biesse rover c6 - bledy

Dyskusje dotyczące maszyn Biesse Rover

Autor tematu
sveden76
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 02 cze 2010, 15:00
Lokalizacja: uk

biesse rover c6 - bledy

#1

Post napisał: sveden76 » 01 lut 2012, 21:47

Witam,

czy ktos spotkal sie z bledem :

PLC 9733 warning : possible collision between boring head and 5 axis head (1;1)

wiem co to oznacza , ale nie wiem dlaczego tak sie dzieje???

maszyna pochodzi troche - obrobi kilka elementow i dostaje bialej goraczki...hiii...blad , a maszyna jest zupelnie nowa , moze 3godziny ma przejechane....hiii...

dzieki ,

pozdrawiam



Tagi:


adas
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 22 maja 2011, 15:56
Lokalizacja: Bialystok

Re: biesse rover c6 - bledy

#2

Post napisał: adas » 02 lut 2012, 18:56

sveden76 pisze:Witam,

PLC 9733 warning : possible collision between boring head and 5 axis head (1;1)

wiem co to oznacza , ale nie wiem dlaczego tak sie dzieje???

/quote]
A co na to "serwis" z Biesse?
Jak maszyna jest nowa to chyba powinienes miec jakies szkolenie. Dobrze bedzie jakbys przeslal ten program lub przynajmniej napisal co on robi. :?:


Autor tematu
sveden76
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 02 cze 2010, 15:00
Lokalizacja: uk

Re: biesse rover c6 - bledy

#3

Post napisał: sveden76 » 02 lut 2012, 21:25

problem rozwiazany , dzis przyjechal w koncu serwisant z biesse i wszystko sie wyjasnilo,

z programem wszystko oki bylo , w sumie nawet 5axis nie uzywalismy , jednak bylo tam zalozone wiertlo i ono bylo za dlugie - dzis tak stwierdzil serwisant , dlatego sensor mogl widziec to jako mozliwa kolizje ...

mielismy wlozone wiertlo 55mm natomiast chyba max mozna 45mm - chyba , ale nie dam sobie ...hiii....

tez obstawialem ze moglby to byc blednie napisany program , ale wykonywalo kilka elementow (przody szuflad) i dopiero pokazywalo blad...

raz juz byl serwis w tej sprawie , ale mielismy pecha bo maszyna okolo godziny czasu chodzila i wszystko bylo oki - na tym samym programie , szopki byly zawsze nastepnego dnia rano , po wykonaniu jednego cyklu , stop....

ale juz rozwiazany - glupota , ale nikt na szkoleniu o tym nie wspominal nawet..

dzieki za zainteresowanie

a czy orientujesz sie czy jest moze jakis wykaz wszystkich bledow i wyjasnienie co moze byc przyczyna???? pracowalem ostatnio na pc/hsc balestrini i tam mialem taki wykaz bledow - nie wszystkie byly objasnione wiec jak sie jakies pojawialy to wspolnie z mechanikiem dopisywalismy rozwiazanie - moze jest cos takiego podobnego dla roverka???


adas
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 57
Rejestracja: 22 maja 2011, 15:56
Lokalizacja: Bialystok

#4

Post napisał: adas » 03 lut 2012, 19:16

U mnie jest na C:\WNC\home\xnc\man\XNC.ing\errori i o ile dobrze pamietam jedna z ksiazek, ktora byla z maszyna zawiera opis. Swoja droga ciekawe ze wogole mozliwe jest zakladanie wiertel roznej dlugosci. Jak pracowalem na Homagach to taka mozliwosc byla zablokowana. Zawsze trzeba bylo wkladac wiertlo 70mm (dlugosc calkowita). Jak ktos duzo wierci bardzo to ulatwia zycie. Ja na Rowerze glowicy do wiercenia uzywalem moze ze 2(dwa) razy. :sad:
Pozdrawiam
Adas


Autor tematu
sveden76
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 10
Rejestracja: 02 cze 2010, 15:00
Lokalizacja: uk

#5

Post napisał: sveden76 » 03 lut 2012, 22:03

tak stwierdzil serwisant z biesse - nie podwazam jego slow...

