając kursory wszystkie osie jadą
-jeśli do silnika X podłączysz sterownik innej osi to ona dalej nie działa?
-jeśli sterownik osi X podłączysz do innej osi to czy ta oś działa?

zrób najad na środek pola pracy wszystkimi osiami > ustaw tam offset na 0 >w MDI wpisz G01 X10 Y10 Z10 F10 i opisz lub nagraj i pokarz rezultat
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”