Bateria 802

lokalizacja baterii

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
maniolo84
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 14 sie 2012, 15:34
Lokalizacja: oleśnica

Bateria 802

#1

Post napisał: maniolo84 » 18 maja 2020, 13:20

Witam.
W którym miejscu znajduje się bateria podtrzymująca pamięć??
Maszyna nie była uruchamiana około 2 tygodnie i wysypały się wszystkie programy.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika

marihires
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:38
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Bateria 802

#2

Post napisał: marihires » 19 maja 2020, 00:43

Witam.
Sinumerik 802D i 802Dsl nie mają baterii tylko wlutowany na płytę superkondensator.
Pozdrawiam.


rdarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1808
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Bateria 802

#3

Post napisał: rdarek » 19 maja 2020, 09:38

marihires pisze:
19 maja 2020, 00:43
Witam.
Sinumerik 802D i 802Dsl nie mają baterii tylko wlutowany na płytę superkondensator.
Pozdrawiam.
A jak wygląda ten superkondensator? Pytam tak z ciekawości

Awatar użytkownika

marihires
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:38
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Bateria 802

#4

Post napisał: marihires » 19 maja 2020, 21:01

Dokładnej pojemności nie pamiętam...musiałbym przeglądnąć zdjęcia z tamtego roku z naprawy takiego PCU ale nie zaszkodzi jak będzie to 0.1F/5,5V "leżący"... (taki jak w tym linku
Pozdrawiam.


Autor tematu
maniolo84
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 23
Rejestracja: 14 sie 2012, 15:34
Lokalizacja: oleśnica

Re: Bateria 802

#5

Post napisał: maniolo84 » 20 maja 2020, 12:25

Faktycznie jest taki kondensator.
Po czasie jak maszyna stała wysypały się wszystkie programy. Nie mogę ustawić bazy itp.
Napisane jest ze dostęp zabroniony.
Może ktoś z szanownych kolegów mia podobny przypadek.

Awatar użytkownika

marihires
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:38
Lokalizacja: Piekary Śląskie

Re: Bateria 802

#6

Post napisał: marihires » 21 maja 2020, 00:21

Może trzeba wprowadzić ponownie hasło "SUNRISE" ?
Dodatkowo poczytaj jak uchronić się przed taką sytuacją
w tym dokumencie link od strony 104.
Oraz jakby wystąpił inny problem po dłuższym postoju...
LINK

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”