Bluetooth DRO

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

Bluetooth DRO

#1

Post napisał: ONATOS » 06 cze 2016, 01:01

Witam,
przymierzam się do zakupu takiego zestawu -
http://www.yuriystoys.com/2016/04/touch ... r-kit.html
do tego zestawu chce zastosować liniały suwmiarkowe.
Czy któryś z Kolegów ma jakieś doświadczenie z tym zestawem ?



Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#2

Post napisał: ONATOS » 08 cze 2016, 18:00

Czy temat nie warty zainteresowania ? Niewielki koszt w stosunku do liniałów pomiarowych a efekt podobny.

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#3

Post napisał: atom1477 » 10 cze 2016, 11:09

Może i warty, ale pytałeś tych którzy mieli z tym doświadczenie.
Nikt nie odpisuje bo może po prostu nikt nie miał doświadczenia?
Poza tym to tylko bezprzewodowy przedłużacz. A to nie jest cały koszt systemu.
Jak i nie jest to wymagane do stworzenia systemu.
A więc to nie to daje niski koszt w porównaniu do fabrycznych normalnych liniałów.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#4

Post napisał: ONATOS » 10 cze 2016, 19:36

atom1477 pisze:Może i warty, ale pytałeś tych którzy mieli z tym doświadczenie.
Nikt nie odpisuje bo może po prostu nikt nie miał doświadczenia?
Poza tym to tylko bezprzewodowy przedłużacz. A to nie jest cały koszt systemu.
Jak i nie jest to wymagane do stworzenia systemu.
A więc to nie to daje niski koszt w porównaniu do fabrycznych normalnych liniałów.

...no to teraz jestem oświecony .. :idea:

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#5

Post napisał: atom1477 » 10 cze 2016, 20:29

Miałem na myśli że różnica w cenie wynika z rodzaju liniałów. Czy są normalne czy z suwmiarek.
A to co podałeś to tylko moduł do bezprzewodowego podłączenia liniałów.
Za jego pomocą można też podłączyć fabryczne drogie liniały (jeżeli akurat maja wyjście zgodne z suwmiarkowym), i wcale wtedy tanio nie będzie.
A co do samego modułu podłączeniowego, to się zastanawiam czy taki oparty na WiFi nie był by wygodniejszy w użyciu.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#6

Post napisał: ONATOS » 11 cze 2016, 00:18

atom1477 pisze:Miałem na myśli że różnica w cenie wynika z rodzaju liniałów.
.. dokładnie o to mi chodziło, ceny szklanych liniałów są wielokrotnie droższe.
Liniały szklane mają wyjścia TTL, natomiast w suwmiarkowych jest niższe ale znalazłem w necie taką stronę http://www.mtahlers.de/index.php/divers ... beranzeige i o ile się nie mylę, to na schemacie jest konwerter sygnału na układzie LM393D. I to miało by jakiś sens.
atom1477 pisze:A co do samego modułu podłączeniowego, to się zastanawiam czy taki oparty na WiFi nie był by wygodniejszy w użyciu.
Na pewno mobilny wyświetlacz jest wygodny w użyciu, kładę go gdzie chcę i w każdej pozycji. Poza tym koszt małego tabletu ( program jest ogólnie dostępny ) jest znacznie niższy od odczytów liniowych.

W opisie istnieje jeszcze taki opis :

"Obsługiwane protokoły to:
Sylvac Protocol (48-bit) wykorzystywane przez zwykłe "chińskich" skalach
Protokół 21-bitowy stosowany przez Shahe, iGaging DigiMag zdalnego DRO i AccuRemote skalach
Protokół używany przez BIN6 najtańszym suwmiarki cyfrowej
Każde wejście skala może być niezależnie konfigurowane aby użyć 3.3V lub 1.6V zasilanie "

Może ktoś z Kolegów jest w stanie "rozszyfrować" ten opis .

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#7

Post napisał: atom1477 » 11 cze 2016, 09:43

Sylvac Protocol (48-bit) to najpopularniejszy protokół odsyłania danych przez tanie suwmiarki. Napięcie wyjściowe jest takie jak napicie zasilania suwmiarki, czyli tyle ile daje bateria pastylkowa a więc 1.4...1.6V. Wymaga to konwertera poziomów napięć np. na komparatorach LM393.
Protokół 21-bitowy to protokół używany z normalnych liniałach pomiarowych. Nie wszystkich ale przynajmniej tych wymienionych. Napięcie wyjściowe to prawdopodobnie 3.3V.
BIN6 to protokół rzadko stosowany w niektórych suwmiarkach. Nie mam pojęcia jakie tutaj jest napięcie.
W każdym razie wejścia w tym przedłużaczu można dostosować do napięcia 1.5 jak i 3.3V, więc będzie działało z każdym wymienionym wyżej interfejsem/protokołem.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#8

Post napisał: ONATOS » 11 cze 2016, 14:51

Czyli można zastosować liniały suwmiarkowe uni-maxa z tym że napiecie zasilania w tych liniałach wynosi 3V zatem można wywnioskować że, napięcie wyjściowe będzie wynosić 3V ? i będzie wystarczające do wysterowania przedłużacza ?

Awatar użytkownika

atom1477
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1057
Rejestracja: 21 kwie 2011, 10:58
Lokalizacja: ::

#9

Post napisał: atom1477 » 11 cze 2016, 16:38

Samo napięcie nie będzie problemem.
Tylko upewnij się że te liniały maja jeden z protokółów wymienionych wyżej.
Chętnie kupię silnik krokowy 23HS8430 (konkretnie taki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
ONATOS
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8
Posty: 600
Rejestracja: 07 kwie 2008, 21:41
Lokalizacja: Bedzin

#10

Post napisał: ONATOS » 11 cze 2016, 17:38

Więc jak go rozpoznać ? Sprawdzic sygnały wyjściowe oscyloskopem, tylko ja je zinterpretować ? czy rozebrać czytnik i sprawdzić na jakiej "kości" pracuje cały układ ?

[ Dodano: 2016-06-11, 18:32 ]
Doszukałem się na stronie że, te liniały pracują w protokóle 21 bitowym.
http://www.shumatech.com/web/21bit_protocol - ale tak szczerze to pewności nie mam.
Skoro liniał pracuje z baterią 3V to skąd ma wydobyć te dodatkowe 0.3V ? jakiś powielacz ? czy może być sygnał z mniejszym napięciem ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”