Autocad + Pikocnc

jak otworzyć plik z Autocada dxf (2014)

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
moter29
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 06 sie 2018, 22:36

Autocad + Pikocnc

#1

Post napisał: moter29 » 06 sie 2018, 22:50

Witam. Bardzo proszę o pomoc jak otworzyć plik DXF z Autocada w Pikocnc. Czy trzeba użyć jakiegoś konwertera dxf na dxf?




RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#2

Post napisał: RobWan » 06 sie 2018, 23:32

Zapisz jako ASCI, np R14.

Robert


dymcio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2018, 15:20

Re: Autocad + Pikocnc

#3

Post napisał: dymcio » 22 wrz 2018, 16:07

Witam nie mam możliwości zapisania w takich formatach i autcad pico nie widzi mi plików DXF Panowie proszę o pomoc


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#4

Post napisał: RobWan » 22 wrz 2018, 16:27

Może w AC jest pozycja EXPORT? I tam będą starsze wersje.
Jeżeli nie to zainstaluj darmowego DrafSight-a a z niego można na 100% wysyłać do Piko.

Robert


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

Re: Autocad + Pikocnc

#5

Post napisał: jacek38 » 22 wrz 2018, 22:56

Witam - mój kolega w AC zapisuje pliki jako dxf i ja otwieram te plik w pikocam bez problemu.
pozdrawiam Jacek.


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 176
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Autocad + Pikocnc

#6

Post napisał: maglo18 » 22 wrz 2018, 23:22

Przepuść tego dxf-a przez librecad. Też miałem problem bo niektóre dxf są traktowane jako trójwymiarowe. Tak mi polecił twórca pikocnc, może i ciebie zadziała.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#7

Post napisał: RobWan » 22 wrz 2018, 23:41

Powodów może być wiele. Ja zapisuję DXF jako 3D i Piko otwiera. Może są bloki to też nie otworzy.

Robert


dymcio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2018, 15:20

Re: Autocad + Pikocnc

#8

Post napisał: dymcio » 23 wrz 2018, 14:51

Dziękuje Panowie za odpowiedzi w AC miałem połączony profil regionem i pico mi go nie widział teraz rozdzieliłem i widzi tylko moje pytanie czy rozbity nie będzie mi robił na maszynie jakich dziwnych przerw ? między liniami ?

Dodane 8 minuty 5 sekundy:
Tak wygląda to co chcę zrobić ale że jest to moje pierwsze odpalenie piko to kompletnie enie wiem co dalej
jak z tego co jest widoczne na obranie zrobić działający pragram kiedy wybieram co ma się frezować pierwsze gdzie ma być kieszen gdzie wycięcie itp
Obrazek


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7
Posty: 1386
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Autocad + Pikocnc

#9

Post napisał: RobWan » 23 wrz 2018, 15:14

Napisz co to za materiał, jaki gruby, jaki duży, tniesz wszystko na raz, plazma, frezarka, jak mocujesz materiał?

Robert


dymcio
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2018, 15:20

Re: Autocad + Pikocnc

#10

Post napisał: dymcio » 23 wrz 2018, 15:26

Robercie
Materiał to płyta mdf 6mm wymiary płyty to X=1395 Y=2070 tak wszystko na jedno przejście maszyna to ploter frezujący a materiał mocuję na wkręty .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”