nigdy wczesniej nie pracowalem na wiertarko-frezarkach cnc - ale biorac na logike chyba jest mozliwosc uzywania roznej dlugosci wiertel - caly opis i rysunek mozna dodac mozna wprowadzic w pamiec wiec - skoro mozna uzywac roznego rodzaju i roznej dlugosci frezy to dlaczego nie wiertel????- ale to jest tylko moje przemyslenie , nigdy nie pracowalem na frezarko - wiertarkach , a ta c60 jest moim pierwszym doswiadczeniem...wczesniej 2 specjalistyczne raczej typowo do drewna cp/hsc balestrini i cnc pico -tez balestrini (shaper i czopiareczka)..hiii...

jeszcze dzis walczyl serwisant z maszyna - bo wykazywalo jeszcze kilka innych bledow - przycinal sie magazyn narzedzi - sensor byl zle ustawiony ...i cos tam jeszcze ...

ale wspanialy serwis biessy w uk jest w stanie zrobic wszystko...hiii....tylko duzo za duzo czasu im to zabiera....hiiii....


tommur
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 84
Rejestracja: 01 gru 2011, 17:31
Lokalizacja: Szczecin

#6

Post napisał: tommur » 27 kwie 2012, 16:02

W Mastewrwood jest podobnie. można w głowice wiercącą pionową włozyć wiertło o gługości max 70mm, a w pozioma max 56mm.
Definiując narzędzie do głowicy poziomej mogłem spokojnie wrzucic tam wietło 70mm. Jeszcze tego nie uzywałem. ale byc może będzie to samo, że w trakcie pracy będą błędy.


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#7

Post napisał: lajosz » 27 kwie 2012, 19:30

Panowie, zwróćcie uwagę na komunikat, czyli cyt:
" possible collision between boring head and 5 axis head "

Czyli "możliwość wystąpienia kolizji pomiędzy głowicą wiercącą a głowica pięcioosiową"

Co prawda nie wiem jak tam jest zrealizowane wykrywanie kolizji, ale jeśli jest to na zasadzie programowej i w bazie narzędziowej zdefiniowane zostało wiertło o długości większej niż przewidywana, czyli oprogramowanie wykrywa potencjalną kolizję, to maszyna będzie "fikać".

Można sobie z tym poradzić, zakładając większe narzędzie, a w bazie narzędziowej wpisać, że jest ono mniejsze, ale raz, że można rzeczywiście przydzwonić w głowice 5 axis, a dwa, że chcąc obrabiać tak "oszukanym" narzędziem, trzeba uwzględnić różnicę w programie mającym korzystać z tego narzędzia.
Moim zdaniem nie warto się w to bawić, ale taka możliwość istnieje.

Jeśli natomiast są tam fizyczne (optyczne. laserowe) czujniki mierzące rzeczywistą długość narzędzia, to nie ma innego wyjścia jak zakładać narzędzia o właściwej długości.


fffajser
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 09 lut 2016, 22:47
Lokalizacja: szczecin

#8

Post napisał: fffajser » 09 lut 2016, 23:42

witam mam pytanko wyskoczyl mi taki blad dodam ze pracuje na rover C6




blad obliczeniowy kodera osie em1


wiem ze chodzi o przekaznik ile pcv ma rozwinac
ale niewiem nic wiecej nieraz uruchamie sie normalnie a nieraz z takim bledem
moze ktos mial podobnie??


szpaku-666
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 98
Rejestracja: 22 mar 2009, 19:11
Lokalizacja: Sieradz

#9

Post napisał: szpaku-666 » 11 lut 2016, 13:03

pewnie enkoder się przesunął albo skopał koszt około 250 zł za enkoder + montaż opcjonalny

raz miałęm przypadek ze kabel od enkodera się obluzował i od czasu do czasu nie stykał i wychodziły błędy
Prawdziwy inżynier naprawi maszynę przy użyciu szlifierki kątowej i spawarki


fffajser
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 09 lut 2016, 22:47
Lokalizacja: szczecin

Re: biesse rover c6 - bledy

#10

Post napisał: fffajser » 27 cze 2018, 14:07

walek dociskajacy przyczepiony do panelu

sprawdzic wejscie zabezpieczajace przed zaczepieniem (in 321)


co mam poczac z tym bledem nic niestartuje oklejanie frezowanie wiercenie

maszyna Biesse Rover C6
dziekuje za pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Biesse Rover”