1.Jeśli nie mamy FTDI na pokładzie może my programować dowolnym programatorem ISP dla AVR-ów oporzez gniazdo ICSP (a właściwie to jest ISP) niektórymi bez pośrednio ze środowiska są to między innymi nieśmiertelny USBasp, AVR ISP, i starsze na port równoległy STK200/300Zienek pisze:Ale programowanie tylko przez programator, jeśli Tego FTDI nie ma na pokładzie?
To rozwiązanie wymaga albo jednego Arduino Uno z gniazdem na AtMegę, albo programatora z gniazdem?
Dlatego jedna z nóżek gniazda ICSP ma ścieżkę donikąd?
Pozdrawiam,
Pan dociekliwy
I różnica wtedy jest taka ze zamiast klikać na pasku w ikonke wybieramy pozycję z menu

Możemy kupić jedną przejściówkę FTDI/MCP lub inną i mieć ją do kilku płytek jeśli takowe posiadamy
Należy pamiętać aby wszystkie sygnały mieć wyprowadzone tzn
CTS,RXD,RTS,GND,TXD,DTR
Ponieważ są potrzebne do resetowania mikrokontrolera podczas wgrywania oprogramowania
Kabel wygląda następująco

Dodatkowy rezystor i kondensator
Tutaj jest to opisane nieco dłuzej
http://sunriver.psp29.anv.pl/index.php? ... &Itemid=58
Jeśli korzystamy z MCP2200 wystarczy sygnał RTS który podłączamy do
PINU RESET (RST) przez kondensator 100nF i już sprawę resetu mamy załatwioną
tutaj więcej na temat przejściówki do Arduino na MCP2200
http://sunriver.psp29.anv.pl/index.php? ... &Itemid=62
2. Wszystkie piny są podłączone z wyjątkiem drugiego pinu czyli +5V w złączu standardowy układ pinów do programowania 6pin w konsekwencji nie pozwala to zasilanie z programatora Arduino ale jak widzimy możemy zasilać bezpośrednio płytkę z USB (i do tego służy tylko to gniazdo USB na płytce) jak i z zewnętrznego zasilacza więc to chyba nie problem
Płytka była robiona bez schematu większość pinów jest kątowa a złącze ICSP pierwszy pin ma tam jak zaznaczyłem to teraz a nie jak jest oznaczone na płytce

Powinno chociaż nie wiem na jakim układzie masz tą przejściówkę poczytaj te linki które podałemmarkcomp77 pisze:a ja mam pytanie ogólne o Arduino:
czy środowisko ARDUINO skomunikuje się "gołą atmegą" przez gotowy konwerter USB-RS232C ?
(oczywiście atmega z bootloaderem arduinowym)

Niech kolega kiedyś koniecznie spróbuje bo to jest programowanie AVR-ów w C++; różnica między "czystym" GCC a IDE Arduino polega na tym że piszę się mniej, nie trzeba żmudnie szukać nazwy rejestrów po prostu super zabawa a nie myślenie o narzędziach i ich konfiguracjijarenio pisze:A ja jakoś w ogóle nie czaję tego całego Arduino... jak by po bożemu nie dało się w C Atmegi zaprogramować...

pascalPL pisze:Możesz nawet wygenerowane .HEX'y ładować programatorem do AVRów. Oby tylko to co ustawisz w IDE odpowiadało ustawieniom FUSE bitów. Ja sobie zrobiłem w IDE od Ardiuno konfiguracje na Atmegę8 z wew. zegarem i potem .HEX'y ładuje USBASP do atmegi.
I to będę pokazywał na swojej stronę i na przykładzie mojej płyty uruchomieniowej
Jak Ci się znudzi zabawa to kupie płytkę od Ciebie

Jeśli chodzi o Arduino bez Arduino czyli Sunduino to polecam tą stronę warto poczytać

http://sunriver.psp29.anv.pl/
Co do moich tajnych planów to mogę powiedzieć że pokażę na swojej www jak programować PIC-e w trybie Arduino a właściwie Sunduino

A to wersja beta płyty gdzie będę pokazywał programowanie PIC-ó i AVR-ków w trybie Sunduino
rewolucja już się odbyła na niej i została przeprojektowana

Pozdrawiam i zapraszam do zabawy