AMD czy Intel ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: AMD czy Intel ?

#11

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2020, 19:33

strikexp pisze:
30 maja 2020, 19:04
I raczej nie 16GB RAM Ryzena bo procesor to RAMu nie ma tylko pamięć wewnętrzną liczoną w megabajtach :P
Nie tłumacz mi z czego komputer składałem.
Ten KOMPUTER ma nazwę Ryzen, bo go tak nazwałem, dla odróżnienia od kilku innych które posiadam.
A wracając do tematu, to kupiłem do niego Patriot Extreme 2x8GB 3200MHz, a chodzi na 2400, bo mam BIOS pisany przez jakiegoś kretyna dla kretynów i tylko na tyle daje się ustawić, albo sam ustawia na maksa czego procesor nie wyrabia.
Teraz żałuję że nie kupiłem GoodRam ale 2x16GB.
Dlatego te wszystkie dyskusje czy AMD jest lepszy od Intela a Quadro od Radeona nie mają najmniejszego sensu.
Sprzęt ma być TROCHĘ lepszy od wymagań programu, żeby nie pracował na granicy stabilności.
WIĘCEJ NIE POTRZEBA.



Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 212
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: AMD czy Intel ?

#12

Post napisał: JacekBelof » 30 maja 2020, 20:57

tuxcnc pisze:Sprzęt ma być TROCHĘ lepszy od wymagań programu, żeby nie pracował na granicy stabilności.
WIĘCEJ NIE POTRZEBA.
W takim wypadku wejdź na stronę producenta programu i poszukaj sekcji "minimalne wymagania sprzętowe", następnie pododawaj po kilka procent do tego co pisze i voila.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 725
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: AMD czy Intel ?

#13

Post napisał: Pneumokok » 30 maja 2020, 21:44

Polecam poleasingowe stacje robocze Dell Precision, które są sprzedawane na allegro. Wbrew temu co tu do tej pory zostało napisane, najważniejsza w takich kompach do CAD/CAM jest karta graficzna, bo to ona dokonuje większości obliczeń, a nie procesor. Ja kompa, którego używam do SolidWorksa i SolidCAM'a kupiłem za nieco ponad 2tys. złotych. Ma na pokładzie kartę Nvidia Quattro (nie wiem który model) i robi robotę. Modele szybko się ładują, ścieżki szybko przeliczają, a symulacja działa płynnie.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: AMD czy Intel ?

#14

Post napisał: tuxcnc » 30 maja 2020, 22:03

JacekBelof pisze:
30 maja 2020, 20:57
W takim wypadku wejdź na stronę producenta programu i poszukaj sekcji "minimalne wymagania sprzętowe", następnie pododawaj po kilka procent do tego co pisze i voila.
No niestety, ale tak to nie działa.
Natomiast dobrą metodą jest uruchomienie monitora systemu gdy program męczy standardowe zadanie.
Można też porównać czas wykonania zadania na różnych maszynach i wyliczyć stosunek prędkości do ceny.


robmit
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 29 lis 2012, 09:31
Lokalizacja: czeladz

Re: AMD czy Intel ?

#15

Post napisał: robmit » 31 maja 2020, 23:24

Solid Edge jak i Solid Works nie wykorzystują wielowątkowości CPU. Nie ma znaczenia czy ma 5 czy 50 wątków bo i tak wykorzystam max 2. Tutaj liczy się taktowanie CPU, im wyższe tym lepiej. Jeżeli chodzi o kartę graficzną to kupowanie jakiejś super duper quadro czy radeona ze 128GB pamięci nie ma sensu bo i tak nie wykorzystamy jej możliwości. Pieniądze wyrzucone w błoto. W pracy mam Quadro M4000 8GB i nie kojarzę aby jej obciążenie przekroczyło 30% nie mówiąc już o wykorzystaniu pamięci. CAD to nie gry.


nanab
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 175
Rejestracja: 01 paź 2018, 22:34

Re: AMD czy Intel ?

#16

Post napisał: nanab » 31 maja 2020, 23:49

strikexp pisze:Tylko na tą chwilę HP produkuje chyba tylko komputery bez kart graficznych. Więc raczej kiepski pomysł.

Nie produkują ani jednego modelu bez karty graficznej.
rc666 pisze:Teraz dokladasz np. dodatkowy HD i zasilacz padnie w krotkim czasie.
Tyle wiem napewno.

Co to jest HD?


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3479
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: AMD czy Intel ?

#17

Post napisał: strikexp » 01 cze 2020, 00:23

Hard Drive :P

A z HP to chodziło mi o to że ich komputery stacjonarne mają zintegrowane grafiki. Do pracy super, ale nie poszalejesz w CAD. No i oczywiście nie ma zapasu w zasilaczu. Bo te nowe Quadro np P400 to biorą śmieszne 30W, ale chyba to nie jest demon prędkości. No i jeszcze te HP są w małych obudowach o czym zapomniałem. Niekoniecznie tam wejdzie zwykła karta, są takie specjalne slim czy cóś.
Więc jednak jako stacja obliczeniowa to trzeba jakiegoś składaka.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3950
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: AMD czy Intel ?

#18

Post napisał: tuxcnc » 01 cze 2020, 05:55

robmit pisze:
31 maja 2020, 23:24
CAD to nie gry.
Jak najbardziej prawda, ale jest jednak pewne przełożenie.
Jeśli na przykład w benchmarku Unigine uzyskasz zawrotny wynik 1 fps, to w CAD też nie popracujesz ...


Autor tematu
rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1021
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

Re: AMD czy Intel ?

#19

Post napisał: rc666 » 01 cze 2020, 14:17

Odnosnie tego co mam zamiar robic na tym kompie,
to proste rzeczy. Dlatego pytam.
Kazdy komputer sie zawiesi jezeli go odpowiednio obciazy.

Co myslicie o iMAC 27". Zainstalowac windowsa i tylko do CAD/CAM go uzywac.
MAC do obrobki zdjec i filmow.

Chodzi o to ze nie mam ochoty kupowac komputera do windows bo mam dosc microsoftu i wiecznych problemow.

Z tego co widze to musze wydac okolo $1000 na to co bym potrzebowal
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


robmit
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 38
Rejestracja: 29 lis 2012, 09:31
Lokalizacja: czeladz

Re: AMD czy Intel ?

#20

Post napisał: robmit » 01 cze 2020, 14:54

tuxcnc pisze:
01 cze 2020, 05:55
robmit pisze:
31 maja 2020, 23:24
CAD to nie gry.
Jak najbardziej prawda, ale jest jednak pewne przełożenie.
Jeśli na przykład w benchmarku Unigine uzyskasz zawrotny wynik 1 fps, to w CAD też nie popracujesz ...
Oczywiście ale trzeba pamiętać, że katy do CAD'a nastawione są całkowicie na inne obliczenia niż te do gier.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”