AMD czy Intel ?


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1020
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

AMD czy Intel ?

#1

Post napisał: rc666 » 30 maja 2020, 17:11

Witam,

Tak jak w temacie.
Processor ktory wybrac do nowego kompa? AMD czy Intel ?
Oczywiscie pod katem CAD/CAM ( Solidworks i MasterCam ).
Czy warto skladac? Moze gotowy firmowy (DELL) lepiej sie oplaci?
Skladac dtatego bo mam juz karte wideo.
Chodzi o kase a wydajnosc nie musi byc super. Aby dalo rade swobodnie robic cos w SW i MC.

Prosze o opinie i doswiadczenia.

Dzieki




strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3474
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: AMD czy Intel ?

#2

Post napisał: strikexp » 30 maja 2020, 17:31

Firmowe komputery, przynajmniej HP. Są sporo droższe od składaków. Ale wynika to z jakości wszystkich części, to nie jest chiński szajs, tylko chiński produkt. Tylko że w tych firmowych niekoniecznie jest tak duży zasilacz żeby ogarnął kartę.
Więc moim zdaniem lepiej dobry składak. Ja raz próbowałem zaoszczędzić, i oczywiście awaria w najgorszym momencie...


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5318
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: AMD czy Intel ?

#3

Post napisał: oprawcafotografii » 30 maja 2020, 17:36

A te procesory HP to w jakiej cenie?

q


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1020
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: AMD czy Intel ?

#4

Post napisał: rc666 » 30 maja 2020, 17:44

W firmowych kompach DELL zasilacz jest taki aby wystarczyl do danego kompa.
Teraz dokladasz np. dodatkowy HD i zasilacz padnie w krotkim czasie.
Tyle wiem napewno.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3474
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: AMD czy Intel ?

#5

Post napisał: strikexp » 30 maja 2020, 18:04

Procesory to są praktycznie tylko AMD lub Intel. HP to po prostu znaczek na obudowie i trochę części.
Jak komuś nie chce się zagłębiać i składać to dobra opcja. Tylko na tą chwilę HP produkuje chyba tylko komputery bez kart graficznych. Więc raczej kiepski pomysł.
Ja mam co prawda taki co do niego Quadro wsadziłem, ale to już staruszek.
Więc raczej składak jak do CAM/CAD. A ta posiadana karta to jaki model? Bo jak masz jakiegoś starego wariata co ciągnie 1kW to taniej będzie wymienić na nową niż rachunek za prąd...


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 369
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: AMD czy Intel ?

#6

Post napisał: wojtek10916 » 30 maja 2020, 18:29

rc666 pisze:Aby dalo rade swobodnie robic cos w SW i MC.

Ale co?
Wielkie projekty z 1000 czesci czy proste modelowanie pod cam?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3937
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: AMD czy Intel ?

#7

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2020, 18:49

Dyskusja całkiem od rzeczy ...
Jeżeli komputer ma być pod określony program, to trzeba zacząć od potrzeb tego programu, a nie dyskutować o mocy zasilacza Dell.
Ja ostatnio miałem problem w OpenSCAD.
Zadałem dość skomplikowane zadanie i zawiesiłem laptopa (AMD A10 wiec nie taki kiepski).
Przeniosłem więc zadanie na Ryzen 5, z identycznym skutkiem, a to też nie jest zły komputer.
Po krótkim dochodzeniu okazało się że zabrakło pamięci, nawet 16 GB RAM Ryzena okazało się być ilością zbyt małą.
Po dodaniu odpowiedniej wielkości pliku swap program się wykonał.
Renderowanie głupiej ślimacznicy trwało pięć godzin.
Warto zauważyć, że program chodził na JEDNYM rdzeniu, a grafiki NIE wyświetlał żadnej.
Jest to idealny przykład sytuacji, gdy żaden dwunastordzeniowy procesor za pięć tysięcy nie pomoże, a tym bardziej cudowna karta za podobne pieniądze.

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: AMD czy Intel ?

#8

Post napisał: JacekBelof » 30 maja 2020, 18:59

Wydajność - tu wygrywa raczej Intel
Wydajność/cena - bezapelacyjnie bezkonkurencyjny jest AMD
Do tego jeszcze Intel ma więcej (odkrytych) dziur niż AMD
Kluczowa jet też grafika, albo Nvidia Quadro, albo AMD Radeon Pro
Wydajność - Quadro
Wydajność/cena AMD
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3474
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: AMD czy Intel ?

#9

Post napisał: strikexp » 30 maja 2020, 19:04

Aczkolwiek nowe generacje procesorów pomimo podobnego taktowana. Są dużo wydajniejsze obliczeniowo.

A co do RAM, to tam nie ma limitu. Dlatego właśnie jest ta awaryjna pamięć na dysku. I raczej nie 16GB RAM Ryzena bo procesor to RAMu nie ma tylko pamięć wewnętrzną liczoną w megabajtach :P

Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: AMD czy Intel ?

#10

Post napisał: JacekBelof » 30 maja 2020, 19:06

tuxcnc pisze:Warto zauważyć, że program chodził na JEDNYM rdzeniu, a grafiki NIE wyświetlał żadnej.

Tak, to jest jeszcze kolejny problem - możliwości samego programu. W zasadzie mówimy o programach pod Windows, bo te są najpopularniejsze... i tak w pracy mam EdgeCAM, który na 8-rdzeniowym intelu jest w stanie pójść na max 4 wątki. W domu mam intela (4 rdzenie 8 wątków), oraz programy FreeCAD i Blender, oraz dwa systemy... windows: oba programy 4 wątki, linux: FreeCAD 4 wątki, Blender 8 wątków.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”