BICIE OSIOWE UCHWYTU

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 07 gru 2009, 18:03

Skoro po przeszlifowaniu dalej jedna ze szczęk odstaje od pozostałych to wszystko wskazuje na to że to szczęka nie z kompletu. Pozostaje Ci zatem sposób z ruskiego forum, ale najpierw spróbowałbym o czym wspominałem nagwintować otwór np. M5 w szczęce.

Tagi:

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 07 gru 2009, 18:46

Witam serdecznie.
Po pierwsze Kolega zdzicho dobre pytanie zadaje - być może nie wyiskrzyłeś.
Po drugie na zdjęciu uchwyt wygląda jakby pędził z 900 obrotów na minutę. Daj stosunkowo małe obroty wrzeciona bo szlifierka kątowa ma zdecydowanie mniejsze obroty niż szlifierka prosta, a właśnie taka byłaby tu wskazana.
Po trzecie nie zmieniaj kierunku obrotów wrzeciona podczas szlifowania.
Pozdrawiam, skoczek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kowal
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 07 gru 2009, 19:02

zdzicho pisze:Czy szlifowałeś do momentu całkowitego wyiskrzenia?
ostatnie przejazdy te wykańczające były własnie bez ruszania posuwem , tylko w prawo i w lewo w sumie 10 przejazdów. praktycznie iskrzenie było zerowe
Miki
Diabeł leży w szczegółach a i tak liczy się suma kosztów globalnych

senior
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: senior » 07 gru 2009, 20:12

Dzień dobry .

W celu uzyskania dużej dokładności warto zastosować szlifierkę prostą z wąską ściernicą trzpieniową (obciągniętą)
powodzenia.
Senior

precyzja
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7

Bicie uchwytu

Post napisał: precyzja » 11 gru 2009, 20:52

kolego masz luz pomiedzy szczekami a spirala, nic tu nie pomoże szlifowanie w ten sposób,musisz założya na innej tokarce w uchwyt kawałek pręta ok., fi 60 i go przetoczyc ,potem zacisnąć na tym przetoczonym precie twój stary uchwyt,i w ten sposób przetoczyć zamek w twoim uchwycie ,poprostu zabielić,pamietaj tylko o tym że będziesz musiał napawać zamek na tarczy do której mocujesz uchwyt i przetoczyć tak aby bardzo ciasno pasował do uchwytu/można też sklepac młotkiem i przetoczyć,/ale lepiej napawać,jak wtedy przykrecisz uchwyt powinno byc dobrze,spróbuj,ja kiedyś tak robiłem wiele razy i pomagało
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-12-11, 20:59 ]
Jeszcze odnośnie tego uchwytu,bardzo dobrym sposobem na zlikwidowanie luzu na spirali uchwytu jest pokrycie zębów na szczekach uchwytu chromem technicznym,musisz tylko pamietać aby to powierzyc komus kto dobrze wykonuje takie usługi chromowania,trzeba tylko wczesniej dokładnie zmierzyć luż pomiedzy szczęka a spiralą,w temacie chromu technicznego moge ci pomóc.

Nie wiem tylko czy ten uchwyt będzie wart tej roboty bo dzisiaj za 350 złotych można kupić nowy uchwyt 200mm,bo chyba taki widzę na zdjęciach,i masz problem zgłowy,ja robiłem takie naprawy ale przy dużych uchwytach fi800 i fi 1000 ,te są bardzo drogie,nawet ponad 15.000euro, i w tym pzrypadku to się opłaca
pozdrawiam
precyzja

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kowal
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 13 gru 2009, 20:06

Witam
Podszedłem do tematu ostatecznie zrobiłem jeszcze raz szlifowanie . Używając starej metody pomalowałem flamastrem wszystkie powierzchnie i przeszlifowałem wszystko jeszcze raz .
Bez odkręcania pierścienia po szlifowaniu zmierzyłem luz i różnicy było max 0,03mm. niestety po wyjęciu pierścienia i zamocowaniu wałka szlifowanego nie można go zamocować z biciem mniejszym niż 0,3mm a standardowo jest ok 0.8mm. trzeba po lekkim dokręceniu pokręcić wałkiem żeby się lepiej ułożył i wtedy może będzie te 0.3mm
Jednym słowem dosyć szlifowania i kombinowania. Kapituluje bo szkoda czasu . rzeczywiście tego typu uchwyt można kupić za nieduże pieniądze więc szkoda czasu.
:cry:
Miki

precyzja
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

bicie uchwytu

Post napisał: precyzja » 13 gru 2009, 20:45

Ja kilka razy kupowałem takie uchwyty w Mińsku mazowieckim w firmie metal24 jest na allegro ,prawdopodobnie sa to uchwyty chińskie ,ale sa bardzo dobrze zrobione i jakościa zdecydowanie przewyższaja te polskie z Bison Bial,sprawdzone mam je na kilku tokarkach ponad rok i nic sie nie dzieje , tylko tokarze musza pamietac ze uchwyt fi 250 nie pzrykreca sie przez rure,pozdrawiam
precyzja

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 13 gru 2009, 21:30

kowal - a luz na prowadnicach szczęk ?

precyzja
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

bicie uchwytu

Post napisał: precyzja » 13 gru 2009, 22:07

Kowal, a czytałeś wszystkie posty w tym temacie,to też mozna zrobić ,tylko zależy ile kowal ma pieniedzy, i czy to się opłaca,tak jak napisałem,ale akurat ten temat nie ma w jego przypadku aż takiego znaczenia,do wiadomości kowala robiłem takie naprawy tylko problem w opłacalności
precyzja

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kowal
Kontakt:

Post napisał: Kowal » 14 gru 2009, 00:21

Mariuszczs pisze:kowal - a luz na prowadnicach szczęk ?
Jeżeli chodzi o luz szczęki w kierunku od środka na zewnątrz albo odwrotnie to mówię że jest. Dam se spokój z tym uchwytem bo poza tym ze jest niecentryczny to dodatkowo ma właśnie luzy na ślimaku i co najgorsza: szczeki mają 8 zębów a nie 9 jak większość takich uchwytów i jest problem z dokupieniem samych szczęk.

[ Dodano: 2009-12-14, 00:43 ]
precyzja pisze:Ja kilka razy kupowałem takie uchwyty w Mińsku mazowieckim w firmie metal24 jest na allegro
Czy to taki uchwyt?
http://www.allegro.pl/item839028305_uch ... _srub.html
Miki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”