Autocad + Pikocnc

jak otworzyć plik z Autocada dxf (2014)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#11

Post napisał: RobWan » 23 wrz 2018, 15:35

Otwory po wkrętach w elementach czy w odpadzie?
Jak to pierwsze to frazujesz dookoła jak to drugie potrzebne mostki, które trzeba ręcznie usunąć.

Robert




jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: Autocad + Pikocnc

#12

Post napisał: jacek38 » 24 wrz 2018, 18:48

Witam - najpierw powiększ sobie w pikocam rozmiar materiału (ta czarna część )najlepiej większy jak to co wycinasz - bo na razie to zrobisz obróbkę dla bardzo małego obszaru.
pozdrawiam Jacek.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#13

Post napisał: RobWan » 24 wrz 2018, 19:53

To czarne to obszar roboczy maszyny, a materiał to ta przerywana linia w kolorze indygo. :-)
No i powiększanie obszaru materiału na tym etapie nic mu nie da.

Jest tyle rzeczy do uwzględnienia, dlatego jeżeli pytający jest nadal zainteresowany niech po kolei pyta.
Powyżej zadałem pytanie.

Robert


dymcio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2018, 15:20

Re: Autocad + Pikocnc

#14

Post napisał: dymcio » 26 wrz 2018, 20:28

generalnie to płytę przykręcam do stołu na rogach plus dodakowe wzmocnienia na całości taka jakby ramka trzymająca płytę w obszarze roboczym nie mam żadnych wkrętów


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#15

Post napisał: RobWan » 26 wrz 2018, 21:14

Czyli potrzebujesz mostki.
1. Musisz przeskalować DXF-a do pożądanego rozmiaru. Zaznaczyć wszystko i zakładka OPERACJE a tam SKALA.
2. Zaznaczyć wszystko i wybrać obróbkę typu OFFSET.
3. W parametrach ścieżki wpisać odpowiednie wartości i tam też włączysz mostki.

Tak pokrótce.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”