amatorska frezarka 1200x1800x200

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, WZÓR, gmaro, pukury, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, MODERATORZY

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
leszczyktv3
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 11:45
Lokalizacja: Rzeszow
    unknown unknown

amatorska frezarka 1200x1800x200

#1

Post napisał: leszczyktv3 » 17 paź 2017, 19:57

Witam.
chcialem pokazac moja zabawke i mam pytanko.

czy jest cien szansy na to aby sporadycznie podzialac nia w metalu czy raczej szkoda czasu narzedzi i nerwow......
chodzi mi o sztywnosc przedewszystkim bo na tym sie kompletnie nie znam.:)

Pozdrawiam.Obrazek

Obrazek



Tags:


Slavco
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 53
Rejestracja: 28 lis 2012, 18:29
Lokalizacja: Bytom
    unknown unknown

#2

Post napisał: Slavco » 17 paź 2017, 21:12

Pokaż zdjęcie jak zamocowana jest belka bramy.
Bo z tej perspektywy to wygląda kiepsko ;P

I określ co to jest robota w metalu.
Aluminium w dziesiątkach mm małymi frezami to drewniak z sklejki zje.

Awatar użytkownika

Petroholic
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 891
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
    unknown unknown

#3

Post napisał: Petroholic » 17 paź 2017, 21:21

Jak dla mnie to nie za bardzo...

Brama z pojedynczej płyty + takie same boki... Zero wzmocnień, zero zastrzałów boków bramy...

Jak wzmocni bramę to jak najbardziej ale bez tego to tylko może ewentualnie poślizgać się po aluminium...
Frezowanie CNC w dobrej cenie - 1000x800x220

0-793-977-827 Lublin
petroholic@wp.pl (z dopiskiem CNC w temacie bo zginie w tonie spamu) :D


Autor tematu
leszczyktv3
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 11:45
Lokalizacja: Rzeszow
    unknown unknown

#4

Post napisał: leszczyktv3 » 17 paź 2017, 21:56

tylko taka fote mam na ta chwile. ceownik 120. a od spodu jest spiety z plyta glowna blacha 3 mm na skrecanie z alu. tak mi podpowiedzial znajomy......

[ Dodano: 2017-10-17, 22:58 ]
ObrazekObrazekObrazek

[ Dodano: 2017-10-17, 23:02 ]
wzmocnienia samej bramy jeszcze mam zastosowac czy wzmocnienie bocznych plyt tylko....i jesli juz to co najlepsze na boki.... brama jezdzie na podwojnych lozyskach 35. y 25 tak samo zetka.

Awatar użytkownika

Petroholic
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 891
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
    unknown unknown

#5

Post napisał: Petroholic » 17 paź 2017, 23:52

Wzmocnienia zarówno belki bramy jak i bocznych płyt. Ale z głową bo radosnej twórczości już na tym obiekcie wystarczy :)

Do tego musisz solidnie pomyśleć nad sposobem mocowania "metalu" do stołu bo wkrętami raczej nie utrzyma :)

Jeżeli w Y masz łożyska 35, w X 25 i zet 25 i do tego solidną konstrukcję pod stołem to może nawet warto pokusić się o przebudowę z nową bramą...
Frezowanie CNC w dobrej cenie - 1000x800x220

0-793-977-827 Lublin
petroholic@wp.pl (z dopiskiem CNC w temacie bo zginie w tonie spamu) :D


Autor tematu
leszczyktv3
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 11:45
Lokalizacja: Rzeszow
    unknown unknown

#6

Post napisał: leszczyktv3 » 18 paź 2017, 12:28

co masz na mysli mowiac o radosnej tworczosci.....wszystkie sugestie mile widziane.
jestem elektronikiem nie mechanikiem dlatego wszystko co mechaniczne mile widziane uwagi.
do servo i reszty elektroniki krytyki nie zniose....:P

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6216
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
    unknown unknown
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 22 paź 2017, 19:47

Kto tam widzi jakąś belke bramy?
Kto tam widzi jakąś brame? ja widze odpierduche, no elektronik, mozna wybaczyć, nie umie koles odkrecic koła w samochodzie, to tym bardziej brama w ploterze obcym ciałem jest.
i potem sie dziwi ze niedkoładnosci takie srakie i owakie, ale hjesli chce być w porządku to pownien wpierw zapytać dlaczego tak twierdzę, więc poczekam aż zapyta.
Obrazek Obrazek


rogal138
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 08 sie 2016, 17:58
Lokalizacja: Slupca
    unknown unknown

#8

Post napisał: rogal138 » 22 paź 2017, 20:56

Z ciekawości, jakimi parametrami wycinasz tym w MDF ? I jakimi narzędziami.
Bo pewnie przemieszczenia na frezie po przyłożeniu siły do bramy to w milimetry będą isć.


