Belka - troche inna niż wszystkie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 27
Re: Belka - troche inna niż wszystkie
fixed support na samym dole ramy, od spodu. Jestem w trakcie przygotowania analizy z oddzielnie zamodelowanymi podporami. Może z tego coś wyjdzie.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A te pręty są puste (jak rury) czy pełne w środku ? Moim zdaniem problem tkwi w przenoszeniu obciążeń między tak skomplikowanymi elementami, a więc jest to kwestia odpowiedniej definicji kontaktów (niekoniecznie wszędzie bonded) i przede wszystkim siatki. Bardzo ciężko porządnie zdyskretyzować taki model. Proponuję go jednak mocno uprościć, przynajmniej na razie.
Sprawdź jeszcze dla pewności poprawność danych materiałowych - wpływają na sztywność.
Rozważ też użycie analizy nieliniowej zarówno geometrycznie jak i materiałowo (dodaj plastyczność), bo naprężenia masz mocno powyżej Re stali i analiza liniowa na tym poziomie nie daje już sensownych wyników. Trzeba zobaczyć co się uplastycznia.
Sprawdź jeszcze dla pewności poprawność danych materiałowych - wpływają na sztywność.
Rozważ też użycie analizy nieliniowej zarówno geometrycznie jak i materiałowo (dodaj plastyczność), bo naprężenia masz mocno powyżej Re stali i analiza liniowa na tym poziomie nie daje już sensownych wyników. Trzeba zobaczyć co się uplastycznia.
-
Re stali konstrukcyjnej S185 wynosi 185 MPa. Te wyniki co wczesniej wrzuciłem to specjalnie są zawyżone, bo nadałem obciążenie 50k N. Dla normalnych obciążeń wychodzi naprężenie około 90MPa.
Pręty są pełne w środku. Teraz za dużo roboty będę mieć, żeby to powycinać wszystko
Mam przygotowany mocno uproszczony model. Wygląda tak:

Nie wiem czy o takie uproszczenie chodzi
Pręty są pełne w środku. Teraz za dużo roboty będę mieć, żeby to powycinać wszystko

Nie wiem czy o takie uproszczenie chodzi

-
A, myślałem, że to 400 MPa jest dla docelowego obciążenia.
Wygląda lepiej, tylko gdzie się podziały te 2 szerokie płaskowniki ?
Jeszcze je dodasz potem ? Spróbuj to przeliczyć w SolidWorksie skoro masz do niego dostęp. Ten złożony model też jeśli da radę.
Wygląda lepiej, tylko gdzie się podziały te 2 szerokie płaskowniki ?

-
Właśnie dlatego przerzuciłem się na Ansysa, bo SolidWorks nie wyrabiał z tą ramą :/ nawet siatka się nie generowała. Płaskowniki? Masz na mysli belki?
To oddzielne modele, które dodaje w złożeniu.

-
No tak, faktycznie w SW Simulation generowanie siatki dla takiego modelu może być bardzo trudne, bo nie ma tam lokalnego zagęszczania siatki. Ale za to można łatwo wprowadzać uproszczenia, w tym zamianę na elementy prętowe. Kontakty też nieźle działają.
To spróbuj przeliczyć ten uproszczony model w ANSYS-ie. Powinno lepiej wyjść.
To spróbuj przeliczyć ten uproszczony model w ANSYS-ie. Powinno lepiej wyjść.
-
Ale czemu się skupiasz na ramie?
Kiedy mi cały czas chodzi o to czemu nie ma większych naprężeń w tym miejscu co na obrazku:

Wydaje mi się, że coś tam powinno być
Nie wiem czy dobrze mi się wydaje.

Wydaje mi się, że coś tam powinno być

-
Cały model powinien być porządnie pomeshowany żeby analiza dawała sensowne wyniki.
W tym miejscu na screenie też widać, że siatka jest bardzo rzadka. Tak działają automatyczne meshery gdy muszą posiatkować cały skomplikowany model naraz. Powinno się każdą część meshować osobno i zapewnić jej odpowiednio gęstą siatkę. Używasz chociaż elementów II rzędu czy to są liniowe tetry ?
Nieprawidłowe przenoszenie obciążeń przez model bardzo często wynika z niewłaściwej definicji połączeń (kontaktów) między częściami. Może być i tak, że jakieś powierzchnie są od siebie trochę oddalone i automatyczne definiowanie kontaktu w ANSYS-ie ich nie łapie. Sprawdź czy nie masz luźnych części robiąc analizę drgań własnych tego całego modelu. Jeśli coś jest niepołączone to w początkowych modach zacznie latać.
W tym miejscu na screenie też widać, że siatka jest bardzo rzadka. Tak działają automatyczne meshery gdy muszą posiatkować cały skomplikowany model naraz. Powinno się każdą część meshować osobno i zapewnić jej odpowiednio gęstą siatkę. Używasz chociaż elementów II rzędu czy to są liniowe tetry ?
Nieprawidłowe przenoszenie obciążeń przez model bardzo często wynika z niewłaściwej definicji połączeń (kontaktów) między częściami. Może być i tak, że jakieś powierzchnie są od siebie trochę oddalone i automatyczne definiowanie kontaktu w ANSYS-ie ich nie łapie. Sprawdź czy nie masz luźnych części robiąc analizę drgań własnych tego całego modelu. Jeśli coś jest niepołączone to w początkowych modach zacznie latać.
-
Raczej jest dobrze spasowane. Wymiarowałem to przed chwilą i szerokość tej podpory widocznej u góry jest równa z wcięciem w belce.
-
Niekoniecznie w tym miejscu, mogą być jakieś inne kontakty, które nie złapały. Polecam sprawdzić tą analizą modalną. Tym bardziej, że nie trzeba nic więcej ustawiać i liczy się bardzo szybko.