Artcam

Wykonanie klawisza

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
richoxx
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 34
Rejestracja: 21 paź 2012, 11:39
Lokalizacja: małopolskie

Artcam

#1

Post napisał: richoxx » 01 paź 2020, 19:56

Witam
Potrzebuje pomocy w wykonaniu klawisza z drewna do klawiatury komputerowej mam model STL ale nie wiem jak sobie z tym poradzić tu znalazłem filmik jak to jest obrabiane dodam że wybranie pod switcha musi być zrobione frezem 1mm.Może ktoś podpowie jak się do tego zabrać.
Załączniki
Klawisz.STL
(132.8 KiB) Pobrany 22 razy




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Artcam

#2

Post napisał: lajosz » 02 paź 2020, 01:06

Dłuuuga pisanina, więc .... sorry, ale tutoriala nie napiszę, ale jest to jak najbardziej możliwe.

Na poniższym zrzucie ekranowym masz symulację wraz z krótkim opisem.

Oczywiście to tylko symulacja z tego STL-a którego wstawiłeś, pokazująca jak to może wyglądać jeśli użyte będą narzędzia jak w opisie i przedstawia jedną i drugą stronę na jednej płaszczyźnie, czyli ...... to tylko podgląd efektu końcowego dwóch stron po frezowaniu, a nie sposób frezowania.
Sposób frezowania masz na filmiku który wstawiłeś, czyli ..... trzeba przygotować sobie dwie osobne trajektorie + dodać do wszystkiego (jak widać na filmiku) coś w rodzaju szablonu, żeby po odwróceniu elementu, znalazł się dokładnie w tym samym miejscu.

W sumie ..... to dość prosta robota, ale nieco przygotowań trzeba poczynić.

Kiedyś coś takiego robiłem, z tym że nie było to klawisz, a coś znacznie większego i .... wyszło, ale zabawy przy tym trochę jest.
Sposób mocowania elementu był w moim przypadku inny (prostszy), ale też była to tylko jedna sztuka, więc można było sobie pozwolić na prostotę.
Gdybym ja robił takie klawisze jako zestaw, czyli wszystkie klawisze z klawiatury, to wszystkie byłyby umieszczone na jednym elemencie, po czym cały element odwracamy i frezujemy drugą stronę.


Obrazek


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1203
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Artcam

#3

Post napisał: Majster70 » 02 paź 2020, 10:00

richoxx pisze:znalazłem filmik jak to jest obrabiane

Jak dorabiał już klawisz, to mógł literkę A machnąć. Kosztowałoby go to pewnie z minutę pracy więcej.


Autor tematu
richoxx
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 34
Rejestracja: 21 paź 2012, 11:39
Lokalizacja: małopolskie

Re: Artcam

#4

Post napisał: richoxx » 02 paź 2020, 10:49

Dzięki za odpowiedź ale mam takie jeszcze pytanie,jak zaznaczyć w Artcamie żeby najpierw zrobił wewnętrzny krzyżyk frezem 1mm a następnie wybranie powiedzmy frezem 1.5 lub 2 mm, tego właśnie nie mogę ogarnąć,więc jeżeli można by prosić o wskazówki jak to zrobić to byłbym wdzięczny,syn jest informatykiem programistą i składa sobie klawiaturę a ja amator cnc chciałbym mu zrobić klawisze. :D


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Artcam

#5

Post napisał: lajosz » 02 paź 2020, 12:29

Majster70 pisze:
02 paź 2020, 10:00
Jak dorabiał już klawisz, to mógł literkę A machnąć. Kosztowałoby go to pewnie z minutę pracy więcej.
Co więcej, gdyby najpierw machnął tę literkę, następnie zalał np. czarnym (lub białym) akrylem, poczekał aż wyschnie i dopiero obrabiał całość, to literki nie do zdarcia, a i wyglądałoby całkiem OK.

Dodane 6 minuty 10 sekundy:
richoxx pisze:
02 paź 2020, 10:49
jak zaznaczyć w Artcamie żeby najpierw zrobił wewnętrzny krzyżyk frezem 1mm a następnie wybranie powiedzmy frezem 1.5 lub 2 mm
Wszystko załatwia obróbka reliefu (którą i tak musisz zrobić) .
Tam możesz (i powinieneś) wybrać narzędzie do obróbki zgrubnej (np. frez 1.5 - 2mm) i wykańczającej (mniejszy frez, czyli np. 1mm).

..... albo .... obróbka wykańczająca reliefu jak leci tylko jednym frezem (np. 1.5 - 2mm) , a krzyżyk jako obróbka 2D z wykorzystaniem wektorów.


Autor tematu
richoxx
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 34
Rejestracja: 21 paź 2012, 11:39
Lokalizacja: małopolskie

Re: Artcam

#6

Post napisał: richoxx » 02 paź 2020, 18:34

Literki na klawiszach są zbędne(tępo pisania z zawiązanymi oczami obłędne i bezbłędne) gorzej u mnie z zaznaczeniem wektorów robię to tak jak na zrzucie ekranu ale zaznacza mi zewnętrzny obrys,jak zrobić wektory krzyżyka, może to jest proste ale nie mogę tego zrobić
Załączniki
artcam.JPG


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Artcam

#7

Post napisał: lajosz » 02 paź 2020, 18:47

Obrazek

Wiadomo, że na pewnej wysokości przekrój reliefu to właśnie krzyżyk.
Wystarczy mniej więcej w połowie grubości reliefu (tu akurat około 4mm) ustawić grubość w polu Min wysokość i ... to wszystko, czyli powstaną wektory przekroju reliefu dla tej wysokości.
Oczywiście wiadomo, że nie będzie to tylko krzyżyk, ale ... wystarczy usunąć pozostałe wektory i zostaje krzyżyk, ale ..... o wiele szybciej po prostu narysujesz ten krzyżyk.


Autor tematu
richoxx
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 34
Rejestracja: 21 paź 2012, 11:39
Lokalizacja: małopolskie

Re: Artcam

#8

Post napisał: richoxx » 02 paź 2020, 21:46

lajosz[/ustawić grubość w polu Min wysokość i ... to wszystko]

Dodane 41 sekundy:
super dzięki za pomoc teraz wiem jak zaznaczyć wybrane wektory


Autor tematu
richoxx
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 34
Rejestracja: 21 paź 2012, 11:39
Lokalizacja: małopolskie

Re: Artcam

#9

Post napisał: richoxx » 04 paź 2020, 11:37

pierwsze wyniki
Załączniki
IMG_20201004_113309.jpg
IMG_20201004_113254.jpg


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5
Posty: 1513
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

Re: Artcam

#10

Post napisał: lajosz » 04 paź 2020, 20:43

Noooo ... i wyszło całkiem ładnie :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”