Bester 1801 a spawanie bez gazu?

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
easyobd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2012, 14:41
Lokalizacja: Wroclaw
    unknown unknown

Bester 1801 a spawanie bez gazu?

#1

Post napisał: easyobd » 28 sty 2012, 14:50

Witam, mam bestera 1801 ktorym spawa sie bardzo dobrze, jezeli chodzi o potrzeby domowe, a troche jeszcze raczkuje w temacie spawalnictwa. Wlasnie skonczyla mi sie butla z gazem, a mam w domu szpule 1.7KG drutu samooslonowego "Gasless", ktorym moge niby spawac bez gazu i chcialbym go wykorzystac.
I tu moje pytaie, z tego co znalazlem na necie to niby kazdym migiem moge spawac drutem samooslonowym bez gazu o ile zmienie polaryzacje. Niestety ze Bester 1801 nie ma tych przewodow do zmiany polaryzacji na wierzchu tak jak ma to miejsce np. w modelu 1700/1701 kolo podajnika drutu, lub w innych modelach to zdjelem dolna pokrywe i tam na mostku prostowniczym znalazlem te dwa przewody.
Jeden z "-" idzie na przewod powrotny, a "+" idzie najpierw na dlawik a pozniej na uchwyt spawalniczy. Czy jesli zaloze drut samoslonowy do spawania bez gazu i zamienie te przewody miejscami to wszystko bedzie dobrze i bede mogl spawac tym drutem bez obawy ze cos sie stanie spawarce? Jesli moge to czy jeszcze cos musze wymienic np. komcowke, rolki itp?
Z drugiej strony bylem u kumpla, ktory ma jakiegos zachodniego migomata ktory wygladem i budowa bardzo przypomina Bestera 1801 i pokazal mi ze on czasami bez zadnych zmian polaryzacji zaklada taki drut samooslonowy do spawania bez gazu i spawa nim bez zadnego problemu i bez zadnych zmian polaryzacji.

Obrazek Obrazek
Załączniki
SCN_0001.pdf
(351.64 KiB) Pobrany 267 razy



Tags:


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2384
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce
    unknown unknown

#2

Post napisał: Mariuszczs » 28 sty 2012, 17:17

A napisz nam ci się złego dzieje jak spawasz tym drutem bez zmiany polaryzacji ?


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1028
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko
    unknown unknown

#3

Post napisał: jacek-1210 » 28 sty 2012, 19:38

Tak bardziej z teorii niż praktyki: więcej ciepła wydziela się na "+" bombardowanym elektronami. W MAG-u "+" jest na uchwycie, żeby drut topił się już niejako "w biegu", miedzy łukiem a uchwytem, dzięki temu wydajność jest większa, a ponieważ stosowany jest gaz aktywny, to z wtopieniem nie ma problemów. Przy typowym MMA "+" jest najczęściej na materiale, żeby poprawić przetop, więc pewnie w przypadku drutu samoosłonowego też wypadałoby dać "+" na materiał żeby było dobre wtopienie. Poza tym, dla urządzenia nie powinno chyba sprawiać to różnicy
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:


Autor tematu
easyobd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2012, 14:41
Lokalizacja: Wroclaw
    unknown unknown