Autor tematu
leszczyktv3
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 lut 2016, 11:45
Lokalizacja: Rzeszow
    unknown unknown

#9

Post napisał: leszczyktv3 » 23 paź 2017, 23:11

wiec pytam dlaczego kolega bartuss1 tak mysli??
nie poytalem o niedokladosci bo przynajmnej dla tego co wykonuje detale sa dokladne....

sklejka mdf ewentualie lity dab: spiek 2, 3 piora prezenty od zajomych z centr obrobczych lekko zuzyte ewentualnie wymiana ze specyfikacji,

chinskie frezy z powloka jedno piorowe tez ladnie ida

robione przez znajomego z firmy od 10 w zwyz jedno pioro ida w alu po 3 mm.

[ Dodano: 2017-10-24, 00:23 ]
niewiem w jaki sposob pokazac ewentuale niescislosci ale przy wyciananiu okregow roznych srednic pomiary pokazaly niescislosci w setkach.....
posuwy moze pokaze niedlugo jak nakrece jakis filmik.

nie ukrywam ze konstruktywna krytyka mile widziana.

a kolo przy samochodzie raczej potrafie wymienic:P

pozdr.


m.j.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 515
Rejestracja: 30 lip 2009, 13:00
Lokalizacja: Świdnik
    unknown unknown

#10

Post napisał: m.j. » 24 paź 2017, 12:33

Widzę, że forumowi koledzy naskoczyli na konstrukcję i nawet doszli (zapewne przez interpolację danych ze zdjęcia) do zdolności właściciela frezarki w dziedzinie motoryzacji. Sprawa jest prosta - jeśli frezarka/ploter robi zadaną robotę z wystarczającą dokładnością to jest OK. Maszynka była do mdf-u i frezuje go dobrze wg relacji właściciela. Czy będzie frezowała stal? I drewniak będzie "frezował" tylko zależy od dokładności jakie chcemy uzyskać i od czasu jaki chcemy spędzić przy tym frezowaniu. Generalnie konstrukcja tego plotera nie jest stworzona do stali, a co najwyżej okazjonalnie możemy pobawić się w aluminium bez gwarancji dobrej powierzchni i powtarzalności w wymiarach. Co do radosnej twórczości to praktycznie wszystkie forumowe konstrukcje (nawet te handlowe) możemy podpiąć pod "radosną twórczość", ponieważ która konstrukcja ma porządny tzn odlewany a przynajmniej dobrze sezonowany korpus? Nad, którą to konstrukcją pracował zespół inżynierów aby wyleczyć "choroby wieku dziecięcego"? Nie ujmuję nikomu wiedzy i obycia technicznego, szczególnie że sam g...no wiem, ale proponuję więcej pokory, ponieważ przypominają mi się tematy gdzie konstrukcja zglebiona przez forumowych speców miała być co najwyżej do styropianu, a okazywało się że właściciel jak i frezarka o tym nie wiedzieli i frezowali w stali (nawet jeśli miało by być to frezowanie po 0.1mm to jest to nadal nazywane frezowaniem).
Właściciel frezarki i autor powyższego tematu niech po prostu weźmie kawał alu, zakupi jakiś frez widiowy małej średnicy i spróbuje czy pójdzie i tyle. Jak pójdzie w alu z wystarczającą dokładnością to ten sam eksperyment powtórzyć na stali. Po tych eksperymentach wyciągnąć wnioski i pochwalić się na forum albo nawet się nie chwalić tylko robić swoje wbrew prawom fizyki :wink:
tokarka LD550, TUM25B, wiertarka stołowa Nutool 452, 2xbridgeport, frezarka CNC DIY

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”