BICIE OSIOWE UCHWYTU
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Z jedym zastrzeżeniem-jeśli ktoś kiedyś zamienił jedną za szczęk z innego uchwytu czego efektem jest bicie to zewnętrzne"zęby" uchwytu także będą nierównomiernie rozpierać a więc szlif wewnętrzny także bedzie miał jakiś błąd. Ten sposób jest w 100% skuteczny ale dla uchwytów które utraciły precyzję na wskutek zużycia. A jak jest w Twoim przypadku??
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Przed chwila zakręciłem łożysko tak jak koledzy doradzali i właśnie zastanowiła mnie jedna rzecz bo dokonałem pomiaru i dwie szczeki sa w tym samym położeniu a tylko jedna odbiega od tych dwóch.ALZ pisze:Z jedym zastrzeżeniem-jeśli ktoś kiedyś zamienił jedną za szczęk z innego uchwytu czego efektem jest bicie to zewnętrzne"zęby" uchwytu także będą nierównomiernie rozpierać a więc szlif wewnętrzny także bedzie miał jakiś błąd. Ten sposób jest w 100% skuteczny ale dla uchwytów które utraciły precyzję na wskutek zużycia. A jak jest w Twoim przypadku??

Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
szczęki
Jak już ktoś uprawia "rękodzieło" to zamiast "trudnego" problemu z pierścieniem łatwiej zamocować w szczękach, na tych ukośnych powierzchniach, trzy drewniane klocki. Bokami szczęk zaciskane klocki wystarczająco wykasują luz i to w "dobrą" stronę, aby skutecznie przeszlifować. Trzeba tylko dobrać odpowiednio długą ściernicę trzpieniową. Jeśli uchwyt jest nowy to prawie na pewno jest dobry, tylko niedobrze zmontowany.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Zacznę od przeszlifowania potem sie zobaczy , mam elektrowrzeciono KRES więc spróbuje szlifowania. Jutro się zobaczy.ALZ pisze:właśnie o tym pisałem-czeka Cię szlifowanie wszystkich powierzchni, a tak w ogóle to proponuję wymianę szczęk albo całego uchwytu
Często na sczękach oprócz numeru są numery seryjne-sprawdź

Miki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tutaj są jeszcze inne przeróżne patenty na szlifowanie i przetaczanie szczęk. Opisy w języku nieco innym niż nasz, ale obrazki zrozumiałe.
http://www.chipmaker.ru/index.php?showtopic=735&st=60
http://www.chipmaker.ru/index.php?showtopic=735&st=60
-
- Posty w temacie: 5
Nie zgodzę sie z tobą. Ten ruski przyrzad jest najlepszym rozwiazaniem jakie można , a nawet należałoby, używać do regeneracji szczęk uchwytów.Piszę o stronie technicznej, która ma zapewnić dokładność mocowania przedmiotu po regeneracji.Leoo pisze:Pomysł dobry, pod warunkiem użycia klucza dynamometrycznego podczas dokręcania "odciągów".BYDGOST pisze:Tutaj są jeszcze inne przeróżne patenty na szlifowanie i przetaczanie szczęk.
Najlepszym rozwiązaniem jest pierścień uchwycony w okolicy uzębienia szczęk.
Wadą jest to ,że jest trochę pracochłonny w wykonaniu.Efekt końcowy bedzie lepszy niż z pierścieniem wewnętrnym . Pierścień zewnetrzny ,to pomyłka- Często pogarsza jeszcze stan z przed regeneracji - zwłaszca gdy uchwyt ma już troche stażu.
To rozwiązanie jest prostsze i tak samo dobre jak przyrząd.