#4

Post napisał: easyobd » 28 sty 2012, 20:52

Dziękuję za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.
Ja jeszcze nie spawalem swoim besterem 1801 i drutem samooslonowym, napisałem że mam tylko taka szpule drutu i nie wiem czy mam lub czy mogę nią spawac swoim migomatem. Powiem tak, że przed wyprobowaniem chciałem się dowiedzieć czy można moim migiem tak spawac, bo w instrukcji nigdzie tego nie ma, a wszędzie piszą że jak się spawa drutem samooslonowym to trzeba zmienić polaryzację. Więc chciakem najpierw zasiegnac fachowej porady niż zepsuć migomat. Tak jak wspomniałem ta wersja Bestera 1801 nie ma przewodów do zmiany polaryzacji na wiezchu, tak jak ma to miejsce w innych modelach. Dopiero jak zdjąłem dolna osłonę to zobaczyłem że z mostka prostowniczego wychodzą te dwa przewody "-" na masę, a "+" na uchwyt spawalniczy i nie wiem czy jak je zamienię to czy przypadkiem czegoś nie spale.
Jak wspomniałem również byłem u kolegi który ma podobna spawarke do bestera 1801(tez nie ma tych przewodów na wierzchu do zmiany polaryzacji), nie wiem jakiej produkcji, jakaś zachodnią i przy mnie założył drut samooslonowy i zaczal spawac bez żadnych problemów i bez zmiany polaryzacji. Spawarka wydawala się spawac normalnie, zadnych niebezpiecznych odglosow itp, trochę tylko jakby było więcej rozbryzgow niż przy spawaniu gazem.
Dlatego też się zastanawiam czy w nagłych wypadkach jak nie mam gazu, a mam drut samooslonowy to mogę nim spawac na swojej soawarce i czy zmieniać polaryzację czy też nie?


mariuszbroda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 430
Rejestracja: 13 lip 2011, 20:57
Lokalizacja: Wrocław
    unknown unknown

#5

Post napisał: mariuszbroda » 28 sty 2012, 22:45

nie musisz zmieniać polaryzacji,bo i tak, i tak to jest kicha w porównaniu z osłoną gazową-sam zobaczysz.....


Autor tematu
easyobd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2012, 14:41
Lokalizacja: Wroclaw
    unknown unknown

#6

Post napisał: easyobd » 29 sty 2012, 19:19

Wielkie dzieki za info, nie bede spawal tym drutem non stop, tylko gdy nagle skonczyla by mi sie butla. Dobrze wiedziec ze bez jakiechkolwiek zmian moge spawac tym drutem bez obawy zepsucia spawarki :)
Jeszcze jedno, czy ktos moze mi powiedziec jak moge zalozyc mala szpule druto np. 0,7kg do swojego Bestera 1801 ktory nie ma mozliwosci uzywania takich malych szpul, tylko 5 lub 15kg. Czy sa do tego jakies adaptery lub inne patenty by mogl uzywac takich malych szpul?


spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 625
Rejestracja: 20 wrz 2010, 20:15
Lokalizacja: rypin
    unknown unknown

#7

Post napisał: spawacz21 » 29 sty 2012, 19:52

Z reguły takie szpulki można normalnie założyć na ten wał, na który zakłada się większe szpule. Adaptery są tylko do szpul wykonanych z drutu(koszyków). A te małe szpulki z tego co wiem zakłąda się po prostu na uchwyt i dokręca. Powinno pasować...
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21


Autor tematu
easyobd
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2012, 14:41
Lokalizacja: Wroclaw
    unknown unknown

#8

Post napisał: easyobd » 29 sty 2012, 21:26

Z reguly tak jest, ale nie w besterze 1801. Bester 1801 ma uchwyt na szpule tylko z duzym otworem czyli na szpule 5 i 15kg, a ja prubuje wymyslic jak tu zalozyc taka mala szpule, czy jest jakas mozliwosc lub jakis adapter, chyba ze nie to trzeba by bylo jedynie wyciac srodek w malej szpuli tak by pasowal na ten duzy uchwyt?
Załączniki
uchwyt szpuli.jpeg
uchwyt szpuli.jpeg (11.51 KiB) Przejrzano 6576 razy


spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 625
Rejestracja: 20 wrz 2010, 20:15
Lokalizacja: rypin
    unknown unknown

#9

Post napisał: spawacz21 » 30 sty 2012, 07:28

A dużo za mały ten otwór w małej szpuli? Zmierz je i podaj ścrednice. Wtedy będziemy myśleć jak to rozwiązać.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”