Większość zleceń tak jak piszesz to rozwiązywanie nietypowych problemów klientów.
Ja teraz projektuje cała linie produkcyjne, ale już inna branża drewno, guma,beton,polimery.
Ale do tematu uzbrajam sobie małą pracownie, mam już z maszyn cnc Drukarkę 3D, Laser CO2 100W ten ploter co go buduję oraz Tokarkę Tytan 520 Zastanawiam się nad przerobieniem jej na CNC tak aby była możliwa dalsza praca manualna. Toczone będą elementy z drewna, poliamidu, aluminium.
Chciałbym rozpiąć gitarę i zamontować do wałka śruby posuwu wzdłużnego silnik krokowy 12Nm poprzez pasek zębaty przełożenie 1/2 nakrętkę dzieloną będę za zbrajał tylko jak będę toczył z programu. Są tam większe opory i skok śruby 2 razy większy dlatego przełożenie i większy silnik.
Posuw poprzeczny korbka napędzana poprzez silnik krokowy 4,5 Nm paskiem zębatym przełożenie1/1 silnik umieszczony pod korbką tylko jak będę kręcił korbką silnik też będzie się kręcił w pracy manualnej. Napisz co o tym sądzisz ? Praca raczej sporadyczna seria po kilkadziesiąt sztuk dokładność nie większa niż 0,5mm
Myślę że na początek mi wystarczy a może z czasem uda się mi zrobić coś dedykowanego.