Błąd w generowaniu ścieżki - ROZWIĄZANIE

Sprut CAM

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
afrykaner
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 50
Rejestracja: 28 maja 2007, 13:56
Lokalizacja: W-wa

Błąd w generowaniu ścieżki - ROZWIĄZANIE

#1

Post napisał: afrykaner » 18 sty 2011, 22:06

Dawno temu spotkałem się opinią że SP potrafi zagłębić się w obrabiany model głębiej niż powinien. Nie zaprzątając sobie tym głowy tłukłem formy do termoformowania dopóki klient nie zauważył że okrąg pod skosem nie jest okręgiem tylko elipsą. Na szczęście moje jest wyrozumiały. Dobra, do sedna i ku przestrodze... nielicznych użytkowników tego softu.

Używam starej wersji 4-ej więc nie wiem czy błąd ten pojawia się w najnowszej, bodajże 2007.

Obrazek
Błąd dotyczy wykańczania po stałym Z. Na screenie widać ścieżki oraz puste powierzchnie poniżej. Przywiązujcie wagę do tego to nie graficzne chochliki jak ja myślałem

Obrazek
Tutaj dopiero widać że obrabiana powierzchnia jakimś cudem na część wspólną z frezem. Naddatek +0.02

Obrazek
Zbliżenie

Obrazek
A tak wyglądały modele bez "skórki" które wrzucałem do SC. Uwagę należy zwrócić na ilość "linii nośnych" w sumie i tak dość sporo.

------------------------------------------------------------------------------------------
ROZWIĄZANIE, pierwsze które nasunęło mi się na myśl. ZAGĘŚCIĆ :), rezultat poniżej
------------------------------------------------------------------------------------------


Obrazek
Upakowałem tego trochę ale zadziałało.
Obrazek
Tu widać wcześniej wspomniany naddatek

Mam nadzieję że to komuś pomoże a przynajmniej zwróci jego uwagę na ten błąd. A jeśli ktoś bardziej wdrożony w obsłudze SP zna szybsze rozwiązanie to niech się podzieli.

Pozdrawiam
"Wielbiciel" SP ;)



Tags:


zbyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 15 mar 2011, 19:05
Lokalizacja: kutno

#2

Post napisał: zbyk » 15 mar 2011, 23:19

Witam.
Jest jeszcze 1 opcja. sam miałem podobny problem, że narzędzie z niewiadomego powodu zrobiło nawiercenie. Rozwiązaniem jest:
zakładka parametry włączona opcja oczyść płaszczyzny oraz zmniejszenie odchyłki ze standardowej 0.02 do 0,005.
Powinno zadziałać
Problem wynika z dokładności generowania detalu.
Pozdrawiam
Używam na tą chwilę spruta7

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Sprut CAM”